בעקבות פרסום ynet: חיילים שנפצעו לא ישוחררו מיידית
סוף לשחרור חיילים שנפצעו בשירותם הצבאי - הכנסת אישרה תיקון לחוק לפיו חיילים לא כשירים משוחררים מצה"ל ועלות הטיפול הרפואי נופלת על כתפיהם
בחודש דצמבר פרסמנו עדויות של חיילים שנפצעו במהלך שירותם בצה"ל, אשר מתארים כי עלות הטיפול הרפואי הגבוהה נופלת על כתפיהם וכתפי משפחתם.
על פי הנוהל הקיים כיום, חיילים שנפצעים במהלך שירותם ונמצאים לא כשירים משוחררים באופן זמני מהצבא. בתקופה זו הם נחשבים כאזרחים לכל דבר. לאחר שישה חודשים לכל היותר עניינים נידון בפני ועדה רפואית שחליטה האם להחזירם לצבא, להאריך את תקופת האזרחות הזמנית שלהם, או לשחררם באופן סופי מצה"ל.
בתקופת האזרחות, כך עולה מן העדויות, נאלצים רבים מהחיילים לשלם את ההוצאות הרפואיות המכבידות מכיסם. הביטוח הרפואי של קופות החולים מעניק במרבית המקרים כיסוי חלקי בלבד. החיילים הפצועים גם מתקשים למצוא עבודה – הן בשל מצבם הרפואי הלקוי והן בשל חוסר הוודאות לגבי עתידם, שכן חלקם, כאמור, צפוי לחזור לצבא.
על פי התיקון לחוק של ח"כ שלח, שהתקבל בתמיכת 39 חברי כנסת וללא מתנגדים, החייל הפצוע לא ישוחרר מצה"ל, אלא יטופל במסגרת הצבאית ולאחר הטיפול יחליט הצבא האם להמשיך את שירותו או לשחררו משירות.
"נכנסנו לסחרור כלכלי"
"הבן שלי נפצע בצבא פעמיים – פעם אחת פיזית במהלך הטירונות הקרבית, ופעם שנייה נפשית אחרי שהצבא זרק אותו לכלבים", הטיח אביו של לוחם בחטיבת הנח"ל, אשר נפצע בירך. לאחר פציעתו שוחרר החייל הפצוע לתקופה של שישה חודשים ועלות הטיפולים הרפואיים נפלה על כתפי משפחתו.
רופאיו של הלוחם המליצו על טיפול פיזיותרפי, אך קופת החולים שלו אישרה לו עשרה טיפולים בלבד. אביו פירט כי הוא נאלץ להוציא כאלפיים שקלים בכל חודש כדי להשלים לבנו את הטיפול הרפואי לו היה זקוק.
"נכנסנו לסחרור כלכלי", מתאר האב, "עד היום הבן שלי מטופל אצל כירופרקט בעלות של 270 שקלים לטיפול. הבן שלי לא יכול לנהוג בגלל הפציעה אז אני גם צריך להסיע אותו לטיפולים. קופת החולים לא נותנת מענה מלא בכלל. קיבלנו בחזרה ילד פצוע. אף אחד לא הכין אותנו לזה. הצבא גם לא בירר אם אנחנו ערוכים לקלוט אותו ואפילו לא התעניינו במצב שלו. הבן שלי נפגע בצורה מאוד-מאוד קשה מהיחס הזה. הוא הרגיש שהצבא זרק אותו לכלבים אחרי שהוא לא היה צריך אותו יותר. הוא נכנס למרה שחורה ונזקק לטיפול נפשי. למה חייל שהתגייס במלוא המוטיבציה לשירות קרבי ונפצע לא מטופל במסגרת שבה הוא נפצע? זו התנהלות הזויה".
צה"ל מסר בתגובה לפרסום מחודש דצמבר כי הוא מתנגד לתיקון של יו"ר סיעת "יש עתיד", אך לדברי חבר הכנסת, לאחר פגישות שקיים עם בכירים במערכת הצבאית, השתנתה עמדת הצבא.
"אני מודה לחברי ועדת השרים לחקיקה, שהתעלו מעל שיקולים פוליטיים וקיבלו את עמדת מערכת הביטחון, התומכת בתיקון העוול הנוגע לאלפי חיילים", מסר ח"כ שלח והוסיף: "זו תחילת הדרך לנוהל חדש, שייצור אמון ראוי בין הצבא לבין החיילים ומשפחותיהם ויקיים את המובן מאליו: על צה״ל לדאוג לחיילים שנפצעו, בכל תנאי ובכל מצב. נמשיך בדרך עד להסדרה הסופית".
צפו בראיון של ח"כ שלח לאולפן ynet שמסביר את התיקון לחוק: