ייצוגית: באיכילוב מצפצפים על ההוראות וגובים דמי חניה יותר מהמותר
בקשה לתביעה ייצוגית נגד בית החולים איכילוב בגין גבייה אסורה של דמי חניה - חוזרי משרד הבריאות קובעים סך מקסימלי של 20 שקלים לחניה של 24 שעות, אך בחניון איכילוב גובים 28 שקלים עד השעה חצות ובנוסף מסתירים מהמאושפזים ומבקריהם את הזכאות להנחה בדמי החניה. דמי החניה ללא ההנחה: 76 שקלים ל-24 שעות. איכילוב: "לבית החולים השפעה מוגבלת על תעריפי החניה"
משרד הבריאות קבע בחוזרי מינהל הרפואה סכום מקסימלי של 20 שקלים עבור חניה יומית לפרק זמן של 24 שעות עבור מאושפזים או קרובי משפחתם.
עוד בנושא:
חניה בחניוני בתי חולים ממשלתיים - עד 20 ש'
באיכילוב לעומת זאת גובים סכום של 28 שקלים עבור חניה המוגבלת עד השעה חצות, ולא לפרק זמן של 24 כפי שמחייב משרד הבריאות.
בנוסף, כך נטען בתביעה שהוגשה באמצעות עו"ד תומר אפלדורף ועו"ד יאיר שפרן, בבית החולים איכילוב מאפשרים רק לקרובי משפחה מדרגה ראשונה ליהנות מהחניה המוזלת, וזאת מבלי שסייג זה מופיע בהוראות משרד הבריאות.
"בית החולים אינו מפרסם את הזכאות להנחה"
לבסוף נטען בתביעה כי בבית החולים לא מקיימים את החובה ליידע את המטופלים ומבקריהם על אודות הסדרי החניה המוזלים. חוזרי משרד הבריאות מחייבים את בתי החולים לפרסם בכניסה וביציאה ממגרשי החניה שלטים המיידעים את המבקרים על ההסדר, אלא שבבית החולים איכילוב אין שילוט שכזה.
"בשילוט היחיד אשר נמצא בכניסה לחניון במתחם מרכז ויצמן, עימו יש לבית החולים הסכם באשר להסדרי התשלום, לא ניתן למצוא אזכור לפטורים או להנחות. מידע מסוג זה לא נמצא גם בתקנון החניון הנמצא בסמוך לחדר הבקרה. המרכז הרפואי גם אינו מפרסם מידע זה באמצעות עלוני מידע למאושפזים ובני משפחותיהם", מתואר בתביעה.
התובעת גם ביררה במזכירות המחלקה בה ביקרה ושם נמסר לה לטענתה כי לא ידוע להם על קיומה של זכאות להנחה בתשלום.
"אף לגבי ההנחה במחיר המקסימלי לחניית רכב לפרק זמן של 24 שעות בסך 28 שקלים לה זכאים כלל המאושפזים ובני משפחה מדרגה ראשונה, הם יתקשו לדעת אודותיה, מכיוון שבית החולים אינו מפרסמה בכל שילוט בחניון או במרכז הרפואי", לשון התביעה.
התעריך היומי ללא ההנחה: 76 שקלים
בכתב התביעה מתארת התובעת כי חניון ויצמן שסמוך לבית החולים הוא מהחניונים היקרים בארץ. בחניון גובים 16 שקלים בעבור שעת חניה וארבעה שקלים בעבור כל שעת חניה נוספת. התעריף לחניה יומית עד השעה 24:00 הינו 76 שקלים.
"מכיוון שמדובר בטיפולים רפואיים, ומשך ההמתנה ארוך ואף באשפוזים, רבים מאלו שמגיעים למרכז הרפואי מגיעים לפרק זמן של שעתיים או שלוש שעות ואף יותר מכך", מפורט בתביעה, "בסופו של דבר כאשר המבקרים מסיימים את ביקורם הם נדהמים לא אחת לגלות כי הם נדרשים לשלם עשרות שקלים עבור חנייתם, עבור ביקור רפואי שהם חייבים היו לבצע. תשלומים גבוהים אלו מגיעים מקהל שבוי, אשר אין לו ברירה אמיתי שכן הוא חייב להגיע לטיפול במרכז הרפואי".
בתגובה לפנייה של התובעת אל איכילוב טענו בבית החולים כי הם מקיימים דיונים במטרה לצמצם את הפער בין הוראות משרד הבריאות ובין המצב כיום.
התובעת דורשת מבית החולים פיצויים בסכום הגדול משלושה מיליוני שקלים.
מבית החולים איכילוב נמסר בתגובה: "במתחם בית החולים לא קיים חניון למבקרים, ובית החולים נשען על חניון "מרכז ויצמן" המופעל על ידי חברה פרטית, והינו באחריותה הבלעדית. עקב כך, לבית החולים השפעה מוגבלת על תעריפי החניה.
"יש לציין כי המרכז הרפואי תל אביב ממוקם במרכז העיר, בסביבה עסקית פעילה, הכוללת את בית המשפט, חברות עסקיות, מוסדות תרבות, בילוי ומרכזים מסחריים פעילים, עובדה הגורמת לתעריף גבוה של חניה, המאפיין את כל החניונים במרכז העיר.
"מתוך התחשבות באוכלוסיות מיוחדות של מטופלי בית החולים, הגיעה הנהלת בית החולים להסדר עם החברה המפעילה את החניון בדבר הנחות והקלות לאוכלוסיות הבאות:
למבקר ובן משפחה, בכפוף להמלצה של עובדת סוציאלית תעריף מוזל של 28 שקלים ליום.
מטופלים אונקולוגיים, מטופלי דיאליזה וחולים כרוניים פטורים מתשלום.
כל יולדת זכאית לחניה מוזלת בסכום של 28 שקלים ליממה.
במתחם בית החולים כ-50 מקומות לחנית נכים עם דרכי גישה נוחות ללא עלות כספית.
"בכניסה לכל מחלקה בבית החולים, מופיע שילוט המסב את תשומת ליבם של המטופלים ובני משפחותיהם, לקבלת אישורי חניה והנחות בהתאם לנוהל. בית החולים יוודא המצאות מידע זה במחלקות השונות וירענן את נוהלי הסדרי החניה מול הגורמים הרלוונטיים".