שתף קטע נבחר

"ב-2018 עדיין מתייחסים לעוברים מתים כמו אל חתולים"

הורים שחוו לידה שקטה מעלים טענות חמורות בדבר אי-יישום נהלי משרד הבריאות, המחייבים את בתי החולים ליידע אותם במקום קבורת עובריהם. "עברתי שתי לידות שקטות ועד היום אני לא יודעת מה עשו עם הילדים שלי", מתארת אם בקול חנוק

 

 

 

בדיון שהתקיים היום (ג') בוועדה לזכויות הילד בכנסת הועלו טענות קשות בדבר הטיפול בקבורת עוברים לאחר לידות שקטות. בשנת 2014 הוציא משרד הבריאות חוזר המסדיר את הסוגיה הרגישה. המטרה – קביעת הנחיות אחידות לניהול הטיפול בעוברים מתים ותינוקות רכים שנפטרו בסמוך ללידתם.

  

למרות הנהלים האחידים, מעדויות של אימהות שהושמעו הבוקר בדיון בוועדה בראשותה של ח"כ ד"ר יפעת שאשא-ביטון (כולנו) עולה כי ההנחיות אינן מיושמות.

 

"לידה לכל דבר ועניין". התמודדות עם לידה שקטה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"לידה לכל דבר ועניין". התמודדות עם לידה שקטה(צילום: shutterstock)
 

עוד בנושא:

המקום שבו אימהות יכולות להיפרד מהתינוקות שאיבדו

להסתובב עם עובר מת בבטן

"לא נתנו לי להיות נוכחת בלווית בתי התינוקת"

 

"לקחו את הילדים שלי ואני לא יודעת איפה הם"

יעל עברה שתי לידות שקטות – האחת בחודש התשיעי להריונה והשנייה בחודש החמישי. "לידה שקטה בחודש תשיעי זו לידה של ילד לכל דבר ועניין", טענה יעל בפני הוועדה, "עד היום אני לא יודעת איפה קבורים הילדים שלי, למרות הנהלים של משרד הבריאות. אני מיוזמתי התקשרתי לבית החולים והם טרטרו אותי ממקום למקום. לקחו את הילדים שלי ואני לא יודעת איפה הם. אני חיה עם הטראומה הזו ימים ולילות. אני רק רוצה לדעת איפה הם נקברו ולאף אחד אין תשובות. זה אבסורד".

 

אם נוספת שהעידה בפני הוועדה תיארה כי במשך שבע שנים היא ניסתה לאתר את מקום קבורתו של עוברה: "איפה נשמע דבר כזה שלאם לוקח 7 שנים למצוא איפה נקבר התינוק שלה. כל מה שביקשתי הוא לדעת איפה הוא נקבר. למה מנעו את זה ממני?".

 

"הורים לא מקבלים הסבר לגבי הזכויות שלהם" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"הורים לא מקבלים הסבר לגבי הזכויות שלהם"(צילום: shutterstock)

 

ההנחיות מחייבות ליידע את ההורים היכן העובר נטמן

חוזר משרד הבריאות קובע כי עוברים עד גיל 22 שבועות מובאים לקבורה בצורה מרוכזת. מעל גיל 22 שבועות נקברים העוברים המתים בקברים נפרדים. ההנחיות מורות כי להורי העובר המת תינתן האפשרות לדעת היכן הוא נטמן.

 

להורי עוברים מעל משקל 500 גרם או בני 20 שבועות ואילך, כך קובע חוזר משרד הבריאות, תינתן הבחירה האם לקחת חלק ולהיות נוכחים בהליך קבורתו, להיפרד מהעובר המת בבית החולים או להשאיר את הטיפול בידי חברת הקבורה ובתי החולים.

 

בנוסף קובע החוזר כי גם אם ההורים אינם מעוניינים להיות נוכחים בהליך הקבורה, חלה חובה על בית החולים וחברה קדישא ליידע אותם היכן העובר שלהם נטמן.

 

בפועל, כך מתארת מיטב טסלר-שימל מעמותת "עתים", עמותה המסייעת לציבור במפגש עם שירותי הדת בישראל, ההנחיות משרד הבריאות אינן מיושמות. "רק אתמול פנתה אלי משפחה שאיבדה תינוק בבית חולים בצפון הארץ. הם ביקשו שאעזור להם לאתר את מקום הקבורה של התינוק שלהם. המידע הזה חייב להיות מועבר להורים והוא פשוט לא מגיע אליהם. הורים רבים לא רוצים להיות מעורבים בהליך הקבורה, אבל זמן מה לאחר האובדן הם רוצים לדעת מה נעשה עם הגופה והיכן היא נקברה, ואין תשובות עבורם. ההנחיות התקבלו אחרי עמל רב והן לא מיושמות".

 

"אבסורד שב-2018 הורים לא יודעים איפה קברו את העוברים שלהם". שאשא-ביטון (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
"אבסורד שב-2018 הורים לא יודעים איפה קברו את העוברים שלהם". שאשא-ביטון(צילום: אלעד גרשגורן)
 

בשיחה עימה מתארת טסלר-שימל כי "מגיעות אלינו הרבה מאוד פניות של הורים שמבקשים לדעת היכן נקבר הילד שלהם. הם לא מקבלים הסבר מספק לגבי הזכויות שלהם והאופציות שעומדות לבחירתם. ההחלטות שלהם לא מתקבלות על סמך כלל המידע. בתי החולים לא מסבירים להורים מה האפשרויות שלהם. רק היום קיבלתי טלפון מאישה שילדה באפריל לידה שקטה והיא לא יודעת איפה העובר שלה. אני היא שצריכה לאתר עבורה את התינוק. זה מצב שרחוק מלהיות תקין".

 

"זה לא חתול, זה ילד"

יו"ר הוועדה ביקרה במילים קשות את היחס לו זוכים ההורים: "זה אבסורד שבשנת 2018 הורים עדיין לא יודעים איפה קברו את העוברים שלהם. חברת קדישא חייבת להודיע לבית החולים איפה נקבר הילד. זה אבסורד שההורים לא יודעים זאת. זה לא חתול, זה ילד. זאת אטימות. אני מתאפקת לא לומר דברים קשים מאלו".

 

ח"כ ד"ר שאשא ביטון הוסיפה והטיחה כי "אם בתי החולים לא ישלמו על הכשלים הללו זה לא ייפתר. זו שערורייה בלתי נתפסת. יכול להיות שצריך להטיל סנקציות על בתי החולים שלא מיישמים את הנוהל. בתי החולים מקבלים תקצוב. אם הם לא פועלים לפי ההנחיות צריך לגרום להם לשלם מחיר כואב".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "חוזר משרד הבריאות מספר 24/14 אינו מתייחס לקבורה עצמה, אלה בטיפול בנפילים ועוברים מתים, אשר כולל את כל השלבים בתוך בית החולים עד לשחרור הנפל/עובר לקבורה. החוזר נכתב בתיאום עם משרד לענייני דתות ,שהוציא באותו היום חוזר מקביל לחברות קדישא. בתי החולים אינם יודעים את מקום קבורת העוברים. הנ"ל נקבע ע"י חברות הקבורה. ברוב המקרים שם החברה שמסדירה את קבורת העוברים מועבר להורים בעל פה וגם זמין להם על פי בקשה בבית החולים.

 

"עם זאת משרד הבריאות מקבל את ההצעה שהועלתה היום בדיון בכנסת, לכתוב את שם החברה קדישא שמסדיר את קבורת העוברים ע"י בית החולים גם על טופס שעליו ההורים חותמים את נושא הסדרת הקבורה מטעם בית החולים.

 

 "ממידע שנאסף בשנה האחרונה בבקרות מכ - 10 בתי חולים כללים נמצא שרוב בתי החולים אכן מוסרים את המידע לגבי השתתפות ההורים בטקס הקבורה ומאפשרים להורים שלא רוצים להשתתף בטקס כזה פרידה בבית החולים. כל מידע שיתקבל לגבי בתי חולים שלא מאפשרים את קבלת המידע ייבדק לעומק וינקטו צעדים מתקנים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"עד היום אני לא יודעת איפה קבורים הילדים שלי". יעל, היום בוועדה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים