ההשפעה הטובה והמפתיעה של מוצרי חלב על סוכרת
מחקרים מהשנים האחרונות מראים שצריכת מוצרי חלב מסוימים, כחלק מדיאטה מאוזנת ובריאה, עשויה להפחית את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. לקראת חג השבועות, עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת, מסבירה ומפרטת
יחסי הגומלין בין צריכת מוצרי חלב לסוכרת מסוג 2 נחקרו כבר במספר מחקרים גדולים באוכלוסייה, אבל הוכחות חדשות שהצטברו לאחרונה בסקירה מדעית מראות שצריכה מספקת או מוגברת של מוצרי חלב עשויה להפחית את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. הפחתת הסיכון נצפתה גם כשצריכה של מוצרי חלב מסוימים, למשל יוגורט וגבינה, נבחנו בנפרד.
מספר מוצרי חלב עשויים להיות בעלי השפעה טובה על הבריאות. יתרה מזאת, למוצרי חלב יש השפעה מגנה מפני עלייה במשקל וסינדרום מטבולי - שניהם גורמי סיכון לסוכרת מסוג 2.
תוצאות מחקרים
• אנשים שצרכו הכי הרבה מוצרי חלב נמצאו בסיכון מופחת של 14% לפתח סוכרת מסוג 2 בהשוואה לאלו שצריכתם הייתה נמוכה.
• הייתה חשיבות לכמות הנצרכת, כאשר הגדלה של מנת צריכה אחת ליום הייתה קשורה בהפחתה של 6% בסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2.
• כאשר בדקו את ההשפעה של מוצרי חלב דלי שומן בלבד, נמצאה ירידה של 10% בסיכון לפתח סוכרת מסוג 2.
• נשים שצרכו הרבה מוצרי חלב בגיל ההתבגרות ובבגרות נמצאו בסיכון מופחת של 43% לפתח סוכרת מסוג 2.
• במחקרים אפידמיולוגיים רבים נמצא קשר בין צריכת חלב ומוצריו לסיכון נמוך ללקות בתסמונת המטבולית ובסוכרת מסוג 2. תוצאות ממספר מחקרים קליניים מאששות את הקשר ומחזקות אותו.
• הקשר נמצא עם צריכת מוצרי חלב ועם רכיבי התזונה המצויים בחלב, ביניהם סידן, ויטמין D, מגנזיום, ופפטידים שונים, אולם מנגנון הפעולה טרם פוענח במלואו.
• חיידקים שנמצאים ביוגורט משפרים את מצב המעיים על ידי דיכוי פעילותם של החיידקים הרעים. החיידקים הפרוביוטיים מסוגלים לשנות את סביבת המעיים בדרך שגורמת להפחתת הסיכון. על פי המומחים, החיידקים הפרוביוטיים משפרים גם את הדרך שבה הגוף משתמש באינסולין, מה שגורם לירידה בסיכון לפתח סוכרת ולהפחתת הדלקת.
הנתונים הקיימים מספקים חיזוק נוסף להמלצות התזונתיות המעודדות צריכת מוצרי חלב כחלק מדיאטה מאוזנת ובריאה.
לא רק מוצרי חלב
חשוב לזכור שצריכת מוצרי חלב היא גורם אחד הנחקר בתחום מניעת הסוכרת. גורמים נוספים שנחקרים בתחום ויעילותם מוכחת במניעת סוכרת מסוג 2 הם תזונה נכונה, פעילות גופנית, הפחתת סטרס ועוד. מסיבה זו, חשוב להסתכל על התמונה כולה ולפעול בכל התחומים ולא להתמקד רק באכילת מוצרי חלב. חשוב לזכור כי מוצרי חלב המכילים אחוז גבוה של שומן ושל שומן רווי, שצריכת כמויות גבוהות מהם מקושרת למחלות לב וכלי דם. מסיבה זו מומלץ לאכול במידה מוצרי חלב שמנים ובכלל.
כמו כן, מוצרי חלב הם קבוצה אחת של מאכלים מתוך מגוון מאכלים מומלצים ובריאים. במידה ונתבסס רק על המלצה זו ונרבה באכילת מוצרי חלב מתוך מחשבה שזה הגורם המגן בפני סוכרת, ובמקביל נאכל בהגזמה מזונות שפחות מומלצים כגון סוכרים פשוטים, מאפים המכילים קמח לבן, פירות ללא הגבלה ועוד, סביר להניח כי דווקא נגדיל את הסיכוי לפתח סוכרת.
בנוסף, אין טעם להתמקד רק במאכל אחד שהוכח כמפחית סיכון להתפתחות סוכרת, אלא מומלץ לדגול בגישה כי תזונה מאוזנת, טבעית כמה שיותר, ומותאמת אישית לפי בדיקות הדם, חיידקי מערכת העיכול והמצב הבריאותי ובשילוב אורח חיים פעיל - זו הדרך הטובה והמומלצת ביותר להפחית את הסיכון לחלות בסוכרת.
הטבעונים שביניכם בוודאי מרימים גבה, ואולי אפילו בכעס, לאור תוצאות המחקרים המוצגים פה. מנגד להמלצות על מוצרי החלב שהוצגו, ישנם מחקרים רבים המציגים באור חיובי את הקשר שבין תזונה טבעונית ומניעת סוכרת או שיפור באיזון הסוכרת.
המסקנה המתבקשת היא שאיש הישר בעיניו יעשה, ומידתיות היא שם המשחק בכל תחום בחיים ובעיקר בתזונה.
עינת מזור בקר היא דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת