שתף קטע נבחר

הנחיות חדשות: זו כמות השומן שצריך לצרוך ביום

ארגון הבריאות העולמי יוצא בדף הנחיות חדשות לצמצום צריכת השומנים הלא בריאים בתפריט. על פי המומחים, צריכה מעבר למותר מגבירה משמעותית את הסיכון לתמותה מוקדמת מהתקפי לב ושבץ מוחי

מקצצים בשומן: ארגון הבריאות העולמי מפרסם הנחיות חדשות הקובעות כי יש לצמצם משמעותית בכמות השומנים שאתם צורכים מדי יום. בארגון מזהירים כי צריכה מוגברת של שומן רווי ושומני טראנס הגבירה משמעותית את שיעורי התמותה בעולם.

 

ההנחיות החדשות, המעדכנות את ההנחיות הקודמות משנת 2002, נועדו לצמצם את שיעורי התחלואה ממחלות לב וכלי דם. על פי הערכות הארגון, 72% מתוך 54.7 מיליון מקרי תמותה בשנה, מתרחשים בשל מחלות לב וכלי דם, רבים מהם עוד לפני גיל 70.

 

לדברי הארגון, חומצות שומן רוויות ושומני טראנס מהווים את הדאגה העיקרית, כיוון שצריכתם מגבירה את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. ההנחיות החדשות נכתבו על סמך איסוף חומר מדעי שנמשך 15 שנים.

 

על פי טיוטת ההנחיות שהופצו כעת לחוות דעת הציבור, כמות צריכת הקלוריות הממוצעת של מבוגר עומדת על 2,500 קלוריות ביום. ההנחיות קובעות שמתוך הכמות הזו, כמות השומנים הכוללת אסור שתעלה על 30%. מתוך כמות קלוריות היומית, כמות השומנים הרוויים אסור שתעלה על 10%, וכמות שומני הטראנס לא תעלה על 1%.

 

בורקס (צילום: shutterstock)
בורקס. להפחית את כמות המאכלים עם שומנים טראנס(צילום: shutterstock)

 

השומן הרע שחוסם את כלי הדם

שומן טראנס הוא אחד מסוגי השומנים המסוכנים שמוכנסים למזון. במסגרת התהליך, לוקחים שומן מן הצומח והופכים אותו לקשה על מנת שימצק את מוצרי המזון. לצריכת שומן טראנס יש השלכות שליליות על גוף האדם כמו הורדת הכולסטרול הטוב, העלאת הכולסטרול הרע,התפתחות סרטן, ובעיקר עליית הסיכון לתחלואה ולתמותה ממחלות לב.

 

שומן הטראנס הוא מרכיב נפוץ במוצרי מאפה מסחריים כמו קרקרים, עוגיות, עוגות ובורקסים, במאכלים קפואים לרבות פיצות, במרגרינה ובפופקורן להכנה במיקרוגל. הוא נוצר בתהליך תעשייתי ולכן הגוף מתקשה לעכל אותו.

 

גם שומן רווי, המופיע לרוב במצב מוצק, נוטה להצטבר בכלי הדם ולחסום אותם. מאידך, השומן הבלתי רווי והחד-בלתי רווי, דוגמת שמן קנולה, שמן זית והשומן בטחינה ובאבוקדו, אינו נוטה להצטבר בכלי הדם, ולכן נחשב לבריא.

 

במהלך העשור האחרון פותחו שיטות שונות על ידי תעשייני המזון על מנת לצמצם את השימוש בחומצות שומן טראנס במוצרי המזון ולמצוא תחליפים. ניתן כיום להחליף את שומן הטראנס בשומנים שעברו הקשיה חלקית.

 

מרבית חברות התעשייה בענף המזון בישראל כבר הורידו את כמות שומן הטראנס במוצריהם, בזכות חוק סימון המזון שעבר בשנת 2014. החוק חייב את יצרניות המזון לסמן בטבלת את ערך השומן הכללי ואת ערך שומן הטראנס מתוכו. ההנחיות הנוכחיות הן, כאשר הכמות של שומן הטראנס אינה עולה על 0.5% ניתן לסמן את המוצר כמכיל עד 0.5% שומן טראנס.

 

בארה"ב כבר נאסר השימוש בשומני טראנס במסעדות. עוד לפני כן כבר הודיעו מספר רשתות מזון ובהם רשת העוף המטוגן KFC רשת מקדונלד'ס ודיסני, כי יפסיקו לעשות שימוש בשומני הטראנס.

 

מינהל המזון והתרופות האמריקני החליט אף הוא לאסור את השימוש בשומני הטראנס במזון. המהלך הזה כונה על ידי המינהל כ"מציל חיים" ועשוי, כך מקווים שם, להפחית דרמטית את שיעור התחלואה והתמותה. בישראל היוזמה לאסור כליל על שימוש בשומני טראנס – טרם יצאה לפועל.

 

"ההנחיות החדשות הן עדות נוספת לחשיבות שאנו רואים כיום בצמצום צריכת השומנים הרווים ושומני הטראנס", אומרת הדיאטנית הקלינית נעמה ליאון, "שומנים אלו תורמים תרומה מכרעת להצטברות רובד טרשתי בעורקים, שמוביל ליתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם שמביאים לשיעורי תמותה ותחלואה גבוהים.

 

"ההמלצות היום הן לצרוך כמה שפחות מזון מעובד וג'אנק פוד כמו פיצות, בורקסים, עוגות ועוגיות קנויות, נקניקיות והמבורגרים, כיוון שהם מכילים את השומנים הרווים ושומני הטראנס. על אלה יש להעדיף מקורות בריאים של שומן צמחי כגון: שמן זית, אבוקדו, טחינה משומשום מלא ופיצוחים טבעיים", היא מסכמת.

 

ומה לעשות במצב של התקף לב? 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין אכילת שומנים לבריאות הלב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים