פסיכולוג או פסיכיאטר ביישובי הפריפריה? חכו לפחות שנה
משרד הבריאות השיק את מיפוי שרותי הקהילה המקוונים בישראל, מהם עולה תמונה עגומה של מחסור אדיר בצוותים מקצועיים ותורים פנויים לטיפול בתחום בריאות הנפש. משרד הבריאות: "עובדים על גיבוש נוהל לטיפול מרפאתי בבריאות הנפש, הכולל סטנדרט לזמינות ונגישות שלו"
אם אתם תושבי הפריפריה וזקוקים לשרותי בריאות הנפש, ספק אם תזכו לקבל אותם: משרד הבריאות השיק את מיפוי שרותי הקהילה המקוונים בישראל, מהם עולה תמונה עגומה של מחסור אדיר בצוותים מקצועיים, שישאירו רבים מכם ללא מענה במשך שבועות, חודשים ואפילו שנים.
ביולי 2015 החלה רפורמת בריאות הנפש, עליה עמל משרד הבריאות חודשים ארוכים, במטרה להעביר את מרבית שירותי בריאות הנפש מבתי החולים, שם הצטבר עומס אדיר ותקנים מקוצצים, לקהילה.
יחידות רבות נפרסמו ברחבי הארץ, אבל פקקים נוצרו עקב המחסור החמור באנשי מקצוע. כך מצאו עצמם אלפי פגועי נפש ללא טיפול מתאים, או שנאלצו להפעיל את הביטוחים המשלימים ולשלם מכיסם באופן פרטי, לעתים מוזל לכמה פגישות, על הטיפולים היקרים.
עכשיו מציג משרד הבריאות מיפוי מקוון הכולל את המידע הרלוונטי לקהילה בתחום בריאות הנפש והשירותים הניצנים במסגרתה.
ניתן לחפש במקום אחד את כל ספקי השירות בתחום, ובהן קופות חולים, בתי חולים כלליים וציבוריים, ספקים פרטיים וכן לקבל אינפורמציה על זמני ההמתנה לטיפול נפשי פסיכולוגי ופסיכותרפי ופירוט אודות הימצאות כל מסגרת טיפולית בהתאמה.
החלטנו לבחון את זמני ההמתנה, וגם אנחנו הזדעזענו: זמני ההמתנה באזור המרכז עומדים על שבוע עד 8 שבועות לייעוץ ראשוני או טיפול, בעוד שזמני ההמתנה בפריפריה מגיעים גם ל-24 חודשי המתנה ואף 36 חודשים, כלומר – 3 שנים.
רבים מהטיפולים במרפאות כלל אינם זמינים, ובמרבית המקומות אין כלל טיפולים בפסיכותרפיה קבוצתית או פסיכותרפיה בכלל.
על פי פילוח נתוני משרד הבריאות, עולה שבחלק ניכר מהיישובים בארץ אין כלל שירותי פסיכיאטריה או פסיכולוג במרפאות לבריאות הנפש. במקומות רבים כאמור, זמן ההמתנה לתור הוא 52 שבועות ויותר, אולם מדובר בתור תיאורטי בלבד, שכן ממילא לא ניתן לקבוע תורים מראש לזמן רב כל כך, ואף בעל מקצוע אינו יודע האם ימשיך לעבוד באותו סניף. כך שזמן ההמתנה בפועל, כאמור, ארוך הרבה יותר.
"שירותי בריאותי הנפש בקהילה הורחבו"
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "לאחר הרפורמה בבריאות הנפש שהחלה ביולי 2015 הורחבו משמעותית שירותי בריאות הנפש בקהילה וזאת בעיקר אודות להקמת מרפאות ושירותים חדשים על ידי קופות החולים. בהתאמה, מספר המטופלים במערכת הציבורית עלה באופן משמעותי."יחד עם זאת, זמני ההמתנה לטיפול פסיכותרפי בקהילה (טיפול שיחתי), הינם ארוכים מאוד במקומות רבים בישראל. באחריות קופות החולים להמשיך ולהרחיב את השירותים על מנת לקצר את תורי ההמתנה לטיפול, והם הונחו לעשות כן על ידי המשרד.
"משרד הבריאות פרסם לציבור מידע אודות המרפאות השונות לטיפול נפשי הן בכדי להקל על הנגישות לשירות, והן כחלק ממעקב של המשרד אחר מצב תורי ההמתנה.
"במקביל לכך מתבצעת עבודה לגיבוש נוהל לטיפול מרפאתי בבריאות הנפש, הכולל סטנדרט לזמינות ונגישות של טיפול נפשי בקהילה. סטנדרט זה יגדיר זמני המתנה מקסימליים לקבלת טיפול נפשי לסוגיו השונים. לצורך כך המשרד עורך התייעצויות מקיפות עם איגודים מקצועיים בארץ ובעולם, כמו גם ארגוני מתמודדים".
מתי הגיע הזמן להחליף פסיכולוג או פסיכיאטר? צפו: