מושיק גלאמין: "אני נלחם בהפרעות אכילה כל חיי"
המעצב והמגיש בערוץ DIY מושיק גלאמין מודה שהפרעות האכילה מלוות אותו כל חייו. עכשיו, למשל, הוא מאמין בשיטת "צום לסירוגין" ומתכנן מפגש עם פסיכולוג תזונתי. המומחים מברכים על החשיבה החיובית והמודעות לבעיה וממליצים שיטפל בה וימצא לעצמו דפוס אכילה מתאים, רגשית וגופנית
מי אני:
"מעצב, מנחה, מגיש בערוץ DIY (אפיק 41 בהוט) ו'בא לחדש לכם' ברשת 13. מלמד הום סטיילינג במכון הטכנולוגי בחולון, מייעץ לאנשים ועסקים על הלבשת הבית. הבעלים של רשת אינסטבלוק, שיש לה 10 סניפים, להדפסות אמנותיות על חומרים שונים. מנחה את תוכנית הבוקר של רדיו לב המדינה עם מאיה בצלאל. בן 38, רווק, גר בתל־אביב, אבא לשני כלבים מקסימים. 1.80 מ', שוקל 76 קילו".
יום העבודה שלי:
"מתעורר בשבע, שותה שתי כוסות מים עם חומץ תפוחים או לימון סחוט, יורד עם הכלבים ונוסע לתחנת הרדיו באזור התעשייה של ראשון־לציון. משם אני יוצא לפגישות עם לקוחות, מבקר בסניפים, נותן ייעוצים, יש ימי צילום. בשבע השנים האחרונות, מאז 'בא לחדש לכם', אין לי שנייה לנשום. אני עובד מהבוקר עד הלילה כל יום כל היום, היומן מלא עד אפס מקום, ואני מאוד אוהב את זה. אני מרגיש שמצאתי את הייעוד שלי."כשיש ימים פנויים אני עף על הבטלה, אבל זה נדיר. אם יש לי רגע מנוחה אני מנצל את זה לביקור אצל ההורים שלי או קופץ לאחד הסניפים, שכמעט כולם נמצאים בקניונים. כשיש זמן פנוי בערב אני נפגש עם חברים או רואה סדרה במחשב. לפעמים יוצא לדייטים. אני מאוד אוהב לישון, אבל נרדם רק לקראת אחת בלילה ולא ישן מספיק. השינה שלי לא טובה, אני מתעורר צמא שלוש־ארבע פעמים במהלך הלילה".
התזונה שלי:
"אני עם הפרעת אכילה כל חיי, מאז שזוכר את עצמי. גדלתי בבית שלא היו בו סירים של אוכל או ארוחות מסודרות. תמיד הייתי צריך לדאוג לעצמי, הייתי קונה במכולת חמש פיתות, חומוס, נקניקיות טבעול ואוכל מוקפא של אהרוני למיקרו. הייתי ילד מלא. רק בגיל 20 מישהו אמר לי שאני שמנמן ונפל לי האסימון, ולראשונה התחלתי לנסות דיאטות."הורדתי מאות קילוגרמים בחיים שלי, ניסיתי כל דיאטה אפשרית ולא אפשרית: מרק כרוב במשך חודש במקום שבוע, דיאטת המייפל של ביונסה, אטקינס, דיאטניות, מומחי תזונה למיניהם, מה לא. האהבה לאוכל לא עזבה אותי אף פעם, אני תמיד רעב, תמיד בא לי לאכול משהו. לפעמים יש לי התקפי בולמוס או לחלופין ימים שאני אוכל בהם שני חטיפי בריאות. אני לא נוגע במוצרי גבינה כי זה לא עושה לי טוב, אבל אם אני רואה עוגת גבינה או גלידה או פיצה אני אוכל. אני שותה המון במהלך היום, לפחות 3 ליטרים.
"אני חולה על מתוקים, כל מה שיש בו סוכר זה החלום. בחצי השנה האחרונה אני נראה מצוין לדעתי וזה בגלל שאני לא אוכל בבוקר ובערב כלום. אני סותם את הפה עד אחת כל יום ומשמונה בערב. זה נקרא 'צום לסירוגין', זה מתאים לי, כי בשעות הצהריים אני לא מתחזר.
"אני אוכל מה שנקרה בדרכי. לפני 'הישרדות' עשיתי דיאטה של לאכול כל שלוש שעות, לא הייתי רעב, רזיתי המון, היו לי כלום אחוזי שומן בגוף – וזה היה יותר קשה מ'הישרדות'. זה גיהינום. אוכל זה הדבר היחיד בחיים שיש לי עליו שליטה ואני עם אפס שליטה עליו. ברור לי שזו אכילה רגשית, אני חייב פסיכולוג תזונתי, זה הדבר הבא שאני הולך לעשות".
כושר:
"אני רץ פעמיים בשבוע 10 ק"מ, פעמיים בשבוע מתאמן ב־TRX ועושה משקולות עם מאמן פרטי, פעמיים בחודש EMS קלאב".
טיפוח:
"לצערי אני לא עושה כמעט כלום. אני מורח קרם עיניים וקרם פנים, כוסס ציפורניים ומתקן עם הפצירה. לא מוצא מספיק זמן ללכת לטיפולי פנים. בוטוקס התחלתי בגיל 30 אבל עשיתי פעם אחרונה לפני שנה ומאז לא מצאתי זמן. אני מסתפר בדרום העיר אצל ספרים בני 90 פלוס, אם אני עובר עם האופנוע ורואה שהמקום ריק אני נכנס פנימה. לא מעניין אותי מי מעצב השיער, אני לא נאמן לאף אחד חוץ מחברים ומשפחה. לא לספר, לא למאמן, לא למטפל".
לנפש:
"אני מבורך בדרך שבה אני רואה את החיים, אני שמח ומאושר רוב הזמן. דיכאון לא יכול לרדת עליי ואני בוחר כל הזמן באופציה של שמחה. יש בי המון ידע וראייה אופטימית. גדלתי עם אחות שתמיד התעניינה ברוחניות ומעבירה לי את המסרים האלה, ולמרות שאני לא רוחני אני מרגיש שהכל נמצא בי. המילה 'שמחה' היא המילה הכי חשובה בעולם, בעיניי זה האיחול הכי חשוב, כי להיות בריא זה לא מספיק."אני לא הולך לפסיכולוג, כן הולך לכל מיני טיפולים, כולל נומרולוגיה או קואצ'רית עסקית. החברים והמשפחה הם הפסיכולוג הכי איכותי שיש לי. ממש עכשיו אני יוצא לחופשה שחיכיתי לה הרבה מאוד זמן, טס חודש למקסיקו ולארה"ב, ואני לא ישן בלילה מהתרגשות. הרבה זמן רציתי לצאת לחופש אמיתי, לצבור אנרגיה, לראות דברים חדשים, לחשוב קצת. אני צריך חופש מהרבה דברים, גם מהעבודה, בעיקר מהסלולרי, לא לענות לווטסאפים".
שורה תחתונה:
"אני חי את החלום, מאושר, רק רוצה שימשיך ככה".
מה אומרים המומחים?
רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט, המרכז לרפואת ספורט שערי צדק:
"מושיק הוא דוגמה לחשיבות שיש לחינוך לתזונה בריאה בגיל ילדות והתבגרות. חינוך לקוי לתזונה גורר הרגלי אכילה לא טובים, שגוררים משקל לא תקין ועיסוק בלתי פוסק באוכל. הוא גם דוגמה למשמעות הגדולה שיש להערות של אנשים סביב משקל והשמנה.
"מושיק מודע לכך שהאכילה שלו היא רגשית. עצם המודעות היא שלב חשוב בטיפול. יש אנשי מקצוע שמומחים לטיפול באכילה רגשית, ואני ממליצה לו בחום לפנות לקבלת סיוע. הוא צעיר ומוטב להפסיק להזיק לגוף עם כל מיני מניפולציות תזונתיות, שיש להן השלכות על בריאות עכשווית ועתידית. הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על משקל יציב ועל הרגלי אכילה יציבים.
"צום לסירוגין זו שיטה שבה צמים, כמו מושיק, 16 שעות ביום או יומיים בשבוע. לדפוסי אכילה המשלבים צום מיוחסות סגולות בריאותיות בהיבט של ירידה במשקל ובריאות, אך לא מומלץ לבצע את זה באופן כרוני, כי אז הן יאבדו מייחודיותן ומיתרונן הבריאותי. נראה שמושיק עוד לא פיענח מה טוב לו. מצד אחד הוא מציין שצום ארוך טוב לו ומצד שני טוב לו לאכול כל שלוש שעות. הוא צריך למצוא את דפוס האכילה המתאים ביותר עבורו מבחינה רגשית ופיזיולוגית.
"קיים מיתוס שיש יתרון לשתיית מים עם לימון או חומץ תפוחים, אך אין כל הצדקה לשתות זאת בבוקר או בכל שעה אחרת ביום. הוא שותה 3 ליטרים מים ביום וזו פחות או יותר הכמות המומלצת עבורו".
יואב אבידר, מנהל הג'ימניסה ברשת הולמס פלייס:
"אם נתחיל מהסוף – למושיק מגיעה טפיחה על השכם! לקיים שגרה שבועית של ארבעה אימונים בשבוע (שני אימוני ריצה ושני אימוני כוח) זה פשוט נפלא. אימוני EMS זכו לכותרות רבות, בעיקר שליליות, עם הגעתם ארצה. דובר על כך שהשיטה מסוכנת ועשויה להביא לתוצאות בריאותיות קשות. מהר מאוד הוסרה העננה הכבדה הזו והובהר כי שימוש מבוקר ונכון הוא כן בטיחותי.
"בהזדמנות זו אני בוחר להבהיר כי ההבטחות המפוזרות לכל עבר בהקשר של אימוני EMS (ירידה בהיקפים והרזיה, העלאת מסת שריר ועוד) לא לגמרי מגובות מחקרית, ונראה כי באמת עדיין לא קיימים האימון או השיטה שב־20 דקות פעמיים בשבוע יספקו לנו גוף של סופר־מודלס. נראה שאין תחליף אמיתי לתזונה מבוקרת ובריאה בשילוב אימוני כוח וסיבולת כדי להגיע לתוצאות, הן בהיבט הבריאותי והן האסתטי.
"שורה תחתונה – מושיק משקיע בכיוון הנכון, ה־EMS כמשלים הוא אחלה, ואולי כדאי היה לתת רק עוד טיפה דגש לפעילות בכיוון של גמישות וטווחי תנועה, בין אם בשיעורים כמו יוגה או מתיחות, או פשוט בתרגול עצמי של 10־15 דקות שלוש־ארבע פעמים בשבוע".
ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור:
"שגרת הטיפול בעור של מושיק מועטה ולא עקבית. אני ממליצה לו לעשות קצת סדר ולהקפיד על כמה הרגלים קטנים אך מדויקים. פעם ביום, בערב, לנקות את הפנים בסבון פנים ולאחר מכן למרוח קרם לחות וקרם עיניים, בבוקר למרוח קרם לחות משולב עם קרם הגנה משמש. כמו כן אני ממליצה לאמץ מטפל קבוע לעור ולא להחליף איש מקצוע כדרך קבע, מפני שמטפל שמכיר את העור של המטופל יודע להתאים בצורה אופטימלית את הטיפול האידיאלי הספציפי, בין אם זה טיפול קוסמטי או רפואי.
"אני ממליצה לנסות למצוא את הזמן לפחות שלוש פעמים בשנה לטיפול קוסמטי. לגבי הזרקות, טיפול עדין ישווה לעור מראה צעיר, בריא ורענן בחלוף השנים. כסיסת ציפורניים לא מומלצת ועלולה לגרום עם הזמן לפגיעה קבועה בצורת הציפורניים ולעלייה בשכיחות זיהומים באזור".
צביה חי־אל, מנחה, מאמנת ומנהלת מרכז מעגלים:
"מושיק הוא דוגמה לסיפור של גיבור שניצח ולא עשה לעצמו הנחות בדרך למעלה. נראה שהוא התמודד עם אתגרים לא קטנים – הפרעות אכילה ממושכות, תמיד היה צריך לדאוג לעצמו, לו"ז תובעני ומחויבויות שיוצרות עוד ועוד עומס. יש לו טריק אחד שבעזרתו הוא מצליח להתגבר על הכל – חשיבה חיובית. מי שיודע לעבוד עם המיינד שלו יודע להשפיע בצורה מיטבית על הפרספקטיבה שלו ועל הדרך שבה הוא יוצר את חייו.
"גישה של חשיבה חיובית עם דגש על שמחה עוזרת להסתכל על הקשיים בחיים בפרופורציות נכונות ומעניקה מוטיבציה לפתור את האתגרים שלנו ולהתמקד בטוב. מחקרים מוכיחים ששמחה משפיעה באופן חיובי ביותר על הבריאות שלנו. יפה בעיניי שהוא מקדיש זמן למשפחה ולחברים, שמעניקים לו את ההזנה הרגשית שלה הוא זקוק, זה לא מובן מאליו. גם הפתיחות לתהליכים של התפתחות אישית חשובה ותתרום לו רבות, אם ימשיך להקפיד ללכת לסדנאות ולתהליכים אישיים.
"בעניין הפרעת האכילה שלו, הייתי ממליצה לו ללכת לתהליך ארוך טווח הכולל ליווי צמוד של תקופה ארוכה, כדי לוודא את הטמעתו של תהליך לאכילה נכונה, בעיקר בפן הרגשי. רוב הפרעות האכילה ביסודן מרכיב רגשי לא מאוזן, ולכן האוכל הוא רק הסימפטום ולא הבעיה עצמה. כדאי למושיק למצוא את המקור של האכילה הרגשית שלו ולטפל בה טיפול שורש יסודי. לחיות שנים ארוכות עם הפרעות אכילה זהו סבל יומיומי ומתמשך, שנזקיו הם גם פיזיים וגם רגשיים, וחבל".
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"