שתף קטע נבחר
 

10 אביזרים ומזונות במטבח שגורמים לכם לחלות

מרכז הבית שלכם הוא גם אחד המקומות המזוהמים ביותר. אם אתם או מישהו מבני המשפחה חולים בלי הפסקה, מאוד ייתכן שהמקור להדבקה הוא דווקא המטבח. מהו האביזר המזוהם ביותר במטבח ומתי אסור לגעת באוכל שבמקרר? מדריך

 

 

זה המקום המרכזי בבית, אליו אתם נכנסים במשך כל שעות היממה ושוהים בו לעיתים גם שעות, אבל זה גם אחד המקומות הכי מסוכנים לבריאות שלכם: המטבח מהווה סכנה לא רק לילדים לילדים, בשל אביזרים חדים, נוזלים חמים ומכשור חשמלי, אלא גם לכל המשפחה בהיבט היומיומי -  כשהאביזרים והמזונות מסוכנים לשימוש או לצריכה.

 

הנה 10 האביזרים והמצרכים שכדאי לכם לשקול לזרוק עוד היום:

 

1. ספוג רחצת כלים

באופן אירוני, אנחנו נוטים לחשוב עליו כעזר ניקוי נקי למדי: אנחנו מקרצפים איתו את הכלים שאנחנו אוכלים איתם, אחר כך שוטפים אותו במים זורמים וסבון, סוחטים ומניחים לו להתייבש על השיש. אבל בכרית הניקוי מסתתרים עשרות אלפי חיידקים, והיא ככל הנראה האביזר הכי מזוהם במטבח שלכם.

 

החיידקים הללו, שמגיעים משיירי המזון שנותרו על כרית הניקוי, ממשיכים להתפזר בכיור, על כלי האוכל שלנו, על קרש החיתוך וגם על הידיים שלכם. הם מתרבים בכל מקום, ובמיוחד על כרית הניקוי, המהווה מצע מזון עשיר עבורם.

שיירי המזון מהווים כר פורה להתרבות חיידיקים. כרית ניקוי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיירי המזון מהווים כר פורה להתרבות חיידיקים. כרית ניקוי(צילום: shutterstock)

מחקר שבוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת אריזונה, מצא כי כריות הניקוי הללו עלולות להכיל פי 200 אלף יותר חיידקים מאשר האסלה. דווקא מושב האסלה, שמרקמו חלק והוא מנוקה באקונומיקה או חומרים אנטי בקטריאליים אחרים, נוטה להיות נקי יחסית לכרית הניקוי, שעוברת שטיפות במים וסבון בלבד, להם אין כל השפעה הרסנית על החיידקים.

 

הסיבה לשגשוג החיידקים על כרית הניקוי טמונה בעיקר בשיירי המזון שנותרים על הכרית הספוגית, בהם ניתן למצוא לרוב גם חיידקי מעיים צואתיים כמו סלמונלה, שיגלה ואי קולי. אחד המחקרים שבדק כריות ניקוי, מצא כי 10% מהן הכילו את חיידק הסלמונלה, גם כאשר כרית הניקוי הייתה נקייה יחסית, ולא היו עליה שיירי מזון נראים לעין.

 

כדי לחטא את כרית הניקוי באמצעות מים, עליהם להגיע ל-60 מעלות צלזיוס, חום שידי האדם אינן מסוגלות לשרוד בו. איך אם כן תוכלו לשמור על כריות הניקוי נקיות מחיידקים? החליפו את כרית ניקוי הכלים בתדירות גבוהה.

 

משרד החקלאות האמריקני בדק מספר שיטות לחיטוי הכריות, ומצא כי הדרך היעילה ביותר להשמיד את החיידקים היא באמצעות חימום כרית הניקוי במיקרוגל למשך דקה ולאחר מכן שטיפתה בתוכנית הדחה מלאה במדיח הכלים. פעולות אלה הצליחו להשמיד 99.9% מהחיידקים שנבדקו.

 

2. קרש החיתוך

כמו סקוצ'ברייט, גם על קרש החיתוך עלולים להימצא חיידקים צואתיים כמו סלמונלה ואי קולי. לא ממש משנה בין אם קרש החיתוך הוא מעץ או פלסטיק, אם הבחנתם בחריצים בקרש – מומלץ להחליפו בחדש. ואיך בכל זאת תוכלו לחטא את הקרש? לאחר כל שימוש קרצפו היטב את הקרש ושטפו במים חמים, או במדיח כלים בטמפרטורה גבוהה. עדיף להשתמש בקרש חיתוך לכל קבוצת מזון, כלומר - קרש נפרד לבשר, קרש נפרד לדגים, וקרש נפרד לשאר המזונות.

 

מלפפון על קרש חיתוך (צילום: shutterstock)
לא משנה אם הוא עשוי מפלסטיק או מעץ. קרש חיתוך(צילום: shutterstock)
 

3. כלי אחסון מפלסטיק

פירורים ושיירי מזון המסתתרים בפינות כלי הפלסטיק ועלולים להיות מצע להתפתחות חיידקים. הדבר נכון במיוחד כאשר מאחסנים בהם מוצרי חלב, דגים ובשר. הניקוי צריך להתבצע לאחר כל שימוש בכלי הפלסטיק, באמצעות נוזל שטיפת כלים – עדיף כזה עם יכולת חיטוי, וייבוש מלא. אם הכלי בלוי, ואין אפשרות לסגור אותו באמצעות המכסה, או שגיליתם בו נקבים, חריצים או עיוות כלשהו במרקם הפלסטיק, זרקו את הכלי והחליפו אותו בחדש.

 

4. פחיות שימורים

חרף שמה, קופסת שימורים איננה בעלת חיי נצח. לכל פחית אלומיניום יש תאריך תוקף, אבל עוד לפני שהתוקף פג הפחית עלולה להזדהם בחיידק מסוכן מאוד בשם בוטולינום, אותו חיידק שממנו מפיקים את זריקות הבוטוקס.

 

מדובר בחיידק ממשפחת חיידקי "גרם חיובי אנאירובי", המסוגל לחיות בתנאים של היעדר חמצן. הוא מצוי כמעט בכל מקום: באבק, בקרקע, במים מתוקים ובמזונות רבים. החיידק יוצר קפסולות המכונות "נבגים", מה שמאפשר לו לשרוד לאורך זמן. כשהוא מגיע לאיזור המעי, שם תנאי מחיה נוחים לו, הוא מייצר את הטוקסין בוטולינום.

 

פגיעה מבוטולינום נדירה ביותר, ובעשרות השנים האחרונות תוארו בארצות הברית כ-4,000 מקרים בלבד, מרביתם בתינוקות. באירופה נגרמת התופעה עקב צריכת מזון מקולקל, בעיקר במדינות מזרח אירופה. בעבר 70% מאלה שהורעלו מתו מהבוטולינום, אולם כיום, בזכות הטיפול, צנחו אחוזי התמותה ל-15% בלבד.

 

 

 

 

קופסאות שימורים (צילום: shutterstock)
עלולות להכיל רעלנים. פחיות שימורים(צילום: shutterstock)
 

הבוטולינום הוא כאמור הרעלן הטבעי העוצמתי ביותר המוכר כיום, והוא פעיל פי 15 אלף יותר מגז העצבים סרין, ולכן משמש גם בתעשיות הנשק הביולוגי. הוא מונע את העברת האותות העצביים מתא עצב אחד למשנהו, באמצעות מניעת איחוי שקיקים המלאים בחומר "אצטיל-כולין" לקרומי תאי העצב. התוצאה: העצבים והשרירים המחוברים אליהם אינם מקבלים אותות חשמליים, ונוצרת חולשת שרירים עד כדי שיתוק.

 

רעלן הבוטולינום מצוי בתעשיית הקוסמטיקה, בהזרקות להשטחת קמטים, וגם במזונות, בעיקר בדבש, ובשימורים ביתיים. בוטולינום עלול להתפתח גם בפצעים מזוהמים. לאחר שנמצא, כאמור, כי בדבש עלולים להימצא נבגים רבים של החיידק קלוסטרידיום בוטולינום, חל איסור לתת אותו לתינוקות מתחת לגיל שנה, ויש להימנע גם משימוש במוצרי מזון שהיו בקופסאות שימורים, שכן מיצי הקיבה של הפעוטות בני כמה חודשים עדיין אינם מסוגלים להרוס את הנבגים שנבלעו.

 

ההרעלה מתבטאת תחילה בהקאות ושילשולים, אחריהם מתפתחת עצירות עקב תחילת שיתוק עצבי המעיים. אחר כך מתחילים להיפגע שרירים באיזור הפנים, ובהם שרירי הנעת העיניים, כך שהחולים ידווחו על ראיה כפולה, טשטוש ראיה, חוסר יכולת מיקוד או הסטת מבט. בהמשך מתרחשים שינויי לחץ דם, אצירת שתן, יובש בפה וקשיי בליעה.

 

איך עולה חשד לזיהום של פחית השימורים? אם הפחית מעוותת או "נפוחה" באחד מצדדיה לפחות, זרקו אותה. מומלץ לדווח על כך לשירות הלקוחות של היצרנית, כיוון שאם לא פג תוקפה של פחית השימורים, תהיו זכאיים לפיצוי.

 

5. שיירים שאינכם זוכרים מתי בושלו

בין אם אתם בשלנים חובבים, מכינים את האוכל לעתים רחוקות, או שקיבלתם "אספקה חודשית" מאימא או אבא, גם אתם וודאי מוצאים במקרר מידי פעם שיירי אוכל שאינכם זוכרים כמה זמן שכבו במקרר, ומתי בושלו.

 

אישה בוחנת מה יש בסיר (צילום: shutterstock)
4-3 ימים. אורך החיים הממוצע של אוכל ביתי(צילום: shutterstock)
 

לאוכל ביתי יש תאריך תוקף, ואם הוא שוכב במקרר מעבר לתוקף המקובל שלו, הוא עלול להדביק אתכם בהרעלת מזון. לרוב מקובל שהתוקף של אוכל ביתי מחזיק 3 עד 4 ימים. אם אינכם זוכרים בן כמה המזון שלפניכם, פשוט זרקו אותו. אם הבחנתם בריח רע או בהיווצרות עובש על המזון, היפטרו ממנו מיד. ואם אתם עמוסים בשיירי אוכל, כתבו על הקופסא את תאריך התוקף שלו, כ-3 ימים מרגע שקיבלתם אותו.

 

6. מזון ארוז מדיף ריח

מזון מוכן מהמפעל שארוז, אינו אמור להדיף ריח. האיטום אמור למנוע מגע עם העולם, ולפיכך האיטום אמור לאטום גם את הריחות. לפיכך, אם הרחתם את המזון הארוז מבעד לאריזתו, פירושו של דבר שהאריזה איננה תקינה – מה שמעלה את הסיכון לזיהום שלו. אם המזון הארוז (לא כזה שנרכש במעדנייה, מאפייה או מקום שבו ארזו לכם את המזון לנגד עיניכם) מדיף ריח – הודיעו על כך לשירות הצרכנים של היצרן ואל תשתמשו בו.

 

7. אריזות מטפטפות

תודו שגם אתם שלפתם מהמקרר בסופר או מהאריזה בשירות המשלוחים מוצרי חלב מכוסים בשכבה נוזלית כלשהי, לעתים גם מטפטפת. גם אם אתם "רגילים" לכך ומשוכנעים ש"כנראה משהו אחר דלף", זה לא ממצא תקין. כל אריזות המזון החלבי אמורות להיות יבשות מכל הצדדים, ללא כל שכבה של מזון אחר. דליפה כזו מעלה את החשש שתנאי האחסון היו לא תקינים, שהיה פגם באריזה או שקרה משהו בדרך ההובלה. במקרים כאלה, הימנעו מלצרוך את המוצר.

 

8. כשהמזון הקפוא מחכה לאלזה ואולאף

הקפאת מזון אכן מאריכה את חייו. אבל אם הכלי שבו הקפאתם התכסה בשכבות קרח עד שנראים כאילו נלקחו מסערת שלג, כנראה שעדיף לכם להיפטר ממנו. הקיפאון העמוק אולי ימנע הצטברות של חיידקים וירוסים ופטריות, אך סביר שטעמו ומרקמו של המזון יפגעו והאוכל שתגישו כבר לא יהיה במיטבו.

 

מזון קפוא במקפיא (צילום: shutterstock)
לא יהיה במיטבו. מזון קפוא מדי(צילום: shutterstock)
 

9. מגבת המטבח

היא יכולה להישאר תלויה על הקולב במטבח גם שבועות ארוכים, אבל המגבת, שבה כל בני הבית מנגבים את ידיהם אחרי שנגעו במוצרי מזון, וייתכן שגם אחרי ביקור בשירותים, היא אחד ממקורות הזיהום המרכזיים בבית.

 

מגבת המטבח עלולה להיות מזוהמת יותר אף מהמגבת בחדר השירותים, משום שהיא עלולה להכיל חיידקים, פטריות ונגיפים המצויים בסביבת לחות וטמפרטורה נוחה להתפתחותם. יתרה מזאת, מאחר שאותה מגבת משמשת את כל אלה שנכנסו למטבח, ההדבקה של זיהומים ממנה מוחשית יותר. תאי עור מתים מכל ניגוב שוכנים בין סיבי המגבת, יחד עם שיירי מזון, והתוצאה עלולה להיות הדבקה נרחבת של בני הבית. את מגבת המטבח מומלץ לכבס אחת לשלושה ימים לפחות, עדיף בתוכנית הרתחה. בנוסף תמיד כבסו את המגבת אם היא מדיפה ריח רע.

 

10. ביצים שבורות או סדוקות

שיעור הזיהומים חיידק סלמונלה בישראל נמצא כבר שנתיים בעלייה מדאיגה. ביצים הן אחד ממקורות הסכנה המרכזיים לזיהום מסלמונלה - חיידק צואתי שעובר בעיקר דרך מים מזוהמים, צואה ולעתים גם באמצעות מזון מזוהם.

 

ההעברה של החיידק בין בני אדם קלה מאוד. החיידק חודר למעיים, וגורם לשלשול רירי או דמי. תסמינים נוספים כוללים חום גבוה, כאבי בטן, בחילות והקאות. במקרים קשים ונדירים מאוד עלול החיידק לחדור לזרם הדם, לגרום לזיהום כללי או דלקת קרום המוח עד למוות.

 

ביצים שבורות (צילום: shutterstock)
מקור זיהום מרכזי לסלמונלה. ביצים שבורות(צילום: shutterstock)
 

לפני שאתם רוכשים ביצים בסופרמרקט, או אם קיבלתם משלוח של ביצים, בדקו אותן וודאו שהן ארוזות באריזה חד פעמית סגורה. שימו לב שהביצים אינן סדוקות או שבורות, שקליפתן נקייה, ושקיים על כל אחת מהן סימון. ודאו שתאריך התוקף של הביצים זהה לתאריך התוקף שעל האריזה. אם מצאתם שאחד מאלה אינו תקין, אל תבשלו את הביצים.

 

הקפידו לאחסן את הביצים רק במקרר והפרידו מגע בין ביצים ומזונות לא מבושלים כמו בשר וירקות. את קרטון הביצים יש לזרוק לפח ולא להשתמש בו שוב. ביצים אסור לשטוף, כיוון שהשטיפה עלולה לגרום לחדירת חיידקים דרך קליפת הביצה. אם אתם מבשלים ביצה עם קליפה לזמן ממושך, כמו בהכנת חמין, תוכלו לשטוף את הביצה ממש לפני השימוש, כדי לא לאפשר זמן לחיידקים לשגשג עליהן. ביצים יש לבשל בישול מלא במים רותחים לפחות למשך 10 דקות או בטיגון עד שהחלבון והחלמון נקרשים כיוון שהחום פוגע בחיידק ומשמיד אותו.

 

צפו: מצעד המקומות הכי מזוהמים בסביבה שלכם

 

 

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מקום מרכזי לאנשי הבית, וגם לחיידקים. מטבח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים