למה באמת אנשים מחליטים על ביצוע השתלת שיניים
בגלל מחסור בשיניים, שיפור איכות החיים והמראה החיצוני אבל גם לא מעט בגלל סיבות חברתיות שגורמות לאנשים להחליט על ביצוע השתלות. רופא שיניים מסביר
אנשים מבצעים השתלות שיניים בראש ובראשונה כדי להיפטר מחוסר שיניים או שיניים ניידות שיש צורך להחליפן. אחרים רוצים לשפר את איכות חייהם, להיפטר מתותבות מציקות ולאכול בצורה נוחה יותר. עם זאת, בלא מעט מהמקרים, הסיבה היא דווקא חברתית.
1. אירוע מתקרב
"הילדה שלי מתחתנת בעוד כמה חודשים", או "לבן שלי יש בר מצווה" הם משפטים נפוצים. אם החתן לא רוצה להגיע עם שיניים עקומות או תותבות מציקות לאירוע ומבקשת לשפר את החיוך שלה, ומהר. הבעיה היא שאנשים לא מבינים כי בחלק לא קטן מהמקרים התהליכים הללו דורשים זמן, וכי כדי להגיע לתוצאה הסופית יש להמתין לפעמים גם כמה חודשים.
רצוי להגיע לרופא מוקדם ככל האפשר, ורצוי אפילו חצי שנה ויותר לפני האירוע. "בחלק לא מבוטל של המקרים ניתן לבצע השתלה עם העמסה מיידית, שזה אומר שעל אף שלא מדובר בכתרים הסופיים, כבר בשלב של הכתרים הזמניים, אותם אנחנו מתכננים ומייצרים באמצעות מחשב, המטופל ייראה וירגיש מצוין.
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
2. קשה להסביר לנכדים
הגיע אליי גבר כבן 65, יש לו נכדה בת 5 והוא ישב ושיחק איתה בתפקיד הבייביסיטר. תוך כדי משחק שאלה אותו הילדה: "סבא, מה לא בסדר בשיניים שלך"? האיש נחרד כל כך, שהגיע אליי כבר למחרת וביקש ממני לבצע שיניים קבועות שיחליפו את התותבת הנשלפת שבפיו.
3. אותי לא יקברו עם תותבות
כן, ממש במילים אלה פנה אליי מטופל בן 96 שביקש לבצע שיניים קבועות לחלוטין בפיו. האמת שהיססתי מפאת גילו המתקדם של המטופל. אמנם אין מניעה רפואית לבצע השתלות שיניים בכל גיל, אם מצב הבריאות של המטופל וכמות העצם מספקים. עם זאת, קיימת כאן דילמה מוסרית מסוימת. האם זה אתי לתת למטופל מבוגר שתלים, על אף שלא ברור כמה שנים ישרוד איתם?
מצד שני, האם זה אתי למנוע ממנו לסיים את שנותיו האחרונות כאשר הוא יכול לאכול בצורה טובה יותר? בהתחלה נטיתי לסרב, אולם המטופל עמד על דעתו, וסיפר לי עד כמה הוא סובל מהתותבות שלו. הוא לא אכל כמו שצריך, התותבות היו נופלות מפיו תוך כדי דיבור, ומשום כך היה נמנע מלצאת ולפגוש אנשים באירועים חברתיים.
לאחר שביצענו לו בדיקה וצילומים, קיבל שיניים קבועות בפיו בשיטה הנקראת all-on-four. את השיניים הזמניות שהיו קבועות בפיו קיבל תוך 3 שעות בלבד, ויכול היה לאכול כמו שצריך. כחצי שנה לאחר סיום הטיפול חזר והודה לי, ואף טרח להביא לי בקבוק ויסקי כבונוס. נאחל לו עד 120 כמו 20.
4. אני לא יכולה ללכת לעבודה בלי שיניים, אני עובדת עם קהל.
כך פתחה את השיחה איתי מטופלת מטופחת מאד כבת 60. בבדיקה התברר כי תקפה אותה מחלת חניכיים. המחלה גרמה לשיניה להתנודד, ואחת הקדמיות בינן נשרה. "אתה לא יכול לשלוח אותי כך הביתה", היא אמרה. תוך כשעתיים בלבד הצלחתי לייצר לה תותבת זמנית נשלפת שפתרה את הבעיה באופן מיידי.
כמובן שלא יכולנו להשאיר את המצב כך לאורך טווח, ולאחר מספר ימים כבר ביצענו השתלה בה עקרנו את השיניים החולות, ניקינו את האזור מדלקות, והמטופלת יצאה לביתה עם סט חדש וקבוע בפיה של שיניים זמניות מבלי שהפסידה ימי עבודה.
השיניים והשפעתם על התפיסה העצמית
מחקרים הראו כי אנשים שלהם חסרות שיניים בחיוך נתפסים על ידי הסביבה כמושכים פחות, ויש להם פחות סיכוי למצוא בני זוג או מקום עבודה טוב. במחקר אחר התברר כי אדם המחייך חיוך שבו שיניים שבורות או חסרות נתפס על ידי החברה כעני, מוזנח, או בעל היגיינה אישית ירודה.
מדובר בתפיסות חברתיות שפעמים רבות אין להם קשר למציאות של אותו אדם. עם זאת, אנשים רבים מודעים לתפיסות אלו, ויבחרו להשלים את החיוך שלהם באמצעות כתרים, גשרים, תותבות או השתלות שיניים.
הסיבה החברתית משחקת בקבלת ההחלטה לבצע את הטיפול תפקיד לא פחות חשוב מאשר הצורך הרפואי או מהשיפור באיכות הלעיסה.
הכותב הוא רופא שיניים