שתף קטע נבחר

חולים טוענים: רפורמת הקנאביס מייקרת את הטיפול פי 3

על פי הערכות, רפורמת הקנאביס הרפואי שתיכנס החודש לתוקף תייקר את עלות הטיפול במאות אחוזים. הסובלים העיקריים - המקרים הקשים של החולים שעשויים לשלם אלפי שקלים יותר מעלות הטיפול כיום. מנגד מעריכים המומחים כי הרפורמה תוביל לפיחות במינונים שניתנים למטופלים. חולה סרטן: "אני מאוד חרד. לא בטוח שאוכל לעמוד בכזו התייקרות"

בשבוע הבא צפויה להיכנס לתוקף רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות. במקום שיווק המוצר על ידי המגדלים ישירות לחולים, כפי שנהוג כיום, הקנאביס הרפואי ינופק לחולים על ידי בתי מרקחת שהוסמכו על ידי משרד הבריאות.

 

חולים המטופלים בקנאביס רפואי חוששים כי כניסת הרפורמה לתוקף תוביל לעלייה חדה במחיר המוצר. כיום משלמים החולים סכום חודשי קבוע של 370 שקלים, ללא קשר למינון שהם נוטלים בכל חודש. עם כניסת הרפורמה לתוקף צפוי לעמוד המחיר של 10 גרם קנאביס רפואי על בין 300 ל-500 שקלים. המינון הממוצע של חולה המשתמש בקנאביס רפואי עומד כיום על כ-34 גרם לחודש, כך שעם כניסת הרפורמה לתוקף ייאלצו החולים לשלם בממוצע פי 3 יותר.

 

חולה: "לא בטוח שאוכל לעמוד בהתייקרות" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חולה: "לא בטוח שאוכל לעמוד בהתייקרות"(צילום: shutterstock)

 

יוסי בורנשטיין, יו"ר חברת Cann10, ברת יזמות והשקעות בתעשיית הקנאביס הרפואי ומשווקת של מותג מוצרי הקנאביס cannareet, מציין כי הוא עוד לא יודע לנקוב במחיר שיגבה בעבור המוצרים, אך מעריך כי המחיר יהיה גבוה יותר ממה שנגבה כיום מהחולים. "להערכתי הסכום שישלם חולה בכל חודש יישאר יחסית דומה לסכום שהוא משלם כיום. הסטנדרטיזציה שיעבור תחום הקנאביס הרפואי והניסיון שירכשו הרופאים יגרום לכך שהמינון הממוצע שצורכים החולים יירד, כך שמי שיצרוך עד כ-20 גרם בחודש ישלם סכום דומה למה שהוא משלם כיום. חולים שיצרכו מינונים גבוהים יותר ישלמו יותר".

 

אהרון לוצקי, מנכ"ל חברת "תיקון עולם", יצרנית הקנאביס הרפואי הגדולה בישראל, אמר כי "החשש של המטופלים הוא כנראה מוצדק, אבל כרגע חסרים נתונים. משרד הבריאות לא פרסם שום מסמך. מצידנו נעשה מאמץ לשמור על רמת המחירים הנוכחית. אין ספק שחוליות שנכנסות לשרשרת של אסקפת המוצר למטופלים תייקר את המוצר. אנחנו רואים בהשארת המחירים ברמה נמוכה וזמינה כמשימה". 

 

"חולי סרטן ישלמו אלפי שקלים יותר"

"אני לא סבור שהמינונים הממוצעים יירדו כתוצאה מכך שהחומרים הפעילים יהיו אחידים", טוען מנגד אורן ליבוביץ, עורך המגזין המקוון "קנאביס". "משרד הצהיר במפורש שהוא מעוניין שהמינונים שמקבלים החולים ירד. זה לא תוצר לוואי של מהלך, אלא החלטה. השיטה להוריד מינונים היא בין היתר באמצעות העלאת מחירים".

 

ליבוביץ מוסיף ומסביר כי כיום לא ניתן לנקוב בסכום שיגבה בעבור הקנאביס הרפואי: "מדובר בשוק חופשי. לטענת משרד הבריאות מי שצורך עד המינון הממוצע לא ישלם יותר. הרפורמה מוסיפה עוד חוליות לשרשרת אספקת הקנאביס, וברור שכל חוליה גוזרת את הרווח שלה. הבעיה היא שדווקא החולים הקשים, כגון חולי סרטן שמטופלים ב-100 גרם ואף 250 גרם בחודש ישלמו אלפי שקלים יותר ממה שהם משלמים כיום".

 

 

"יהיו מטופלים שישלמו אלפי שקלים יותר בחודש" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"יהיו מטופלים שישלמו אלפי שקלים יותר בחודש"(צילום: AFP)

 

ד', חולה סרטן אשר נוטל 150 גרם קנאביס רפואי בחודש, שיתף בחששות שלו מפני כניסת הרפורמה לתוקף ותיאר כי "אני מאוד חרד לקראת השינוי. התלות שלי בקנאביס הרפואי היא טוטאלית. אם אאלץ לשלם כ-300 או 400 שקלים לעשרה גרם זה יהיה מאוד משמעותי עבורי. לא בטוח שאוכל לעמוד בהתייקרות כזו. כל המטופלים במצב שלי מאוד חוששים".

 

"קנאביס - תרופה לעשירים בלבד"

יו"ר עמותת הקנאביס הרפואי בישראל, דנה בר-און, מסרה כי "בזמן שהשר ליצמן מתגאה ברפורמת הקנאביס שלו מעל כל במה, הרפורמה הזו תגרום לאלפי חולים שידם אינה משגת לאבד את הטיפול הרפואי היחיד שעוזר להם. עמותת הקנאביס הרפואי לא תאפשר זאת ותפעל בכל הכלים על מנת לעצור מהלך שעל פניו נועד להפוך את הקנאביס הרפואי לתרופה לעשירים בלבד".

 

בר-און הוסיפה ותיארה כי "לא רק שהרפורמה תייקר את התרופה במאות אחוזים לרוב המטופלים – ובמיוחד עבור ילדים אפילפטיים וחולי סרטן הצורכים כמויות משמעותיות, היא תביא הלכה למעשה למניעתם של זנים המסייעים כיום לאלפי חולים, כיוון שאלו לא יהיו נגישים בבתי המרקחת".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אכן הרפורמה ממש בפתח. יודגש כי למעלה משנתיים מתנהלים מאמצים רבים במישורים רבים: הכשרות רופאים, הכשרות רוקחים וצוותים רפואיים, הקמת חוות גידול לקנאביס רפואי, מפעלי ייצור למוצרי הקנאביס הרפואי והכל באיכות Medical Grade כך שנוצר 'האקו סיסטם המלא. אין כוונה להוריד את המינון אלא להתאים את סוג החומר הפעיל ומינונו לצרכים של המטופל, כמו בכל תרופה אחרת. המשרד יעקוב אחר שינויי המחירים וככל שתהיה עליה, יוטל פיקוח על המחיר על מנת להבטיח נגישות למטופלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דימה חבר, תיקון עולם
רפורמת הקנאביס
צילום: דימה חבר, תיקון עולם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים