משרד הבריאות מעכב כספים - חולי הסרטן ברמב"ם מטורטרים
למרות הבטחתו של שר הבריאות להעביר למכון הרדיותרפי החדש ברמב"ם 11 מיליון שקלים כדי להפעילו, הכסף לא הגיע וחולי הסרטן שזקוקים לטיפול נאלצים להיטרטר לקבלתו בכל הארץ. משרד הבריאות: "הכסף יועבר בהתאם לעמידה ביעדי התקציב של בית החולים"
כך מטרטרים חולים בבית החולים בדרך לטיפול הקרינה:
בבית החולים רמב"ם הוקם מכון רדיותרפי חדש ומשוכלל (טיפול בקרינה לחולי סרטן) אבל למרות זאת חולי סרטן מטורטרים – חלקם גם למרכז הארץ – בגלל שמשרד הבריאות לא העביר 11 מיליון שקלים שהתחייב, על מנת להפעיל את המערכות במכון ההקרנות.
בחודש נובמבר של השנה שעברה, התחייב סגן שר הבריאות יעקב ליצמן להעביר 11 מיליון שקלים להקמת המכון. "הנני תומך בבקשתו של פרופ' רפי ביאר מנכ"ל בית החולים רמב"ם לתוספת תקציב של 11 מיליון שקלים", כתב ליצמן לסגן הממונה על התקציבים באוצר יאיר פינס.
אולם למרות שהמכון הרדיותרפי כמעט מוכן במשרד הבריאות לא מוכנים להעביר את הכסף. מנכ"ל בית החולים פרופ' ביאר, שלח לאחרונה מכתב למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, וביקש לממש את ההתחייבות: "החוסר בקומת רדיותרפיה יוצר צורך בניוד החולים בין שני קצוות בית החולים ופוגע קשות ביכולות לטפל בהם. אנו זקוקים להקצאה שהובטחה במיידית. אנו נמצאים בשלבים האחרונים של הקמת מתחם המאיצים החדשים ואנו חייבים לשלם לקבלנים מסכומים אלו".
לתדהמתו של פרופ' ביאר, הובהר לו כי במשרד הבריאות לא ממש מתכוונים לממש את ההבטחה. "העניין ייסגר בסגירה התקציבית", כותב בר סימן לפרופ' ביאר ומסביר שהכסף יועבר לכיסוי הגירעונות של בית החולים ולא עבור בניית המכון החדש.
המשמעות של החלטת משרד הבריאות היא שחולי הסרטן בצפון הארץ נאלצים ללכת מהבניין האונקולוגי שנבנה בכספי תרומות אל הצד השני של בית החולים אל מכון הרדיותרפיה הישן. בחלק מהמקרים חולים נאלצים לנסוע לבתי חולים אחרים אפילו עד מרכז הארץ, כי אין מקום במכון הישן לקבל את כל החולים.
זאת כאמור, למרות העובדה שהמאיצים החדשים נמצאים בבית החולים וממתינים להתקנה. "במקום לפעול ולתת שירות טוב במכון החדש והטוב ביותר מסוגו ובמכשור המתקדם בעולם לחולי הסרטן, החולים ממשיכים להתרוצץ ולפעמים אפילו להיות מועברים באלונקות אל המכון הישן המרוחק 400 מטר מהבניין האונקולוגי החדש כדי לקבל טיפול מציל חיים", זועמים ברמב"ם.
"המצב הנוכחי פוגע באופן ישיר בחולי הסרטן"
בעקבות החלטת משרד הבריאות פרופ' ביאר שיגר השבוע מכתב נוסף למנכ"ל משרד הבריאות ותקף אותו על הפגיעה בחולים. "זה פשוט לא מובן למה תושבי הצפון צריכים להיות מופלים לרעה בטיפולים הרדיותרפיה לעומת שאר תושבי ישראל. מדוע המדינה לא עוזרת לבית החולים רמב"ם שמצליח להשיג תרומות נכבדות לפיתוח הקמפוס.
"לבניין האונקולוגיה הושגו תרומות בסך של למעלה מ-100 מיליון שקל והוסכם להקצות עוד 11 מיליון שקל עוד בשנה שעברה", כותב ביאר בזעם ."אינני יכול להבין מדוע מעוכבים הסכומים האחרונים להשלמת מתקן שאמור היה להיבנות כולו מתקציב המדינה. פשוט נשגב מבינתי ואינני יכול לעבור על כך לסדר היום. המצב הנוכחי פוגע באופן ישיר בחולי הסרטן הנזקקים לרדיותרפיה".
אברהם דרך, שאשתו שושנה חולת סרטן ומטופלת בבית החולים, אומר כי "הטיפול הרדיותרפי צריך להיות בתוך הבניין שלא יסכן את החולה. קשה להעביר מטופלים בחורף ובקיץ מבניין לבניין. החולים האלו רגישים מאוד וצריך לשנע אותם ככה".
רדיותרפיה היא טיפול מקומי אשר משתמש בקרינה מיוחדת להרג של תאי הסרטן. בטיפול הקרינתי משתמשים בקרינה בעלת עוצמה גבוהה שפוגעת ב-DNA של תאי הסרטן וגורמת להם נזק בלתי הפיך.
גם התאים הבריאים נפגעים מהטיפול הקרינתי אך בשונה מתאי הסרטן הם יודעים לתקן את הנזק אשר נגרם מהטיפול הקרינתי. כ- 80 אחוז מכלל החולים האונקולוגיים מקבלים טיפול קרינתי.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות מפתח את תחום הטיפול האונקולוגי בצפון הן על ידי פתיחת מרכז הרדיותרפיה המחודש ברמב"ם והן על ידי המרכז שנפתח במרכז הרפואי זיו בשנת 2017 והמרכז שצפוי להיפתח בבית חולים העמק.
"המשרד השקיע בפיתוח בבית החולים רמב"ם בשנים האחרונות כ-300 מיליון שקלים מתקציב המדינה וימשיך בהתאם לתוכניות הפיתוח. השלמת התקציב לפתיחת המרכז תועבר, כפי שנעשה עד כה, בהתאם להתחייבויות ולעמידה ביעדי התקציב של בית החולים על מנת להבטיח את פעילותו התקינה והאיתנה של בית החולים לטובת המטופלים".