שתף קטע נבחר
 

זו הבדיקה שמסייעת לאבחון מדויק יותר לסרטן הערמונית

על פי תוצאות המחקר השימוש ב-MRI מנע מהצורך מביצוע ביופסיה בקרב גברים שבדיקות הדם הנהוגות עד כה הראו תוצאות לא חד משמעיות. ד"ר איתי שטרנברג, מנהל היחידה לאורואונקולוגיה, המרכז הרפואי מאיר: "מדובר בבדיקה מדויקת יותר ושתמנע פרוצדורות מיותרות". לאור תוצאות המחקר, ההערכה היא כי האיגודים האורולוגיים הגדולים ימליצו על שינוי ההנחיות

מחקר חדש שהוצג לאחרונה בכנס של האיגוד האורולוגי האירופאי בקופנהגן קובע ששימוש בבדיקת MRI לפני ביצוע ביופסיה של הערמונית משפר בצורה משמעותית את דיוק האבחון. הערכה שמעתה ישתנו ההנחיות לאבחון החולים.

 

בדיקת סקר לאבחון מוקדם של סרטן ערמונית מבוצעת בעזרת בדיקה של רמת חלבון הנקרא Prostate Specific Antigen (או PSA) בדם. חלבון זה מיוצר על ידי רקמת ערמונית בלבד ורמתו עולה במספר מצבים – גם במקרים של סרטן הערמונית אבל גם במקרים של אחרים כמו דלקות ומצבים שפירים אחרים. בגלל שהבדיקה הזו אינה מדויקת לחלוטין, יש צורך לבצעה בעקבותיה ביופסיה שלעתים מתבררת כמיותרת.

 

אחת מהטכנולוגיות המתקדמות והחדישות אשר נכנסה לשימוש בשנים האחרונות באבחון וטיפול בסרטן ערמונית היא שימוש במכשיר ה-MRI. 

 

המכשיר משמש ככלי לאבחון עם רמת דיוק גבוהה ומסייע לרופא לקבל החלטה על הצורך בביצוע ביופסיה של הערמונית בגבר עם רמת PSA גבוהה בדם, ויותר מזה – המכשיר מאפשר הכוונה מדויקת בתהליך הביופסיה, ומביא לשיפור בסיכוי לזהות את גידול סרטני. תהליך הכוונת הביופסיה מבוצע בעזרת מכשור מתקדם שמאחד את תמונות ה-MRI עם תמונות האולטרה סאונד המבוצע במהלך הביופסיה.

 

אבחון ברמת דיוק גבוהה מאוד. שימוש ב-MRI (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אבחון ברמת דיוק גבוהה מאוד. שימוש ב-MRI(צילום: shutterstock)

 

המחקר הוכיח – MRI מסייע באבחון מדויק

במסגרת המחקר חולקו 500 גברים מ-25 מרכזים רפואיים ב-11 מדינות לשתי קבוצות: בקבוצה אחת עברו הגברים ביופסיה "רגילה" כפי שמקובל היום ללא שימוש ב MRI. בקבוצה השנייה עברו הגברים בדיקת MRI קודם לכן. מטופלים עם ממצאים חשודים בבדיקה עברו ביופסיה מוכוונת בעוד שמטופלים ללא ממצא חשוד ב-MRI נמנעו מביופסיה.

 

"תוצאות המחקר הראו כי השימוש ב-MRI עזר לכ-30% מהגברים להימנע מביופסיה בגלל העדר ממצאים חשודים", מסביר ד"ר איתי שטרנברג, מנהל היחידה לאורואונקולוגיה, במרכז הרפואי מאיר, "בכך נחסכה מהמטופלים האלו פעולה חודרנית הכרוכה בסיבוכים אפשריים".

 

בקרב הגברים אשר עברו ביופסיה, גילוי של גידולים סרטניים משמעותיים היה גבוה יותר בקבוצה אשר עברה בדיקת MRI וביופסיה מוכוונת בעוד שבקבוצה אשר עברה ביופסיה ללא בדיקת MRI הייתה שכיחות יתר של ממצאים אשר אינם משמעותיים מבחינה קלינית ואינם מצריכים טיפול.

 

"ממצאים אלו מוכיחים את הסברה הרווחת ששימוש ב-MRI לפני ביופסיה משפר את דיוק הביופסיה בצורה משמעותית, עוזר להימנע מביצוע ביופסיות מיותרות, מוריד את הסיכוי לפספוס גידולים משמעותיים ומוריד את הסיכוי לאבחון ממצאים חסרי משמעות אשר אינם מצריכים טיפול אך עלולים להעלות את תחושת החרדה של המטופל עקב תוצאת ביופסיה אשר אינה תקינה", מוסיף ד"ר שטרנברג.

 

כיצד מתבצעת האבחנה?

בתחילת התהליך, אחרי מדידת PSA נשלח המטופל לביצוע בדיקת MRI. את הצילומים מפענח רנטגנולוג או אורולוג המתמחה בתחום סרטן הערמונית ואם ישנם ממצאים חשודים בבדיקה, מתקבלת החלטה על דגימה של ביופסיה מהממצאים האלו.

 

צילומי הבדיקה מעובדים על ידי תוכנת מחשב מיוחדת בה מסומנת הערמונית ומסומנים הממצאים החשודים. "צילומים אלה יאוחדו בהמשך עם צילומי האולטרה סאונד ויכווינו את מחט הביופסיה לדגימה מדייקת של האיזורים החשודים כנגועים בסרטן", מסביר ד"ר שטרנברג.

 

ביופסיה של הערמונית לרוב מבוצעת בהרדמה מקומית ללא צורך באשפוז, אך לעיתים יש צורך בהרדמה כללית. במקרים אלה מבוצעת הביופסיה במסגרת אשפוז קצר של מספר שעות. במהלך הביופסיה נלקחות דגימות מכל האזורים החשודים, אך מקובל לדגום גם את שאר הערמונית (האזורים שאינם חשודים ב MRI) בגלל סיכוי של 5-10% למציאת סרטן ערמונית באזורים אלה.

 

"עד לפרסום המחקר הנוכחי, מקובל היה לבצע ביופסיה ראשונה ללא שימוש ב-MRI ורק במקרים בהם לא נמצא גידול סרטני בביופסיה הראשונה והחשד לגידול סרטני המשיך להיות גבוה, אושרה בדיקה MRI ובוצע שימוש בתוצאותיה להחלטה האם לבצע ביופסיה נוספת ולהכווין ביופסיה זו בצורה מדייקת", מסכם ד"ר שטרנברג "גישה זו גרמה לגברים רבים לעבור שתי ביופסיות, ולעיתים אף יותר, לפני שאובחן הגידול הסרטני בערמונית".

 

לאור תוצאות המחקר, ההערכה היא כי האיגודים האורולוגיים הגדולים ימליצו שינוי ההנחיות וימליצו על שימוש בבדיקת MRI לפני ביצוע ביופסיה גם בגברים עם עלייה ברמת ה-PSA וללא ביופסיה קודמת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אבחון סרטן הערמונית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים