מכה לחולים: איכילוב סוגר את שיקום היום
מאות חולים שזקוקים לשיקום ללא אשפוז מלא טופלו בשלוש השנים האחרונות באיכילוב. ביוני הקרוב המטופלים הללו יישארו ללא מענה מיידי, אחרי שבית החולים החליט לבטל את שיקום היום בשל בעיות תקציב. איכילוב: "החלטנו להתמקד בחולים מורכבים". משרד הבריאות: "הסגירה לא תבוצע עד שהנושא יתואם"
בשונה מאשפוז מלא במחלקה, באשפוז יום שיקומי המטופלים יכולים להגיע בבוקר לבית־החולים, לעבור את הטיפולים הנדרשים ולשוב אחר הצהריים לביתם.
במרכז הארץ ישנם רק ארבעה מרכזים גדולים לאישפוז יום: בית־החולים "שיבא", בית החולים לוינשטיין ברעננה, בית־החולים השיקומי "רעות" ובית־החולים איכילוב. מתוך שלושתם, מסגרת אישפוז היומי בבית־החולים איכילוב צפויה להיסגר עד להקמת בניין שיקום חדש - מהלך שצפוי לקרות רק בעוד כמה שנים.
לשיקום יום מגיעים חולים שחלה ירידה בתפקודם הגופני, הקוגניטיבי או הנפשי בעקבות אירוע רפואי - תאונה, מחלה, פגיעות ראש, שברים וכדומה - וצריכים שיקום על מנת לחזור לתפקוד עצמאי מקסימלי. במסגרת הזו ניתנים טיפולים כמו: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, טיפול פסיכולוגי, הידרותרפיה וטיפול על ידי עובדת סוציאלית.
"לא תמיד רואים את טובת המטופלים"
"אני מגיעה שלוש פעמים בשבוע לבית־החולים לקבל טיפול במסגרת אישפוז יום השיקומי", מספרת רות פולק, שהחלימה מסרטן המעי הגס. "אחרי כל הטיפולים הכימיים הייתי ממש זקוקה לשיקום באמצעות פיזיותרפיה, ריפוי בדיבור והידרותרפיה.
"אני מסיימת בעוד שבועיים את הטיפולים אבל חוששת עבור מטופלים אחרים, שזקוקים למרכז הזה שמטפל במאות אנשים בכל שנה. לאן הם ילכו? מי יטפל בהם?". פולק עצמה הייתה אחות בבית־החולים במשך 30 שנה. "לצערי הרב החלטות במערכת הבריאות מתקבלות בגלל שיקולים כלכליים, ולא תמיד רואים את טובת המטופל בראש סדר העדיפויות".
לפני כשבועיים התקבלה ההודעה כי יש כוונה לסגור את מסגרת שיקום היום, ומאז צוות המחלקה - הכולל רופאים, צוות סיעודי, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק ועוד - נמצאים בחוסר וודאות לגבי עתידם. "אנחנו לא יודעים מה עומד להיות איתנו", אומר אחד מאנשי הצוות שעובד באישפוז היום השיקומי בבית־החולים. "אנחנו נותנים את הנשמה שלנו לטובת שיקום החולים אבל חוששים למצוא את עצמנו ללא עבודה".
איכילוב: "מתמקדים במסגרות השיקומיות הדורשות אשפוז"
חבר ועדת הבריאות של הכנסת, ח"כ איציק שמולי, אמר אמש: "הממשלה הזו צריכה להתבייש. שרים, שעטופים ומרופדים בביטוחים פרטיים לא מסוגלים בכלל להבין את משמעות ההחלטה הזו עבור חולים שיקומיים, שחלקם יהפכו סיעודיים וימותו לחינם בכאבים. בכוונתי להיאבק להשארת מערך השיקום".
מ"איכילוב" נמסר בתגובה: "בית החולים בוחר להתמקד במתן טיפול לחולים המורכבים ולא בטיפולים הניתנים במסגרת הקהילה. בהתאם לכך, הוחלט על סגירה של אשפוז יום שיקומי והתמקדות במסגרות השיקומיות הדורשות אשפוז.
"הסגירה מתוכננת לאמצע חודש יוני, ואנו נסייע ככל שניתן במעבר של המטופלים למסגרת חלופית. במקביל, בית החולים מתכנן הקמת בנין שיקום גדול ומתקדם, שירכז את כל הפעילות השיקומית במטרופולין תל־אביב".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בית החולים יצטרך לתאם את הנושא עם המשרד ועד שלא יתואם לא ייסגר השיקום".