שתף קטע נבחר

סטארט אפ ישראלי: בדיקת דם תגלה מה מידת הסטרס שלכם בחיים

לחץ, סטרס או דחק כרוניים הם המגיפה של המאה הנוכחית, וגורמים לתחלואה רבה. חברת סטארט אפ ישראלית פיתחה שיטה למדידת רמת הסטרס באמצעות בדיקת דם. המשמעות - הרופאים יוכלו לכמת את מידת הדחק שחש המטופל, דבר שמבוצע כיום באמצעות שאלונים

סטרס, או דחק בעברית, הוגדר על ידי ארגון הבריאות העולמי כמגיפה של המאה הנוכחית. ההשלכות של חיים תחת תחושת עקה מתמשכת הן מרחיקות לכת – מחקרים רבים הראו כי סטרס הוא גורם מכריע בהיווצרותה של תחלואה רבה ומגוונת – מתחלואה נפשית כגון דיכאון ועד מחלות לב, השמנה וירידה ביכולת הקוגניטיבית.

 

עוד בנושא:

מאה שנים של סטרס: ההשפעה הדרמטית של הלחץ על האנושות

סטרס וכרס: איך לחץ בחיים גורם לכם להשמין

חרדה או לחץ ומתח? מה ההבדל ואיך תטפלו

 

  (אינפוגרפיקה: עדי פארי) (אינפוגרפיקה: עדי פארי)

ארגון הבריאות העולמי סיווג את הדחק כמגיפה לא רק בגלל ההשלכות החמורות של סטרס, אלא גם בגלל שכיחותו בקרב האוכלוסייה – אחד מכל שלושה אמריקנים סובל מסטרס כרוני.

 

חברת ההזנק הישראלית, סטרס פקטור, פיתחה שיטה לאבחון מדעי של תחושת דחק כרונית. כיום מתבצע אבחון הסטרס הכרוני באמצעות שאלונים. הבדיקה פותחה על ידי ד"ר עידן הרפז במעבדתו של פרופ' אלון מונסונגו מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב והמכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב. מייסדי החברה, ד"ר עידן הרפז ועו"ד אורן מרקוס, מתארים כי באמצעות הטכנולוגיה ניתן לאבחן ולכמת את מידת הסטרס בה נתון המטופל בבדיקת מעבדה".

 

"היום אם אדם לוקה במחלה מסוימת, כגון סוכרת, ניתן לקבל תוצאות כמותיות לבדיקות המעבדה שיגלו בדיוק ממה הוא סובל ובאיזו רמה", מסביר ד"ר עידן הרפז, שיציג את הפיתוח בתחרות הסטרט אפים SilicoNegevBGU המשותפת לאוניברסיטת בן גוריון, עמותת מט"ע וקהילת היזמות Tech7.

 

לחץ כרוני מותיר חותם על המערכת החיסונית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לחץ כרוני מותיר חותם על המערכת החיסונית(צילום: shutterstock)

 

ד"ר הרפז מוסיף ומפרט כי "מדידת הסטרס בשאלון לא נותנת מדד מדויק. גם בדיקת מידת הסטרס באמצעות בדיקת החומרים המופרשים בעת לחץ היא לא אידיאלית. למשל, אם למטופל רגוע בדרך כלל היה בוקר מעצבן זה ישפיע מאוד על הבדיקה שתראה באופן כוזב שהוא נתון ללחץ גבוה.

 

"אנחנו יודעים לזהות את ההחתמה של הסטרס הכרוני על מערכת החיסון", מתאר מייסד החברה, "ישנו 'שיח' בין מערכת החיסון ובין ההורמונים שמופרשים בשעת דחק. השיח הזה גורם לחותמת שניתן לזהות על מערכת החיסון. אנחנו למעשה מודדים ליקויים שנגרמים למערכת החיסון כתוצאה מחשיפה כרונית לסטרס".

 

ד"ר הרפז מוסיף כי האפשרות לכמת את מידת הדחק שחש המטופל תסייע לרופאיו לעקוב אחר מצבו ולהתאים עבורו את הטיפול האידיאלי. "כיום הרופאים מסתמכים בעיקר על שאלונים שממלא המטופל. אין להם באמת כלים לדעת האם הטיפול עוזר מלבד הדיווח של המטופל. בעזרת הפיתוח שלנו יוכל המטופל לחזור לרופא שלו אחרי מספר חודשים ויהיה אפשר לראות בדיוק האם הטיפול היה יעיל ועד כמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
1 מתוך 3 אמריקאיים נתון בסטרס כרוני
צילום: shutterstock
צילום: יח"צ
ד"ר עידן הרפז (מימן) ואורן מרקוס
צילום: יח"צ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים