"תתאמנו על גופות תינוקות שמתו - גם בלי הסכמת ההורים"
כך ממליץ רופא בכיר במחלקת ילודים בבילינסון לרופאים צעירים במאמר שפרסם בכתב העת "הרפואה", ומוסיף: "השימוש של תינוק שזה עתה נפטר הוא ראוי ומוסרי". בעקבות פניית ynet תזמן הנהלת בית החולים את הרופא לבירור
במאמר שמפורסם בגיליון החדש של כתב העת "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית, ממליץ רופא בכיר במחלקת ילודים בבית החולים בילינסון לרופאים להתאמן על גופות תינוקות שזה עתה נפטרו, גם ללא צורך בהסכמת ההורים.
הרופא ועמיתו למאמר עוד מוסיפים: "אימון בבובות אינו משיג את המטרה, השימוש בגופת תינוק שזה עתה נפטר הוא ראוי ומוסרי". בעקבות פניית ynet יזמן בית החולים בילינסון את הרופא לבירור בוועדת האתיקה.
את המאמר כתבו פרופ' שאול דולברג, רופא בכיר במחלקת ילודים בבית החולים בילינסון, יחד עם ד"ר יחיאל בר אילן מהמחלקה לפילוסופיה באוניברסיטת בר אילן. במאמרם טוענים השניים כי סטודנטים לרפואה ורופאים בתחילת דרכם אינם מנוסים מספיק בביצוע החדרות צינור הנשמה לתינוקות ופגים, בעיקר משום שבשנים האחרונות מתבצעת הפרוצדורה כמעט רק במהלך החייאות, ועל כן הרופאים בתחילת דרכם אינם מתאמנים דיים על תינוקות חיים.
"לנוכח הירידה החדה באפשרויות הקליניות ללמד ולהתנסות בפעולה מצילת חיים זו, עולה הרושם של ירידה ביכולות של הצוות הרפואי והפחתה משמעותית ביכולת ללמד את הרופאים המתמחים את צנרור הקנה".
המחברים עוד מוסיפים: "השימוש בגופות של תינוקות שזה עתה נפטרו הוא פתרון ראוי בנסיבות, גם כשאין הסכמה של משפחת התינוק. טענה זו מקבלת משנה תוקף לנוכח העובדה שבמהלך החייאה אמיתי, מקובל שמתמחה יבצע צנרור קנה תחת השגחה של רופא מנוסה יותר, גם ללא קבלת הסכמה מדעת של המשפחה".
המחברים עוד מוסיפים, כי ערכו סקר טלפוני בקרב רופאים בכירים של 23 מתוך 24 מחלות הילודים והפגים בישראל, ממנה עלה כי ברוב המחלקות לא מתאמנים הרופאים על גופות תינוקות שזה עתה נפטרו, ללא אישור ההורים. בחלק מהמחלקות הבהירו מנהלי המחלקות כי הם חשים אי נוחות לבקש מההורים במצב הרגיש שלאחר פטירת התינוק להתאמן בפרוצדורות רפואיות על גופת התינוק המנוח.
"בקשת ההורים לאימון על גופות תיתקל בסירוב גורף"
בחלק מהשיחות עלה גם חשש מזליגת המידע לעיתונות או לרשתות החברתיות, שעלול לפגוע במעמד של המחלקה ושל בתי החולים. בשתי מחלקות הודה הצוות הרפואי כי במקרים נדירים מתאמנים הרופאים על גופת התינוק, ללא הסכמת ההורים."בקשת ההורים לאימון על גופות טריות תיתקל בסירוב כמעט גורף", מסכמים החוקרים כי הם בעד אימון על גופות טריות, גם ללא הסכמה מדעת של ההורים ואף ממליצים כי משרד הבריאות יסדיר את הסוגיה כך שניתן יהיה להתאמן על גופות התינוקות – ללא הסכמת המשפחה.
"ההורים הצפויים להתנגד לנוהל (אימון על גופות התינוק – א.ג.) לאחר פטירת יקירם, היו תומכים בו אם תינוקם היה מועמד אפשרי להחייאה. נראה לנו שהמדיניות המוסרית הראויה כברירת מחדל היא רשות לאימון על גופות".
אבינועם רכס, לשעבר יו"ר הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית, וכיום יו"ר בתי הדין שלה, אומר כי "הצורך לאפשר לרופאים להתאמן הוא אמיתי אך תינוק שנפטר איננו רכוש הרופא. מהלך כזה לא מכבד את התינוק שהלך לעולמו ולא את הוריו, ורופא אינו יכול לעשות שום שימוש בגופת תינוק או חולה שנפטר, ללא אישור המשפחה.
"רופא שמבקש לאפשר לסטודנטים או למתמחים להתאמן, חייב לגייס את הרגישות המרבית ולבקש את אישור ההורים", מוסיף פרופ' רכס, "הורים יבינו את הנחיצות וסביר שישתפו פעולה. התנאי הבל יעבור הוא לבקש הסכמה, ולא יעלה על הדעת, על פי שום אמת מוסר, לבצע פעולות רפואיות בגופת נפטר ללא הסכמה".
יש לציין כי ביצוע פעולות בקטין ללא הסכמת הוריו אסור על פי חוק, פרט למקרי הצלת חיים בהם לא ניתן לקבל את אישור ההורים או האפוטרופוס.
בית החולים בילינסון המופיע על גבי המאמר כמוסד אליו משתייך פרופ' דולברג, מסר בתגובה: "המאמר מביע דעה אישית בלבד של הכותב ואינו בידיעת הנהלת בית החולים.
"המאמר אינו משקף את תפישת בית החולים ואינו מקובל על בית החולים. כתיבת המאמר לא תואמה עם אף גורם בבית החולים. לא בוצע ולא יבוצע בבילינסון לימוד מסוג זה. בעקבות המאמר הרופא יוזמן לדיון בוועדת האתיקה של בית החולים".