חיוך ששווה הכל: כשעדה שלמה מתגייסת למען תינוק
כשבני משפחתו של חוסאם קבלאן, תינוק מתוק בן 4.5 חודשים, יצאו בקריאה לבני העדה הדרוזית לבדוק התאמה לתרומת מח עצם שתציל את חייו, הם לא תיארו לעצמם עד כמה גדולה תהיה ההתגייסות. "תוך 48 שעות הבנו שכל העדה עומדת על הרגליים", מספרת עופרה אלקובי, מנהלת מאגר מח העצם בהדסה. "אנשים נרתמו בלי מחשבה שנייה"
צילום: שמיר אלבז | עריכה: גלעד ילון
קשה להישאר אדישים לחיוך הגדול של חוסאם קבלאן. ובדיוק בגלל זה קבלאן, תינוק מתוק בן ארבעה וחצי חודשים, העמיד את כל העדה הדרוזית על הרגליים למבצע התרמת מח עצם שלא נראה כמותו.
"חוסאם נולד כמו כל ילד רגיל ומתוק", מסבר חוסאם הסבא. "אחרי חודש וחצי התחילו אצלו תסמינים שחייבו אותנו ללכת להיבדק. בשניידר גילו שיש לו בעיה בייצור הטסיות בדם שפוגעות גם בנוגדנים והוחלט שהוא חייב השתלת מח עצם. לצערנו גם במאגר הארצי וגם במאגר העולמי לא נמצא תורם מתאים שיתן תרומה. כרגע מחזיקים אותו על ספירת טסיות של מעל 30 אלף. פחות מזה הוא פשוט יתחיל לדמם מכל חור. במידה וימצא תורם מתאים והשתל יקלט, אחרי שנה, ובמידה והכל יהיה תקין חוסאם יחיה כמו כל ילד רגיל".
המשפחה החליטה לצאת לקרב וחברה למאגר מח העצם בהדסה על שם אלי אלקובי ז"ל. יחד הם יצאו למבצע גיוס תרומות של מח עצם. בגלל הקרבה הגנטית, והנישואים הפנימיים מבצע הגיוס התמקד בעדה הדרוזית. התוצאות הפתיעו גם אותם.
עוד כתבות בנושא:
8 תורמי מוח עצם נמצאו מהמאגר של אלי אלקובי ז"ל
אלפים תרמו דגימות דם למען נעמה ביטון
"חשבנו שנלך על משהו קטן. שלושת אלפים עד עשרת אלפים תורמים בקרב העדה", מסביר הסב. "תוך יומיים דגמנו כ-32 אלף איש מקרב העדה ועוד שמונת אלפים איש מחוצה לה. זה מעשה עילאי. אלוהים נתן לך הזדמנות לעזור, לא תיקח?"
"יצאנו למבצע ותוך 48 שעות הבנו שכל העדה עומדת על הרגליים", מספרת עופרה אלקובי, מנהלת מאגר מח העצם בהדסה. "ההתגייסות הייתה מטורפת. אנשים נרתמו בלי לתת לזה מחשבה שנייה. ביקשתם, אנחנו פה. אנשים הבינו את החשיבות של הדבר הזה שהם הולכים להקים מאגר לעדה לעשות צעד של תיקון מצב. צעד היסטורי. גם אם אנחנו מתייחסים למספר התורמים מתוך האוכלוסיה זה שיא. מעל 30 אלף איש מתוך 100 אלף תושבים מתוך גילאי 18 עד 45. זה ביחס לגודל האוכלוסיה זה נתון מטורף.
"החשיבות היא שאנחנו יודעים שנתנו סיכוי לחולים מבני העדה למצוא תורם בשלב העתידי. יצרנו תשתית למאגר שיכול לתמוך באנשים לאורך השנים.תמיד במבצעי מח עצם כשיש חולה המבצעים יותר מוצלחים וגדולים. אנשים יותר נרתמים כי הרגש גורם לנו לקום מאזור הנוחות ולעשות מעשה. אתה רואה דמות ומבין שזה יכול להיות שלך מחר. חוסאם גרם לזה שלעדה הדרוזית יהיה מאגר לטובת כלל העדה. חוסאם צריך תורם אחד. הוא לא צריך אלף תורמים. כל השאר שהם לא היו האחד שלו הם בשביל אחרים".
רוצים לעזור? לתרומות למאגר מח העצם
זו אהבת חינם
אלקובי, מדברת מניסיון אישי. לפני כ-18 שנה יצאה משפחתה למבצע גיוס תרומות מח עצם לבעלה ז"ל, אלי, בקרב העדה המרוקאית בישראל. לפני 18 שנה בעלי אלי חלה בלוקמיה והיה זקוק לתורם מח עצם. "אז במאגרים בישראל היו 32 אלף תורמים בלבד והבנו שעל מנת למצוא לאלי תורם אנחנו צריכים לדגום את יוצאי צפון אפריקה. עשינו מבצע גדול הגענו ל-20 אלף איש במטרה למצוא לאלי תורם מתאים ולצערי לא מצאנו כי לא היה לנו זמן", אומרת עופרה.
"יש לי רצון גדול לנצח במערכה. במקרה האישי שלי הפסדנו בגדול. ומהמקום הפרטי והקטן שלי, יש לי רצון לנצח. אני רוצה למצוא תורם. אני לא יודעת להגיד אם זה תיקון, אבל אני יכולה להגיד שיש לי רצון מאוד גדול שמישהו אחר לא יהיה בחוויה שאני הייתי בה. זו אהבת חינם, זה אנשים שלא מכירים אותך שלא מכירים את החולה שקמים מתאמצים יוצאים מהבית נדגמים עם רצון עז. בהרגשה פנימית שכל אחד חושב שהוא התורם".
מנהיגה הרוחני של העדה, השייח מואפק טריף מוסיף, "זו קודם כל רוח הנתינה. יש בעיה אז כל העדה נרתמת. תוך יומיים היו יותר מ-32 אלף דגימות. כל העדה מתייצבת ונרתמת. בסופו של יוםישאר מאגר של בני העדה ואפילו עדות אחרות יוכלו להעזר בו".
את הדגימות שנאספו שולחים כעת בהדסה למעבדה מיוחדת בארה"ב על מנת לפענחן במהירות האפשרית. "פענוח של דגימה עולה 25 דולר", מסבירה אלקובי."יש לנו 32 אלף דגימות שדגמנו, שזה אומר בערך 3.2 מיליון שקלים שאנחנו צריכים לגייס. אני מאוד מקווה שכמוני כלל הציבור מרגיש את הכרת התודה לבני העדה הדרוזית שתורמים למדינת ישראל בטחונית וחברתית הם חלק מאיתנו. ניתנה לי הזכות להגיד להם תודה".