שתף קטע נבחר
 

מחקר מגלה: הקשר המפתיע בין ניתוח אף לצילום סלפי

והנה עוד השפעה מטורפת של תרבות הרשתות החברתיות. 55% מהאמריקאים שעברו ניתוחי אף פלסטיים בשנת 2017 עשו זאת כי האף שלהם נראה לטעמם גדול מדי בסלפי. מדובר ביותר מפי 4 מאשר ב־2016. עכשיו הוכיחו חוקרים שהאף נראה בסלפי גדול ב־30% מגודלו במציאות. רוצים לדעת איך הוא נראה באמת? הצטלמו ממרחק מטר וחצי לפחות

צילום של סלפי ממרחק של פחות מ־30 סנטימטר יוצר תמונות המגדילות את האף ביותר מ־30 אחוז מגודלו האמיתי — מה שגורם לעלייה במספר האנשים הפונים לבצע ניתוח פלסטי להקטנתו. כך עולה ממחקר חדש, שפורסם בסוף השבוע בכתב העת היוקרתי JAMA.

  

בשנים האחרונות הפך הסלפי לתחביב עולמי. אנשים מצלמים את עצמם בכל הזדמנות וממהרים להעלות את התמונות לרשתות החברתיות. למעשה, גם אם יש מי שיצלם אותם ממרחק הגיוני שיאפשר לכלול בתמונה גם את הרקע מסביב, נדמה שרוב האנשים מעדיפים את הסלפי, הצילום העצמי, על הצילום הרגיל.

  

אבל מתברר שמה שאנחנו רואים בצילומי הסלפי שלנו לא בהכרח משקף את איך שאנחנו נראים באמת. ויש לזה תוצאות מסוכנות. "מטופלים שלי נכנסים למרפאה עם תמונות סלפי שלהם ומבקשים שאעשה להם ניתוח כי האף שלהם נראה בתמונה גדול מדי", אומר ד"ר בוריס פאסקהובר, מנתח פלסטי מניו־ג'רזי ואחד מהחוקרים באוניברסיטת ראטגרס שביצעו את המחקר. "אני אומר הרבה פעמים למטופלים שלי שהאף שלהם לא באמת גדול כמו שהם חושבים, שמדובר בעיוות של המציאות כי הם מצלמים את עצמם קרוב לעדשת המצלמה, אבל לא תמיד זה עוזר".

 

מה אתם רואים כשאתם עושים סלפי? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה אתם רואים כשאתם עושים סלפי?(צילום: shutterstock)

  

לצלם סלפי מהמרחק הכי נכון

על פי הנתונים של האקדמיה האמריקאית לכירורגיה פלסטית, בשנת 2017 55% מהמטופלים שהגיעו לבצע ניתוחים פלסטיים באף ביקשו לעשות זאת כדי להיראות טוב יותר בתמונות סלפי. זאת לעומת 13% שציינו זאת כסיבה בשנת 2016.

 

וכמובן מדובר בטעות אופטית בלבד, דבר שהחוקרים הוכיחו בקלות. "אפשר לראות בצורה ברורה את ההבדלים בגודל האף בתמונת סלפי שצולמה במרחק של פחות מ־30 סנטימטר מהפנים לבין תמונה שצולמה במרחק מטר וחצי", אומר ד"ר פאסקהובר. זה קורה מסיבה די פשוטה: מה שאנו רואים תמיד משתנה בהתאם למרחק שלנו מן האובייקט.

 

"כך, למשל, כאשר אדם עומד ממש מול בניין, המבנה נראה לו גדול יותר כי הוא קרוב אליו מאוד, ואילו המבנים הרחוקים יותר נראים קטנים, אף שגודלם זהה. אולם כאשר הוא הוא מתרחק כקילומטר מהבניין, כל המבנים ייראו לו באותו גודל. "אותו דבר קורה כשאנחנו מצלמים את עצמנו מקרוב", אומר ד"ר פאסקהובר, "האף נראה גדול יותר כי הוא פשוט קרוב יותר למצלמה".

 

 גם בישראל מדווחים על עלייה במספר האנשים שפונים לבצע ניתוחי אף בגלל תמונות סלפי. "אנחנו מכירים את התופעה הזו גם בארץ", אומר ד"ר מאיר כהן, יו"ר האיגוד לכירורגיה פלסטית, "יש עלייה של עשרות אחוזים בפונים לניתוחי אף בשנים האחרונות. 30% מהאנשים שפונים אליי מגיעים עם תמונות סלפי וטוענים שהאף שלהם נראה בתמונה מעוות".

  

לדבריו, הרופאים מסבירים למטופלים שלהם שמדובר בעיוות אופטי. "ידוע שכאשר אתה מצלם את הפנים במרחק גדול ממטר וחצי כל האיברים מתועדים על פי גודלם במציאות. מרחק קטן מזה, מעוות אותם. ככל שמתקרבים יותר גדל אפקט 'עין הדג': מה שנמצא במרכז העדשה נראה גדול יותר. כך, הפנים קטנים בשוליים אבל גדולים באמצע והאף באמצע", מסביר ד"ר כהן.

  

אגב, סקר שנערך לאחרונה על ידי האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית מצא כי 34% מהגברים ו־17% מהנשים היו רוצים לעשות ניתוח פלסטי באף. עם זאת, ההליך הכי פופולרי בישראל הוא שאיבת שומן, המהווה 27.1% מכלל ההליכים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסיבה האמיתי לניתוח אף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים