שתף קטע נבחר
 

שף אהרוני מינוס 30 ק"ג: "הגוף לא קולט כמויות יותר"

השף ישראל אהרוני השיל מעליו 30 ק"ג והעלה רק ארבעה, התזונה שלו מאופקת ומסודרת והוא מגדיר את עצמו כמכור לכושר, מקפיד על אירובי ומוסיף אימוני גמישות. המומחים המרוצים מבקשים שיוסיף אימוני כוח, שיקפיד על ניקוי הפנים, ובעיקר שינוח קצת לפעמים

מי אני:

"כותב ב'ידיעות אחרונות' למעלה מ־30 שנה מדור קבוע, מגיש תוכניות טלוויזיה, כותב ספרי בישול, מרצה, בעל מסעדות. כרגע מצלם תוכנית בישול חדשה עם בתי תמרה, בקרוב נוסע עם גידי גוב לארצות־הברית במסע מחוף לחוף לצלם עונה נוספת, אחר כך צילומי 'מאסטר שף'. עובד על תפריט הקיץ של מסעדות 'הירו' ונדמה לי שאני רוצה לעבוד על ספר בישול חדש ואחרון, שיהיה על אוכל בוכרי. אני מחובר למקורות וזה מטבח נהדר. אני בן 67, אב לשלושה ילדים ביולוגיים ולעוד חבר מאומץ של המשפחה, סבא לנכד ראשון, גר בתל־אביב. שוקל 76 ק"ג, גובה 1.72 מ'. הבן שלי טוען שאני מתכווץ".

 

יום העבודה שלי:

"אני קם יחסית מוקדם, בין 6 ל־7 בבוקר, והולך לישון בחצות בדרך כלל. למגינת ליבי, בשנה האחרונה אני נופל לתנומת צהריים קלה וזה בזבוז זמן מוחלט, אני שונא לישון. כנראה בגילי זה הגיוני. אני מצטער שאין עוד כמה שעות ביממה, עוד שעתיים־שלוש היה נחמד מאוד. בבקרים אני הולך למכון כושר ואחר כך למסעדות 'הירו' בשרונה ובלבונטין בתל־אביב. כשאני חוזר, אני יושב מול המחשב ועובר על התחקירים לקראת הנסיעה לאמריקה. הנסיעות שלנו מהודקות עד הפרטים הקטנים וזו הרפתקה חדשה עבורי, כי מעודי לא הייתי באזור שבין ניו־יורק לסן־פרנסיסקו.

 

ישראל אהרוני (צילום: רמי זרנגר)
מצטער שאין עוד כמה שעות ביממה. אהרוני(צילום: רמי זרנגר)
  

"תוכנית הבישול עם בתי תמרה באה לנו בטבעיות, אנחנו מבשלים ביחד מגיל צעיר, יש בינינו דינמיקה שעובדת יפה והפעם אנחנו קצת מאתגרים את עצמנו. אנחנו מקבלים סל מוצרים זהה, וכל אחד עושה משהו אחר. בדרך כלל אחר הצהריים אני כותב, נמצא בחדרי עריכות ובפגישות עבודה. במהלך השבוע אני נותן הרצאות ובשבת אני כותב את המדור לעיתון ונמצא עם המשפחה.

 

"הנכד מעסיק אותי הרבה יותר ממה שחשבתי, וזה משמח אותי. לאחרונה הייתי איתו 12 יום רצוף בנסיעה משפחתית והתאהבתי בו סופית, כל הקלישאות על סבאות מתבררות כנכונות. זה מקסים, כי זו אהבה מסוג אחר, נחמד לגלות שיש עוד סוגים ושהיריעה מתרחבת, והיתרון הגדול - שניתן להחזיר אותו בכל רגע נתון להורים שלו.

 

"אני מאוד עסוק, ועדיין יש לי זמן פנוי. אני עובד בכמה עבודות במקביל, אני רב־ערוצי בתפיסה שלי ובמעשים שלי, אני עובד בווליום חזק ומתפקד ככה הכי טוב, ואיכשהו יש לי חלוקת קשב פנימית יעילה, אינטואיטיבית. יש לי סוג של הפרעת קשב שמתועלת לדברים מועילים".  

 

התזונה שלי:

"אני אוכל הרבה יותר בריא מבעבר, רואים עליי, ירדתי 30 ק"ג לפני כ־18 שנה, עליתי מאז ארבעה ק"ג לטובת הפנים. אני מודע לכמויות החמאה שאני אוכל, אחרת הייתי מת לדעתי היום. שקלתי למעלה מ־100 ק"ג, זה היה מתכון בדוק להתפגר או לחטוף משהו, כעת הסיכויים ירדו.

 

"התפריט: לפני המכון אספרסו ארוך עם קצת חלב ועוגייה, כשאני חוזר יוגורט עם פירות. בצהריים ראמן, שזו ארוחה נהדרת מהמון בחינות: משביעה, טעימה, מרק אטריות יפני שהוא בעצם ארוחה, יש בזה ביצה, עוף, ירקות, נהדר לצהריים, בערך 500 קלוריות. אני לא שותה אלכוהול בכלל, הגוף שלי לא מקבל שום סוג. לא סובל משקאות ממותקים, לרוב שותה מים או תה קר עם עשבים וג'ינג'ר. משתדל לא לאכול בין הארוחות בהצלחה חלקית, מעדיף פירות, ויכול להתנפל מדי פעם על עוגה או המבורגר מושחת, תלוי בגחמנות של העניין. יחסית אני ממש שומר על תזונה בריאה ומאוזנת.

  

"פעם הייתי אוכל בבוקר קרואסון עם מלא חמאה, שתי ביצי עין בחמאה - אין את זה יותר. זו התפרעות. פעם ב־11 בלילה הייתי מוריד סטייק חצי קילו בפיתה, זה לא קורה יותר. כמות הבשר ירדה פלאים כי הגוף כבר לא קולט כמויות שקלט פעם, אני מקשיב לגוף ומתמסר לו.

 

"בשישי אני מבשל, לא עושה שום דבר אחר מלבד קניות ובישולים מעשר בבוקר עד חמש אחר הצהריים. כמעט כל יום שישי יש אצלי 20 איש לארוחת ערב: יש צמחונית, נטולי גלוטן, נטולי לקטוז, כוסברה, צ'ילי, צריך לתמרן בין כולם בלי שאצא מדעתי.

 

"ב'מסע המופלא של אהרוני וגידי' אני לא מעלה הרבה, אולי שני ק"ג, ומוריד במהירות. בתוכנית עם גידי אני לא אוכל כמעט שום דבר מחוץ לצילומים, וכשאני חוזר ארצה אני נכנס למשטר. גם ב'מאסטר שף' אכלנו כמו משוגעים, גם אם את לוקחת ביס מכל דבר, זה 40 ביסים בסופו של יום. זו אכילה לא מסודרת, לא מאוזנת, אבל זו העבודה ואני נהנה ממנה מאוד. בתום הצילומים פשוט סותמים את הפה, מפחיתים כמויות".

 

כושר:

"אני מת על זה. מכור. נהנה מכל רגע. שלוש־ארבע פעמים בשבוע אירובי על אופניים או מכשיר אליפטי, מעט מכשירים. בגילי יש דברים יותר חשובים מעיצוב שריר. אני עושה גם פילאטיס ופלדנקרייז, מה שפעם לא עלה על דעתי. מקפיד על מתיחות בצורה אינטנסיבית, חשוב מאוד להוריד את החלודה. בשבת אני נח, לפעמים גם מתאמן אם אני צריך להשלים עוד אימון".

 

טיפוח:

"הכי מינימלי, מורח קרם פנים. אני מסורק ולבוש, אבל מבחינת טיפוח לא עושה יותר מדי".

 

לנפש:

"אני שומע המון מוזיקה, אני די־ג'יי ואוהב לנגן, רוב הזמן אני עם אוזניות, שומע מוזיקה. אני קורא פחות ממה שהייתי קורא פעם כי העיניים מתעייפות, מאוד אוהב לראות סדרות בשרשרת. בישול זה לא תרפיה בשבילי. המקצוע שלנו הטבחים זה לא לבשל, אלא להאכיל בני אדם. זה סוג של תקשורת בלתי אמצעית, זה ממלא אותי. אני מביא את עצמי לצלחת, קלישאתי ככל שזה נשמע. אני איש מאוד רגוע, מעודי לא צעקתי במטבח ולא זרקתי צלחת, זה לא המודל שלי.

 

"אני לא נוהג לשתף את הצרות שלי עם אחרים, מדי פעם אני נעזר באנשים באופנים שונים, אבל לרוב אני מתמודד עם הצרות שלי לבד. לרוב זה גם מצליח. הקריירה שלי נמשכה הרבה מעבר למה שצפיתי וביום שזה ייגמר אסתכל אחורה בגאווה. אין לי חרדה מהיום שאחרי, כי כל יום בפוזיציה הזו הוא בונוס אדיר".

 

שורה תחתונה:

"אני די מרוצה מהחיים האלה".

 

מה אומרים המומחים?

-רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט, המרכז לרפואת ספורט "שערי צדק":  "התזונה הלקויה של ישראל בעבר הובילה לעודף משקל רב. בתבונה רבה, החל להקשיב לגופו ולשמור על אורח חיים בריא, להפחית צריכת שומן רווי וכולסטרול, ובעיקר להקטין כמויות.

 

"גם כאשר הא מעלה במשקל, בעקבות תוכנית כזו או אחרת, הוא דואג לחזור לשגרה ולחזור למשקלו. הוא מקפיד על תפריט מזין, אך לא מתנזר ויודע לאכול הכל במידה. התפריט שלו מכיל מזון טרי, איכותי ומגוון. הוא נמנע מאלכוהול ושתייה ממותקת ומתבסס על שתיית מים.

 

"שתיית אספרסו לפני אימון מומלצת, שכן לצריכת קפאין לפני אימון גופני מיוחסות השפעות חיוביות על הביצועים. הארוחה שהוא אוכל אחרי האימון שלו טובה ומכילה את השילוב המומלץ - חלבון ממקור חלבי, שנחשב לחלבון האיכותי ביותר, ופירות שמחדשים את מאגרי האנרגיה בגוף. ראמן זו אכן אופציה נהדרת לארוחת צהריים מאוזנת ודלת קלוריות".  

 

-יואב אבידר, מנהל הג'ימנסיה, בית הספר להסמכת מדריכי כושר ותנועה, מקבוצת "הולמס פלייס": "'כושר, אני מת על זה', היא אמירה כל כך חיובית, ולצערי לא ממש שכיחה. אהרוני אוהב לעשות את מה שהרוב פחות אוהבים ויותר 'צריכים'. אהרוני ראוי להערכה על שגרת אימוני הכושר שלו, בתדירות, בגיוון ובהקפדה. בחרתי להתמקד בשלוש נקודות הקשורות בשגרת האימון של אהרוני.  

 

"הראשונה היא העיסוק המצומצם באופן יחסי בתחום הכוח, כי בגילו 'יש דברים חשובים יותר מעיצוב שריר'. לאימוני כוח חשיבות בריאותית ראשונה במעלה, מחקרים מצאו אותם כתורמים לשיפור תפקוד יומיומי, בריאות טובה, תחושת חיוניות, שמירה על יכולות תנועתיות, מניעה של פציעות ועוד. הנושא האסתטי הוא משני והוא רווח נלווה ליתרונות הרבים של אימוני הכוח.

 

"הנקודה השנייה היא חיזוק חיובי מאוד לעיסוק של אהרוני בתחום הגמישות. הגמישות היא לרוב מרכיב כושר שנשאר מוזנח, אף שעם העלייה בגיל, ההשפעה של הגמישות וטווחי התנועה על תפקוד יומיומי היא גדולה מאוד. לא רק תרגילי המתיחות שאהרוני מבצע תורמים לגמישות והתנועתיות, אלא גם הפלדנקרייז והפילאטיס.

 

"הנקודה האחרונה היא הצורך להשלים אימונים בסופי שבוע. אם העניין קורה לעיתים רחוקות בגלל לו"ז עמוס, דיינו, אבל אם יש כאן עניין מעט קפדני מדי, הייתי ממליץ לדעת גם לשחרר. ההתאוששות והמנוחה הם חלק בלתי נפרד משגרת אימונים. זה בסדר גמור לפספס אימון מדי פעם. בסופו של דבר, אנחנו בני אדם.  

 

"שורה תחתונה - שאפו לאהרוני! כדאי לו להשקיע קצת יותר בכוח, אולי אפילו על חשבון האימונים האירוביים הרבים שהוא עושה במהלך השבוע".

 

-ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור: "שגרת הטיפוח של אהרוני מינימלית מדי. למרוח קרם לחות זה פשוט לא מספיק טוב, במיוחד עבור אנשים שחווים תנודות משמעותיות במשקל במהלך השנים. אני ממליצה להוסיף את הדברים הבאים: ניקוי של הפנים בכל ערב (רצוי עם סבון פנים עדין) ורק לאחר מכן למרוח את קרם הלחות, כי מריחה של לחות על עור לא נקי אינה מומלצת. בבוקר חובה (!) שימוש קבוע במסנן קרינה, ועדיף מסנן קרינה משולב עם קרם לחות".

 

צביה חי־אל, מנחה, מאמנת, מנהלת מרכז מעגלים: "איזה כיף לאהרוני, שנים של קריירה מצליחה, עבודה קשה שהוא יודע לקחת לגמרי בטוב, השקעה אינסופית בכתיבה ומחקר, סיפוק והנאה ממה שהוא עוסק בו, ומשפחה עוטפת. לא קל לשמר קריירה מצליחה מעל 30 שנה ועוד פחות קל לשדרג את מעמדך בכל שנה. נראה שהשינוי התזונתי שעשה שינה את חייו לטובה מהרבה בחינות. מה שהכי קשה לנו בשינויים זה לשמר אותם, ואהרוני יודע לא רק לעשות את השינוי - אלא להתמיד בו ולמנף אותו. ברגע שמסתכלים על שינוי כעל דרך חיים ולא כעל משהו זמני, נהיה יותר קל להטמיע אותו, והסיכויים שלו להצליח רק עולים.

 

"אהרוני יסודי ורציני מצד אחד, רואים שהכל אצלו מתוקתק ומהודק, ומהצד השני יש בו איזו רוח נערית וצעירה שמושכת אותו למסיבות ולמקומות שבהם כל המיקוד הוא על הנאה מהחיים שניתנו לנו. אהבתי את הדרך שבה הוא מתייחס לעבודה שלו, התייחסות טיפולית ואישית לכל סועד. יש לו את היכולת להתבונן על דברים בפרספקטיבה קצת אחרת, מהצד, ובכך לתת עוד נפח ומשמעות לעשייתו המקצועית.

 

"יש משהו מרגש בלראות איך האיש העסוק הזה מקדיש זמן למשפחתו, את הקשר המיוחד עם הנכד, ואת גדולת הנפש שבלאמץ עוד אדם אל ליבו ומשפחתו. דבר מזה איננו מובן מאליו. למרות שאהרוני לא חסיד של שעות שינה, זה מאוד־מאוד חשוב. מנוחה מדי פעם עוד לא הזיקה לאיש".

 

סטיילינג: ישראל רחמני

 

הכתבה מתפרסמת היום במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
לכתבה זו התפרסמו 72 תגובות ב-48 דיונים
 תגובה חדשה
הצג:
מהסוף להתחלה
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רמי זרנגר
הגןף לא קולט כמויות. אהרוני
צילום: רמי זרנגר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים