שתף קטע נבחר

 

התקפי זלילה וחשק עז למתוק: כך משפיע הקנאביס על התיאבון

יותר ויותר אנשים משתמשים בקנאביס לטיפול רפואי, אך גם לתרופה פורצת הדרך יש השלכות. תיאבון מוגבר, חוויית טעמים עוצמתית יותר וקושי בהפסקת האכילה הם חלק מתופעת ה"מאנצ'יז" המלווה את השימוש. איך נמנעים מהתקפות נשנוש ומצריכת סוכר מוגזמת בעת שימוש בתרופה?

הקנאביס עשה דרך ארוכה בשנים האחרונות. מ"סם אסור" עד להצתת מהפכה בטיפול הרפואי שהתחילה בארה״ב והתפשטה למדינות אירופה, אוסטרליה ולמקומות נוספים בעולם, עם מעל 27,000מטופלים בישראל המשתמשים בגראס רפואי.

 

בארץ ובעולם מאמצים את השימוש בו במגוון מצבים רפואיים ומאמר הסקירה האחרון שהוציאה האקדמיה הלאומית לרפואה בארה"ב קבע כי הוא מסייע בצורה מובהקת לחולים עם כאב כרוני, לטיפול בבחילות והקאות כתוצאה מטיפול כימותרפי בחולי סרטן, ולספסטיות מוגברת (התכווצות שרירים) בקרב חולי טרשת נפוצה.

 

 

כתבות נוספות:

מחקר: האם דווקא קנאביס יעיל נגד התמכרות?

חשיפה: אלו 25 בתי המרקחת שנבחרו למכור גראס רפואי

בעקבות תוספת הרופאים: כל הדרכים לקבל מריחואנה רפואית

 

מבין יתרונותיו הרבים, אחד הידועים יותר הוא היכולת שלו לסייע לחולים המתמודדים עם בעיות של חוסר תיאבון. ישנם מטופלים אונקולוגים או מטופלים עם דלקות במעי כמו קרוהן לדוגמא, אשר נעזרים רבות בהשפעת הגראס הרפואי על התיאבון על מנת לעלות במשקל. עם זאת, לא תמיד הדבר אכן רצוי.

 

למטופלים רבים עולה חשש מעלייה במשקל עקב התקפי הזלילה המתרחשים בעקבות השימוש. זאת בנוסף לעובדה שאחוז גבוה מהחולים המקבלים היתר לשימוש סובלים ממצבים בריאותיים הכוללים כאבים חזקים וחולשה המונעים מהם להיות פעילים ברמה גבוהה, מה שמגביר את הסיכון לעודף משקל.

 

 

אחת המהפכות הגדולות של השנים האחרונות. קנאביס רפואי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אחת המהפכות הגדולות של השנים האחרונות. קנאביס רפואי(צילום: shutterstock)
 

כיצד השימוש בקנאביס משפיע על האכילה?

המושג מריחואנה מתייחס למספר מינים של צמחי קנאביס הכוללים סאטיבה, אינדיקה ורודראליס. בקנאביס עשרות חומרים פעילים כאשר הפעילים ביותר הם ה-CBD וה-THC. התרכובת הכימית הידועה כ-THC היא האחראית העיקרית ל"מאנצ'ים" – התקפי הזלילה. ברגע שהמריחואנה נצרכת ה-THC מגיע לאזורים שונים בגוף ובמוח ונקשר לקולטנים מכמה סוגים, שהעיקרי מביניהם נקרא CB1.

 

הפעלת קולטן ה-CB1 גורמת לחשק מוגבר לאכילה עקב השפעה על אזורים במוח המווסתים את צריכת המזון. כלומר, החלק שבמוח שאמור להחליט שהגיע הזמן להפסיק לאכול כי הקיבה כבר מלאה ואכלנו מספיק - עובד פחות טוב. בנוסף, החלק במוח האחראי לתחושת סיפוק לאחר אכילה - מרכז העונג במוח (אזור בהיפותלמוס בשם Nucleus Accumbens) מייצר יותר דופמין, מוליך עצבי אשר תורם לתחושת עונג וסיפוק.

 

קולטנים ל-CB1 נמצאים במספר אזורים נוספים בגוף שלנו כולל הקיבה והמעי הדק. הפעלת הקולטנים באזורים אלו על ידי צריכת קנאביס גורמת להפרשת הורמון מהקיבה הנקרא גרלין. הורמון זה מגביר את תחושות הרעב ובאותו זמן מכין את מערכת העיכול לעיכול מזון על ידי הגברת ייצור החומצות ותנועתיות הקיבה.

 

כל אלה מביאים לבסוף לסימן ההיכר הפופולרי ביותר של ה"מאנצ'יז" - התחושה כי האוכל טעים יותר. מחקר מ-2014 הראה כי THC נקשר לקולטנים בפקעת הריח וכך גורם לחידוד חוש הריח. כך האוכל טעים יותר ואף ניתן לחוות טעמים מורכבים יותר.

 

נמצא גם כי השימוש במריחואנה משפיע על קולטני הטעם שלנו ובאופן ספציפי גורם לטעם המתוק להיות טעים במיוחד, בעוד טעמים מלוחים או מרים אינם מושפעים באותה מידה, מה שמסביר את התחושה הסובייקטיבית כי למזונות מתוקים יש טעם טוב יותר תחת השפעת קנאביס.

 

מדענים אף הדגימו כי הרעב הבלתי נגמר ב"מאנצ'יז" נגרם ע"י קבוצת תאי עצב במוח הנקראת POMC, אשר בשגרה דווקא מעכבת תיאבון. מחקר זה מציע כי קנאביס גורם למוח לייצר סט שונה של כימיקלים אשר במקום תחושת שובע גורמים לרעב שאינו בא על סיפוקו.

 

 

קנאביס ותיאבון מוגבר ()
תאווה שלא יודעת שובע למזונות מתוקים. קנאביס רפואי

 

מפתיע: צרכני קנאביס דווקא רזים יותר

מחקרים מראים שגם אופן הצריכה של מריחואנה (קפסולות דרך הפה, עישון, אינהלציה או באמצעות נרות) עלול להשפיע על מידת הרעב ובחירת המזונות של המשתמשים, וכמו כן על צריכת המזון הכוללת שלהם במהלך היום. גם זנים שונים של צמח הקנאביס משפיעים באופן שונה על התעוררות התיאבון ועל האכילה המוגברת.

 

באופן פרדוקסלי, אנשים המשתמשים בקנאביס באופן שיגרתי אינם נוטים לעלות במשקל. אם כבר, הם נוטים פחות להימצא בעודף משקל קיצוני. לא ברור האם הדבר נובע בגלל שהשפעת ה"מאנצ'יס" פוחתת בקרב משתמשים אלה באופן קבוע, או האם לחלופין - אנשים הצורכים קנאביס באופן קבוע אוכלים פחות כאשר אינם תחת השפעת הסם.

 

מחקר שהתבצע לאחרונה מצא כי משתמשים קבועים של מריחואנה הם באופן כללי בעלי היקף מותניים צר יותר ו-BMI נמוך יותר מאשר אלה שאינם משתמשים בחומר כלל. המשתתפים אשר השתמשו במריחואנה על בסיס קבוע היו גם בעלי רמות כולסטרול טוב (HDL) גבוהות יותר בדם, מה שנמצא כמגן בפני מחלות לב.

 

מחקר נפרד שהתבצע ב-2011 מצא כי למרות שמשתמשי מריחואנה צורכים בממוצע 600 קלוריות יותר בכל יום בהשוואה לאלה שאינם, אחוזי השמנת היתר בקרב המשתמשים הם למעשה נמוכים בשליש בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

 

עדיין חשוב לקחת בחשבון כי מחקרים אלה נעשו על אנשים בריאים המשתמשים בקנאביס באופן קבוע. למטופלים המקבלים קנאביס רפואי לעתים גורמי סיכון נרחבים יותר להשמנה עקב רמת פעילות נמוכה.

 

כמו כן, אנשים המתקשים לעמוד בפיתויים של מזון עתיר קלוריות ומוצאים עצמם מאבדים שליטה סביב נשנושים כמו עוגיות, מאפים, חטיפים ושאר מזון תעשייתי, נמצאים בסיכון מוגבר לצריכה קלורית עודפת והשמנה תחת השימוש בקנאביס. יתר על כן, מזון מעובד לרוב מכיל כמויות גבוהות של סוכר, נתרן ושומן טרנס, להם השפעה שלילית על הבריאות.

 

אכילה לילית ()
תיאבון ורעב מוגבר ללא שליטה, או בקיצור - מאנצ'יס
 

כיצד ניתן להימנע מהשמנה?

1. נסו זנים שונים - בחרו זני מריחואנה בעלי השפעה נמוכה על רמות הרעב. כל זן קנאביס משפיע על רמות התיאבון באופן שונה.

 

2. התכוננו מראש - בחרו ממועד מוקדם יותר את המזונות שתאכלו כשתחוו את ה"מאנצ'יז", הכינו אותם מראש, ווודאו כי הם נמצאים במקום גלוי לעין ונראים מזמינים וטעימים. כך, במקום לחלוש על המקרר והמזווה, תוכלו להכין מראש מנה בריאה וטובה שתחכה לספק את הרעב המוגבר.

 

מומלץ להימנע מהשארת ג'אנק פוד ומתוקים עתירי קלוריות כמו גלידה או מאפים מתוקים בהישג יד. במיוחד מומלץ להימנע מאכילת חטיפים ונשנושים המגיעים באריזות גדולות עקב תחושת השובע המאחרת להגיע תחת ההשפעה.

 

אופציות בריאות מהמתוקים כוללות תמרים, שוקולד מריר, חמוציות, פירות יער קפואים, קרטיבי פירות טבעיים, דייסת קוואקר עם מעט דבש או סילאן, או יוגורט עם פרי וגרנולה ללא תוספת סוכר. לאוהבי המלוח, תורמוסים, אדממה, גרגירי חומוס מתובלים, מרק עשיר, ירקות אנטיפסטי, קלחי תירס, סלטים, או ירקות חתוכים יעשו את העבודה.

 

3. אל תפלו בשתייה - משתמשים רבים מתארים לאחר השימוש בקנאביס יובש מוגבר בפה מה שגורם לצימאון משמעותי ולשתייה מוגברת. הרוויית הצמא באמצעות שתייה מתוקה כמו שתייה מוגזת או מיצים גוררת אחריה צריכת סוכר מיותרת (בחצי ליטר של שתייה מתוקה יש בסביבות ה-12 כפיות סוכר), המגבירה את הסיכון לעלייה במשקל ובאופן כללי מזיקה לבריאות. בחרו במקום במים, סודה, וחליטות צמחים חמות או קרות.

 

4. אכלו מזון עתיר סיבים - סיבים מסיסים הם סוג של סיבים אשר הופכים לג'ל בקיבה. כך בעת אכילתם הם תופסים מקום רב בקיבה ומסייעים לתחושת שובע מוגברת ולעיכול איטי יותר של המזון. ניתן למצוא אותם בכמות גבוהה במזונות כמו שיבולת שועל, זרעי פשתן וצ'יה, תאנים או שזיפים מיובשים, בקטניות כמו אפונה, שעועית וחומוס, ובפירות שונים כמו פסיפלורה ופירות הדר.

 

5. מצאו פעילויות אלטרנטיביות - תכננו פעילויות שאינן קשורות באוכל כמו האזנה למוסיקה או פעילויות יצירה אשר יסבו לכם הנאה בזמן השימוש בקנאביס.

 

הכותבת היא תזונאית קלינית, M.A במדעי המוח והקוגניציה.

 

 

רוצים לגלות עוד על ההשפעה של הקנאביס על הגוף?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיצד הקנאביס משפיע על התיאבון?
ד"ר רק שאלה
מומלצים