ההשפעות הטובות של מיץ נבט החיטה על חולי סרטן
מספר מחקרים שתוצאותיהם פורסמו בשנים האחרונות מראים יתרון משמעותי לנטילת עשב חיטה כתוספת לטיפול הכימותרפי במחלות סרטן שונות. מה מכיל הרכיב הצמחי הזה שהופך אותו למועיל בטיפול ולמה חשוב להמשיך לחקור את הנושא? האונקולוג פרופ' גיל בר-סלע שופך אור על ההתפתחויות האחרונות בתחום
בשנות ה-30 של המאה הקודמת ד"ר צ'רלס סנאבל, המכונה "אבי הטיפול בעשב חיטה", המלצות בריאות על שימוש במיץ מנבט החיטה למספר רב של בעיות בריאות, על סמך התבוננויות על מטופליו.
בשנות ה-70 החייתה ד"ר אן ויגמור מחדש את ההמלצות הללו, ואף הרחיבה אותן בסדרה של ספרים ומאמרים תוך התבססות גם על נסיונה האישי ובעיות הבריאות שמהן סבלה. בשנות ה-80, הביאה ד"ר פנינה בר-סלע (אימו של הכותב) לארץ את שיטת התזונה של "אן ויגמור" המשלבת מיץ טרי מנבטי עשב החיטה עם תזונה טבעונית המתבססת על RAW FOOD, כמענה למגוון של בעיות בריאות.
מה יש בנבט החיטה?
במיץ נבט החיטה קיימים מספר רב של מרכיבים שניתן לייחס להם השפעות בריאותיות - בהם למשל ריכוז גבוה של כלורופיל - שנמצא כמדכא פעילות מטבולית של חומרים קרצינוגנים וגם כמגן על המיטוכונדריה בתאים (גופיפים בתא הקשורים לפעילות האנרגטית שלו) מנזק חמצוני.
מיץ נבט החיטה מכיל גם מגוון רחב של פלבינואידים (תרכובות שמצויות בפירות וירקות והוכחו כנוגדות חמצון), ויטמינים, מינרלים חיוניים וחומצות אמינו, לכולם השפעות חיוביות רחבות על הבריאות, בהן בעיקר הפחתת "הנזק החמצוני" הנמצא בבסיס מחלות כרוניות רבות, כולל בהתפתחות גידולי סרטן.
כמו כל מוצר המגיע מהצומח ולא מופק בתנאים אחידים, קיימים הבדלים בתכולת המיץ על פי הקרקע שעליה גדל, עונת השנה שבה גודל, מספר הימים שגודל לפני קצירה, צורת המוצר (מיץ טרי, מיץ קפוא, מוצר מסחרי דוגמת אבקה, מיצוי אלכוהולי) ועוד.
עוד כתבות:
5 הירקות הירוקים שבריאים יותר מקייל
5 ימי מיצים: עיינה מתמודדת עם סדנת ניקוי רעלים
סוד ירוק: 2 המזונות שמספקים ויטמינים עוצמתיים
השימוש במיץ נבט החיטה למטרות בריאות נבדק באופן חלקי ומחקרים קליניים עם השפעות מיטיבות נמצאו במחלות פרקים (ראומטואיד ארטיריטיס), מחלות דלקתיות של המעי (קוליטיס), הפחתת צריכת מנות דם בקרב חולי טלסמיה, שיפור ברמות סוכר בצום בחולי סוכרת, וכדומה. יש לציין שמחקרים אלו היו קטנים מבחינת מספר החולים, רק בחלקם הייתה קבוצת ביקורת ולכן מבחינה מדעית דרוש ביסוס נוסף בהתוויות האלו.
מחקרים שבדקו השפעה נוגדת סרטן
בהקשר של מחלות הסרטן, בוצעו מספר מחקרים במעבדה ובמודלים של בעלי חיים על מנת לזהות מנגונים אפשריים של השפעה נוגדת סרטן בעשב חיטה. במחקרים אלו נמצאו השפעות מיטיבות על מערכת החיסון, הפרעה לתנועת תאי הסרטן, דיכוי לאנזימים COX 1-2 להם יש השפעה דלקתית שעוזרת להתפתחות סרטן וגם השריה של מוות תאי (אפופטוזיס).
לאורך השנים בוצעו מספר מחקרים קליניים, בעיקר עם מוצרים מסחריים של אבקה המופקת ממיץ עשב חיטה או שעורה. מחקרים אלו שילבו את מתן המוצר יחד עם כימותרפיה. למשל:
מחקר שפורסם ב-2003 בעיתון Br. J. Cancer עם חולי סרטן מעי גס, הראה פחות חזרות של המחלה בקרב החולים שלקחו מוצר עשב חיטה במשך חצי שנה בשילוב עם הכימותרפיה.
מחקר אחר, שבדק מתן של המוצר בקרב ילדים בזמן טיפולי כמותרפיה, הראה פחות אירועים של ירידה בספירת תאי הדם הלבנים יחד עם חום גבוה, דבר המחייב אשפוז ויכול לסכן חיים.
בשנת 2007 פרסמנו מחקר בעיתון Nutr. Cancer, שבו מחצית מהנשים שהשתתפו במחקר קיבלו כימותרפיה כטיפול מניעתי לאחר ניתוח של סרטן השד יחד עם שתית מיץ נבט חיטה קפוא על בסיס יומי, ומחצית קיבלו כימותרפיה בלבד. במחקר נמצא שבקבוצת המטופלות שלקחו מיץ נבט חיטה בתקופת הכימותרפיה היו פחות אירועים של חום גבוה עם ירידה בספירת הדם או אירועים של זיהומים.
בארבע השנים האחרונות בוצע ברמב"ם מחקר גדול שבו נכללו כמאה מטופלים של סרטן המעי הגס לאחר ניתוח, שקיבלו כימותרפיה למשך חצי שנה על מנת להפחית את הסיכון לחזרת המחלה. המחקר בוצע על ידי החוקרת אדווה אבישר, לצורך קבלת התואר PHD בשיתוף עם פרופ' מירי כהן מאוניברסיטת חיפה וד"ר ענת אהרן, מנהלת המעבדה לחקר המיקרופרטיקלס ברמב"ם, שעברה באחרונה לביה"ח איכילוב.
במחקר, מחצית מהחולים קיבלו מיץ נבט חיטה קפוא על בסיס יומי לאורך תקופת הכימותרפיה ומחצית קיבלו כימותרפיה בלבד. המחקר בדק מדדים קליניים (תופעות לוואי, אשפוזים וכדומה), מדדים פסיכולוגיים, ומדדי דלקת בדם וכמובן הקשרים העולים מהשפעות הדדיות של מרכיבים אלו. תוצאות המחקר נמצאות כעת בעיבוד ועדיין לא פורסמו, אך הן בהחלט מהוות הפתעה חיובית על השפעות מיץ נבט החיטה.
חלק אחר של המחקר, שבוצע במעבדת המיקרופרטיקלס של ד"ר ענת אהרן, דווח לראשונה בכנס האיגוד האונקולוגי הישראלי בינואר 2018. מיקרופרטיקלס הם חלקיקים המניצים מתוך התאים של הגוף או תאי סרטן, גודלם פחות מאחד מיקרון, אך הם נושאים חלבוני תא, גורמי גדילה שונים ומידע גנטי רב על התאים מהם יצאו. היכולת לזהות אותם ולמדוד את תכולתם, נותנת מידע רב על תהליכים המתרחשים בגוף או בגידול הסרטני וזהו אחר מכיווני המחקר המבטיחים למדידת השפעות טיפול על גידולי סרטן.
כחלק מהמחקר, נלקחו דגימות הדם של 25 חולים שקיבלו כימותרפיה עם שתיית מיץ נבט חיטה ו-25 חולים שקיבלו כימותרפיה בלבד. הקבוצות היו דומות מבחינת מדדי החולים או המחלה. בניתוח התוצאות, כפי שנבדקו על מספר מדדים רב המתבטאים במיקרופרטיקלס, נמצא ששילוב הכימותרפיה עם שתיית מיץ נבט חיטה הפחית את הנזק שגורמת הכימותרפיה לדפנות כלי הדם, ייצב את מערכת הקרישה בגוף והפחית את הנטייה שיש לכימותרפיה להגביר את הקרישיות של הדם.
כמו כן נמצאה ירידה של מספר גורמי גדילה בעלי פוטנציאל להשפעה מזיקה מבחינת מחלת הסרטן. מסקנת החלק הזה של המחקר הייתה שככל הנראה שתיית מיץ עשב חיטה בתקופת הכימותרפיה מפחיתה את הנזק הנגרם על ידי הכימותרפיה לרקמות הבריאות של הגוף.
יש לציין שלא נמצא הבדל בין הקבוצות ברמת החלבונים המיוחסים לתאי הגידול עצמם. תוצאות אלו מעודדות את השימוש במיץ כמוצר בריאותי בתקופת הטיפול הכימותרפי.
פרופ' גיל בר סלע הוא סגן מנהל המערך האונקולוגי ומנהל היחידה לטיפול תומך אונקולוגי במרכז הרפואי רמב"ם. הוא ירצה בכנס של עמותת תעצומות למען מתמודדי סרטן במרכז דוהל בתל אביב ב-11 במאי 2018.