מעבדות לחירות: לעשות שינוי - ולהישאר בחיים
רבים מאיתנו מרגישים לפעמים כבולים. לעבודה שאנחנו לא ממש מרוצים ממנה, לזוגיות שלא באמת עובדת או למקום גיאוגרפי שאנחנו לא מחוברים אליו. איך עושים שינוי אמיתי בחיים, איך יוצאים מאזור הנוחות ומה צריך לקחת בחשבון בתהליך? למאמנת האישית רקפת אהרן יש כמה עצות בשבילכם
חג הפסח מהווה הזדמנות מצוינת לניקיונות ולהתחדשות, בבית ובחיים, ואחת ממשמעויות החג היא יציאה מעבדות לחירות. תאמינו או לא, הסיפור ההיסטורי של יציאת מצרים מתאים לחיינו גם כיום.
החיים המודרניים והדינמיים של היום מאלצים אותנו לא מעט לציית ולהיות חלק ממערכת משומנת היטב, ובלתי נמנע שלפעמים נרגיש כמו עבדים. במסגרת המציאות ושגרת היום-יום עולות מדי פעם שאלות ותהיות אם אנחנו למעשה משועבדים - אם זה בעבודה, בזוגיות או בתחומי חיים אחרים.
לקחת סיכון - ולצאת מהמוכר והידוע
אחרי עשר המכות שהנחית אלוהים על פרעה ועל עמו, הגיעה יציאת מצרים המיוחלת. אך לפני שיצאו ממצרים, משה ואחיו אהרן היו צריכים לשכנע את בני ישראל עצמם לעזוב את המקום. זה דבר תמוה לחלוטין, שכן הם הועבדו בפרך וסבלו מאוד תחת שלטונו של פרעה. אם כן, למה בעצם היה קשה כל כך לגרום להם להשתחרר?
בני ישראל נדרשו לוותר על כל מה שהם מכירים וללכת אל הלא נודע, לקחת סיכון ולצאת מהמוכר והידוע. ברור לכולנו שהמקום בו הם נמצאו לא היה טוב, כי הרי הם היו עבדים. יחד עם זאת, גם אם אתה עבד, אתה יודע מה, מתי ואיך עליך לעשות, יש קביעות ויציבות. הידיעה, והביטחון של לדעת מי אני ואיפה אני נמצא, הם אלו שחשובים לנו ומכריעים את הכף במקרים רבים.
אבל לעיתים דווקא הדברים הללו הם שגורמים לנו להישאר במקומות שלאו דווקא טוב לנו בהם, מכיוון שלרובנו קשה להאמין שהשינוי, שנראה בלתי אפשרי כביכול בהווה, יוכל בעצם להיות המציאות בעתיד.
המציאות של רובנו מכילה מרכיבים רבים שמלווים בתחושה שאין ברירה, שאין אפשרות אחרת, כי לשם החיים לקחו אותנו. נכון, אנחנו לא תמיד נמצאים בעבודה שאנחנו באמת רוצים, אבל אין ברירה כי צריך להחזיק בית ולהאכיל את הילדים. ונכון, אנחנו לא תמיד נמצאים עם בן או בת הזוג המושלמים עבורנו, אבל אנחנו לא קמים והולכים.
עוד כתבות בנושא:
10 הרגלים רעים שהייתם רוצים לנקות לפסח
טיפול ממוקד מטרה: איך קואצ'ינג יכול לשנות את החיים
האפליקציה שתגרום לכם לראות את חצי הכוס המלאה של החיים
אני אומרת: בכל מצב בחיים יש ברירה. שינוי לאו דווקא אומר "שוברים את הכלים ולא משחקים", כי גם אם המציאות אינה מושלמת, זה לא אומר שהיא לא מדהימה. אפשר למצוא את המקום השקט והרגוע, שבו נהיה שלמים ושמחים עם מי שאנחנו ועם הדרך שבה אנחנו מתנהלים.
תמיד אפשר להחליף ולשנות, ולעיתים זה אף רצוי וטוב. אך אם אנחנו בוחרים להישאר עם מה שיש, עם מי ואיפה שאנחנו, חשוב להסתכל על הצדדים החיוביים שבדבר, כי לא כל דבר שאפשר לשנות או לעשות אחרת, מעיד על כך שמה שיש כיום הוא לא טוב. לכן, אם אנחנו בוחרים להישאר עם מה שיש, עלינו להיות שלמים עם ההחלטה המודעת הזאת – או שנעשה "יציאת מצרים" ונבחר ללכת בדרך אחרת בחיים.
הקפיצה למים
אין ספק ששינוי הוא מפחיד, ולא תמיד הוא נראה הגיוני, אך כדי לשפר את החיים שלנו, לעיתים צריך לעשות ויתורים ולקחת סיכונים. כדרכם של החיים, ברגע שהחלטנו לעשות שינוי, בין אם מיוזמתנו, בין אם בגלל שמישהו דחף אותנו, ובין אם המציאות השתנתה – כפי שמשה הנהיג את עמו, עם ולמרות הקשיים – יציאת מצרים מסמלת את המצב שבו אנחנו אומרים שאנחנו צודקים בכל הדברים שהרגשנו, אמרנו ועשינו עד כאן, אבל בכל זאת בוחרים לרצות לעשות אחרת.
כאמור, שינוי הוא לא דבר פשוט, זה מובן. לכן, דבר ראשון חשוב לבחון את הדברים לאורכם ולרוחבם, ולהבין מה ייצא לנו משינוי המצב, מה נקבל במצב החדש והאם הוויתור על המצב הנוכחי אכן שווה את השינוי. והאמת, ברגע שהגענו למסקנה שזה אכן שווה – הקפיצה הראשונית למים נהיית הרבה יותר קלה.
עם זאת, קשה מאוד שלא לפחד כשעומדים בפני הלא נודע. הפחד הוא טבעי ומובן. השאלה היא מה אנחנו עושים למרות הפחד, לא איך להעלים את הפחד לחלוטין. יש לשאול את עצמנו מה הדבר הכי גרוע שיכול לקרות, ומה אם הדבר הכי גרוע שאנחנו חושבים עליו אכן יקרה.
השאלה הבאה היא, אם באמת יקרה הכי גרוע, איך ניתן לתקן אותו. השאלה השלישית היא, האם זה באמת עד כדי כך גרוע? ואם התשובה היא "כן", אולי כדאי לחשב בשנית את צעדינו.
יציאת מצרים האישית של כל אחד מאיתנו יכולה להתקיים בשני רבדים, הפיזי והנפשי. השינוי, השחרור שלנו, יכול להיות גם במעבר מנקודה א׳ לנקודה ב׳ מבחינה פיזית, והוא גם יכול להיות במעבר פנימי ממצב ביקורתי למצב אוהב ומכיל. מה זה אומר? להחמיא ולפרגן לעצמנו באופן קבוע על הדברים הטובים שיש לנו ושאנחנו עושים בחיים. כך כל הדברים שאנחנו רוצים נהיים בנוסף, ולא במקום.
איך עושים את השינוי? נקודות למחשבה
לפני עשיית שינוי, קודם כל הכירו תודה והעריכו דברים טובים שיש לכם. שינוי שבא מבחירה, ולא רק בגלל דברים שאין, הוא שינוי שיותר קל להביא אותו לידי סיום.
- החליטו על שינוי שתרצו לבצע, וקבעו לו לוח זמנים ומועד לביצוע.
- הציבו מטרה ריאלית, הגדירו במספרים מה היעד.
- בצעו שינוי רק במקום אחד, בפן אחד של החיים (עסקי, אישי, עם הילדים, וכו'). אם תשנו בכמה מקומות באותו זמן, לא תדעו איזה מהשינויים היה טוב ועזר לכם. די בשינוי אחד, כי גם כך השינוי מתפזר ומשליך על שאר תחומי החיים.
- הישארו ממוקדים על המטרה, ואל תתנו לטרדות היום-יום להסיח את דעתכם יותר מדי.
- שימרו על מוטיבציה גבוהה. חשבו איך הרגשתם ביום טוב במיוחד, וזכרו זאת בסופו של יום לא מוצלח.
- שימרו על גישה חיובית. הקפידו להחמיא לעצמכם, כי תמיד הכל קל יותר כשאתם חיוביים.
לבסוף, חישבו לרגע על השאלה המרכזית: היכן בחיינו אנו רוצים לעשות שינוי? שינוי שמצד אחד, ללא ספק, יערער את היציבות שהייתה לנו עד כה, אך מצד שני יעניק את תחושת הסיפוק והנחת אותה אנחנו רוצים להשיג. וזוהי תחילת היציאה שלנו לחירות. בתשובה לשאלה הזו אולי נצליח לראות, כפי שמשה רבנו ראה, את הארץ המובטחת.
חג חירות שמח לכולנו.
רקפת אהרן
היא מאמנת עסקית ואישית