מחקר מגלה: הכורכום עשוי לשפר את הזיכרון ומצב הרוח
המחקר האמריקני מצא כי הכורכומין, החומר הפעיל בתבלין, הוא זה שאחראי לשיפור במצב הרוח ובזיכרון ב-28 אחוזים בקרב הנבדקים. מחקרים קודמים הצביעו על היותו של התבלין בעל תכונות אנטי דלקתיות
בשיתוף אלטמן
כורכום הוא ללא ספק אחד התבלינים הנפוצים במטבח הישראלי. אבל מעבר לטעם ולצבע שהוא מוסיף, עכשיו יש סיבה מדעית לחלוטין להוסיף אותו לאוכל.
מחקר שנערך באוניברסיטת UCLA ופורסם בכתב העת המדעי American Journal of Geriatric Psychiatry, מצא כי הכורכומין, החומר הפעיל בשורש הכורכום ומהווה כ-2% עד 5% ממנו, עשוי לשפר את הזיכרון ואת מצב הרוח בקרב אלה שצורכים אותו.
את העלייה במצב הרוח ניתן לייחס לעלייה ברמת הסרוטונין והדופמין בעקבות צריכת התבלין. הסרוטונין אחראי למצב הרוח שלנו ואילו דופמין הוא מוליך עצבי המשפיע על תהליכים מוחיים חשובים השולטים על התנועה, בין השאר גם על התגובות הרגשיות שלנו.
הקשר בין אלצהיימר לכורכום
בעבר כבר דווח במחקרים כי הכורכום הוא בעל תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חימצון, אולם הפעם התמקדו עורכי המחקר בהשערה כי קיימת שכיחות נמוכה יותר של מחלת אלצהיימר וביצועים קוגניטיביים טובים יותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת בהודו, בגלל הכורכום שנפוץ בכמויות גדולות בתזונה ההודית.
החוקרים בחנו את ההשפעה של תוסף כורכום הנספג היטב על ביצועי זיכרון באנשים ללא דמנציה, ובנוסף את הפוטציאל של ההשפעה שלו על מוחם של אנשים הלוקים באלצהיימר.
המחקר (כפול סמיות) כלל 40 חולים בין הגילאים 40-90 אשר התלוננו על אובדן זיכרון קל. המשתתפים חולקו באופן אקראי לקבוצת ביקורת (שקיבלו פלצבו) ולמשתתפים שקיבלו 90 מיליגרם של כורכומין פעמיים ביום במשך 18 חודשים.
כל 40 הנבדקים עברו הערכות קוגניטיביות בתחילת המחקר, במרווחים של שישה חודשים. כמו כן, רמות הכורכומין בדם הנבדקים נוטרו בתחילת המחקר ולאחר 18 חודשים.
שלושים מתנדבים עברו בדיקה טומוגרפיית או סריקת PET בתחילת המחקר ובסיומו.
התוצאות העלו כי המתנדבים שנטלו כורכומין שיפרו את הזיכרון ב-28% ומצב הרוח לעומת המתנדבים שלקחו פלצבו. בנוסף, בסקירות המוחיות נראו פחות אותות עמילואידים וטאו אמיגדלה בהיפותלמוס - שני חלבונים הקשורים למחלת האלצהיימר.
האמיגדלה וההיפותלמוס הם אזורים במוח ששולטים בכמה פונקציות של רגשיות וזיכרון. ארבעה נבדקים מקבוצת נוטלי הכורכומין ושניים מנוטלי הפלצבו הרגישו כאבי בטן ובחילות.
השפעה אנטי דלקתית
המחקרים שנעשו עד כה על כורכום הראו כי ההשפעה הבולטת ביותר של כורכומין היא השפעה נוגדת דלקת. המחקרים מצביעים על יתרון במגוון מחלות דלקתיות, ביניהן דלקת מפרקים (ראומטואיד ארטריטיס), מחלות מעי דלקתיות (קוליטיס כיבית בעיקר), דלקת עיניים כרונית על רקע אלרגיה ועוד.
כמות החומר הפעיל בכפית כורכום נעה בין 150-250 מ"ג חומר פעיל. כלומר, על מנת להביא להשפעה טיפולית של התבלין, עלינו לצרוך בין 500-3,000 מ"ג/יום.
מנגנון הפעולה האנטי-דלקתית ונוגד כאב של הכורכום הוא רב-ממדי. הוא משפיע על מספר מתווכים של הדלקת המכונים אינטרלוקינים. החשוב מהם הוא ה- TNF שמתווך פעילות דלקתית וסרטנית.
כיום משתמשים במספר מולקולות בעלי אפקט אנטי-TNF כגון REMICADE או HUMIRA כדי לבלום את השפעת ה-TNF. תרופות אלו מהוות טיפול מרכזי במחלות דלקתיות כרוניות.
הכותבת היא תזונאית, יועצת ל"אלטמן"
בשיתוף אלטמן