שתף קטע נבחר

לראשונה: השתלת פנים כפולה לאדם שפניו הושחתו

האיש הראשון בעולם שעבר שתי השתלות פנים: ג'רום המון עבר את השתלת הפנים הראשונה שלו בפריז ביולי 2010, אולם מצבו הידרדר והוא נאלץ לעבור השתלת פנים שנייה לפני מספר חודשים. כעת הוא משתקם ומנסה להתרגל, שוב, לפניו החדשות

 

 

 

האיש בעל שלוש הפנים: ג'רום המון מנסה להתרגל שוב לפניו החדשות, בפעם השנייה. במרץ 2010 עבר המון, תושב צרפת בן 43 את השתלת הפנים הראשונה שלו בפריז בעקבות מחלה גנטית קשה שעיוותה את פניו. אולם מצבו, שהחל בצינון אבל הלך והידרדר, אילץ את הרופאים לבצע בו השתלת פנים חוזרת לפני מספר חודשים. כעת הוא משתקם ומנסה לאמץ את זהותו החדשה.

 

ג'רום המון (צילום: AFP/Getty Images)
ג'רום המון. שתי השתלות פנים(צילום: AFP/Getty Images)
 

המצב הידרדר קצת אחרי השתלת הפנים הראשונה שעבר המון ב-2010. לאחר שלקה בהצטננות, הוא החל בטיפול אנטיביוטי. מאחר שכבר טופל בתרופות לדחיית השתל, הרופאים סבורים כי הזיהום בו לקה יחד עם הטיפול האנטיביוטי והתרופות מונעות דחיית השתל גרמו להידרדרות מהירה במצבו.

 

עוד כתבות בנושא:

האיש שעבר השתלת פנים מלאה ראשונה נחשף

מרגש: מושתל הפנים פוגש את האלמנה שתרמה לו את פניו החדשים

צפו: איך נראה חייל 5 שנים אחרי שעבר השתלת פנים?

בשנת 2016 הוא החל להראות סימנים של דחיית הפנים המושתלות. בנובמבר האחרון, הפנים המושתלות כבר הראו סימני נמק, והרופאים בבית החולים פומפידו שבפריז היו חייבים להסיר אותן.

 

מחלה גנטית נדירה. המון לפני הניתוחים (צילום: AFP/Getty Images)
מחלה גנטית נדירה. המון לפני הניתוחים(צילום: AFP/Getty Images)

 

המון בן ה-43 סובל ממחלה גנטית קשה המכונה נוירופיברומטוזיס סוג 1, הגורמת לעיוות ניכר בגופו ולהופעת גידולים רבים. הוא נותר מאושפז בבית החולים ללא פנים במשך חודשיים, עד שנמצא לו תורם לפניו החדשות. לפני מספר חודשים עבר את השתלת הפנים השנייה.

 

צינון שגרם לזיהום. המון אחרי ההשתלה הראשונה (צילום: AFP/Getty Images)
צינון שגרם לזיהום. המון אחרי ההשתלה הראשונה(צילום: AFP/Getty Images)
 

תורם הפנים היה צעיר בן 22 שנפטר לא רחוק מפאריס. פניו הועברו במהירות עד לבית החולים, שם ביצעו צוותים של עשרות רופאים, מרדימים וטכנאים את הניתוח המורכב.

 

פניו החדשות נותרו חלקות וחסרות תנועה. הוא ייאלץ לעבור תהליך ארוך של שנים עד שיצליח לחזור ולהניע את שרירי הפנים כך שיוכל להביע רגשות. הרופאים מקווים כי הפעם, גופו לא ידחה את הפנים המושתלות.

 

ג'רום המון כפי שהוא נראה היום (צילום: AFP/Getty Images)
ג'רום המון כפי שהוא נראה היום(צילום: AFP/Getty Images)
 

13 שנים להשתלות הפנים: היסטוריה של הצלחות

ניתוחי השתלות פנים נחשבות להצלחה גדולה כבר 13 שנים. הניתוח החלוצי התרחש בנובמבר 2005: רופאים צרפתים הציגו את איזבל דינואר בת ה-38, שפניה הושחתו לאחר שננשכה על ידי כלב. לדינואר הושתלו אף חדש, סנטר ושפתיים מתורם מת.

 

שנה לאחר מכן עבר לי גואושינג, צייד ממחוז יונאן בסין שהותקף על ידי דוב, את השתלת הפנים השנייה בהיסטוריה. בניתוח שארך 14 שעות הושתלו בפניו לחי חדשה, שפה עליונה ואף מתורם מת.

 

לפני עשר שנים הצטרפה גם ארצות הברית למהפיכת השתלות הפנים, לאחר ביצוע השתלת פנים כמעט מלאה באישה מתורמת מתה. הייתה זו השתלת הפנים שבה הוחלפו 80% מפניה של האישה, והרופאים הותירו רק את המצח ואת הסנטר המקוריים שלה.

 

לפני כשש שנים פורסמו לראשונה תמונותיו של מושתל הפנים האמריקני דאלאס ווינס, תושב טקסס. ווינס עבד במטע דובדבנים בשנת 2008 כאשר ראשו נגע בקו מתח גבוה. עוצמת החשמל הייתה כה גבוהה עד שהוא התחשמל באופן אנוש וסבל מכוויות בדרגה רביעית, הדרגה הקשה ביותר, בכל פניו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP/Getty Images
ג'רום המון. הראשון בעולם שעבר שתי השתלות
צילום: AFP/Getty Images
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים