למי יספיק להתמרח עם קרם מקדם הגנה 15?
חושבים שאתם יודעים הכל על השפעותיהן המזיקות של קרני השמש לעור? גם אם אתם נוקטים את כל אמצעי הזהירות, רגע לפני העונה הרותחת, הזדמנות להתעדכן בכל מה שנוגע לתכשירים, לתועלות, לכיתובים על התוויות ולהבנות האחרונות במה שחדש תחת השמש
הקרניים המסוכנות
הקרניים המסוכנות של השמש הן קרני האור האולטרה סגוליות, ה-UVA (הארוכות) וה-UVB (הקצרות), שהן האחראיות העיקריות לנזקים בעור בטווח הקצר ובטווח הארוך. קרני ה-UVB הן קרניים בעלות עוצמה רבה האחראיות לנזקים המיידיים הנראים לעין. החדירה של קרניים אלה שטחית יותר והנזק שהן גורמות מוחשי וחזותי (למשל האדמת העור עד כדי צריבה וכווייה הגורמת להתקלפותו), אך אם לא נזהרים הן עלולות לגרום גם לנזקים ארוכי טווח.
קרני ה-UVA נחשבות לקרניים המסוכנות יותר משום שהן חודרות עמוק לתוך העור ואינן מותירות סימנים נראים לעין, המאפשרים לזהות מיד את הנזק ולטפל בו. השפעתן המצטברת עלולה לגרום להזדקנות מוקדמת של העור ולסרטן העור.
"השמש אחראית לכ-%90 מסימני ההזדקנות המוקדמת של העור שאיננה תורשתית", מציין רפי פרחי, רוקח בכיר בסופר-פארם. בנוסף לקרני ה-UV שהיא שולחת, השמש מפיצה גם קרינה מחממת, של קרני IR (קרניים אינפרה אדומות). 50%" מקרינת השמש היא קרינת IR וכ-%30 ממנה משפיעה על עורנו גם בזמן שאנו שוהים בצל. חדירת קרני ה-IR לעומקי העור יכולה לגרום לשינויים בלתי הפיכים הנסתרים מהעין, לשינוי ב-DNA של התא ולהתפתחות מוטציות המתקשרות לסוגים שונים של מחלת הסרטן". קרינת ה-IR משפיעה על יצירת רדיקלים חופשיים שגורמים לדלקות, לנזקים ברקמות הקולגן והאלסטן.
"העור זוכר הכל", מציינת ליאת פליסר מחברת דרמלוג'יקה, "והנזקים המצטברים מתבטאים בנזקים המתגלים לעיתים אחרי שנים רבות בצורת קמטים, כתמים ופוטנציאל לסרטן עור". לכן מומלץ גם למי שאינם נחשפים לשמש לזמן ארוך להתגונן בפני נזקי הקרינה.
צבא ההגנה
"ההגנה הטובה ביותר מפני השמש היא הימנעות מחשיפה", אומרת ד"ר יוליה ולדמן, מומחית ברפואת עור ורופאת עור לילדים באירוע של המותג לה רוש-פוזה. "רצוי להצטייד בביגוד מיוחד להגנה מפני שמש, כולל כובע, משקפיים ואפילו כפפות, בחשיפה ממושכת, כמו על שפת הים. ובכל יציאה מהבית יש להקפיד למרוח את המקומות החשופים בתכשיר עם מקדם הגנה גבוה". כל רופאי העור והמומחים שעימם שוחחנו מסכימים על החשיבות שנודעת לשימוש בתכשירי הגנה בכל יציאה מהבית, ולא רק בתנאים של חשיפה מוגברת לשמש.
רשויות הבריאות עושות ככל האפשר כדי לפשט את הבנת התקנים, אבל לפני הבחירה במוצר הנכון, רצוי שיהיה בידיכם המידע המתאים המאפשר הבנת הרשום על התוויות.
תכשירי ההגנה הנמצאים היום בשוק נועדו להגן על העור מפני קרני ה-UV וחייבים לפי התקן לספק הגנה כפולה כנגד שני סוגי הקרניים UVA - ו-.UVB רמת ההגנה מפני קרני הUVB- מצוינת על התווית על ידי מדד ה-SPF ונגד קרני ה-UVA על ידי דירוג העוצמה של התכשיר (הגנה נמוכה, בינונית או גבוהה ובאנגלית .(Broad spectrum - תכשירים מתקדמים מהדור החדש כוללים גם הגנה מפני רדיקלים חופשיים.
החסמים החכמים
חסמי הקרניים מתבססים על חומרים המספקים שתי שיטות של הגנה – כימית ופיזית. חומרים הפועלים בשיטה הכימית סופגים את הקרניים המסוכנות והופכים אותן לאנרגיה בלתי מזיקה. לחומרים אלה נדרש זמן להתמזג עם העור ולכן הם לא פועלים מיד. חסמים פיזיים פועלים כרפלקטורים, משקפים את הקרניים וגורמים להחזר שלהן ולפיזורן – ממש כמו מראה. הם עובדים מיד עם המריחה על העור. לשני סוגי החסמים יש יתרונות וחסרונות. "החסמים הכימיים הם חומרים ממשפחת האוקסיבנזון (ואפשר לזהות אותם בקלות ברשימת המרכיבים של המוצר כאלה עם הסיומת .(BEZONE הם מעניקים הגנה טובה אך יש סוגי עור שרגישים להם ומגיבים בגירוי", מסבירה ליאת פליסר.
"חסמי שמש פיזיים מבוססים על מינרלים כמו אבץ וטיטניום דיאוקסיד וגורמים להרבה פחות גירוי לעור. בעבר השתמשו בהם פחות משום שהותירו סימני לובן על העור. בתכשירים מהדור החדש החומרים שקופים וכמעט לא ניכרים".
מדד ה־SPF
המדד המכונה sun protection) SPF factor) מציג את האפקטיביות של התכשיר באמצעות הספרות המופיעות לצידו, כלומר כפולת טווח הזמן שבו התכשיר מספק הגנה יעילה. ככל שהמספר גבוה יותר – ההגנה ממושכת יותר. החישוב הוא פשוט: אם העור מראה סימני פגיעה (המתבטאים באדמומיות) אחרי 20 דקות של חשיפה לשמש ללא אמצעי ההגנה (הממוצע לעור רגיל), משיחת התכשיר תאפשר לו את משך הזמן הזה כפול המספר של מקדם ההגנה. כלומר - מקדם הגנה 15 יספק 300 דקות הגנה שהן חמש שעות (ההגנה מתחילה מרגע המשיחה ולא מרגע החשיפה לשמש). חשוב לזכור, שבהגנה בפני שמש אין "כפל מבצעים" ואין "הנחה מצטברת". שימוש בשני תכשירים המכילים חסמי שמש זה על זה (למשל קרם לחות ועליו מייק אפ) אינו מעלה את שיעור ההגנה: אם הקרם הוא בעל SPF30 ותכשיר האיפור SPF15 ההגנה שעל העור היא על פי מדד 30 - כלומר הגבוה מבין השניים - ולא חיבור של שניהם ביחד.
מתי, כמה ואיך
את רמת ההגנה של התכשיר יש לבחור לפי סוג העור: "אנשים עם עור בהיר מאוד צריכים להתמרח בקרם עם מקדם הגנה .50 אנשים שגון העור שלהם בהיר יכולים להשתמש במקדם הגנה 30 ולאלה שלהם עור בגוון בינוני יתאימו תכשירים עם מקדם הגנה של .30-15 בעלי עור כהה יכולים להסתפק במקדם הגנה ,"15 אומרת ננסי ירחי, מנהלת קשרים רפואיים של המותג וישי.
"יש למרוח את התכשיר להגנה מהשמש על העור 30-15 דקות לפני החשיפה לשמש ויש לחדש את המריחה אחרי כשעתיים ואחרי כל רחצה בים או הזעה מוגברת", מדגישה ד"ר ולדמן. "השאלה הנוספת היא כמה למרוח. יש קשר אמיץ בין הכמות לבין היעילות של התכשיר. רוב האנשים מורחים רק 50-25 אחוזים מהכמות האפקטיבית הנדרשת". כדי לסייע, נוקטת ד"ר ולדמן את שיטת האצבעות: כמות של שתי אצבעות של קרם או תחליב על הפנים והצוואר ועל כל אחד מחלקי הגוף, בחלוקה ל-11 אזורים (בטן, רגל עליונה, רגל תחתונה וכו').
ומאיזה גיל יש להתחיל להתגונן? "בכל גיל", קובעת ד"ר ולדמן. "תינוקות מגיל חצי שנה יש למשוח בתכשיר מתאים ייעודי לתינוקות בכל יציאה מהבית".
חיפוש אחר הפלוס
כאמור, תכשירי הגנה מהדור החדש אינם מסתפקים עוד בהגנה מפני קרני ה-UV ומרחיבים אותה גם להגנה מפני קרינת IR ומפני רדיקלים חופשיים, על ידי שימוש במקדמי הגנה כימיים ופיזיים משופרים בשילוב עם חומרים נוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים). מהימצאותם של חומרים אלה אפשר לקרוא בתיאור המוצר ובהוראות השימוש שעל התווית.
החומרים להגנה על העור מופיעים גם במגוון רחב של מצבי צבירה, מרקמים ומארזים – מקרמים ושמנים, דרך תחליבים וג'ל ועד לתרסיסים שקופים. הבחירה תלויה בהרגלים ובטעם האישי של המשתמש. מומלץ להתאים את סוג התכשיר לסוג העור, לצורך הספציפי ולגיל, ממש כמו בכל תכשיר קוסמטי אחר.
ומה קיים על המדפים?
קבלו כמה מהמוצרים החדשים בשוק מסנני הקרינה:
אולטרסול ספקטרום של ד"ר פישר: תכשיר חדש, שמעבר להגנות הקיימות (UVA+UVB+IR) מסייע גם בהגנה מפני קרינת HEV - קרינת האור הנראה באנרגיה גבוהה, שעל פי מחקרים, חשיפה אליה מעודדת יצירת רדיקאלים חופשיים מזיקים הגורמים בין השאר לפירוק סיבי הקולגן והפחתת ייצורו ולפגיעה בחוזק, גמישות ואלסטיות העור. 49.90-59.90 שקל, להשיג ברשתות הפארם, רשתות המזון, בתי מרקחת ובחנויות
קרם הגנה עם דמי מייק אפ של חוה זינגבוים: קרם עם מקדם הגנה SPF50, מיועד בעיקר לעור רגיל עד יבש עם רכיבים מגנים, מלחחים, מרגיעים, מונעים נזקי עור שמקורם בחשיפה לקרינת UVA/ UVBומשפרים את בריאות העור. 283 שקל, להשיג אצל קוסמטיקאיות שעובדות בשיטת המותג
קרם הגנה לילדים של אוון: קרם עם מסנן קרינה SPF50, שמספק הגנה מקרני ה-UVA ו-UVB עם SPF50+. יתרונו הגדול הוא בכך שיש לו מספר מסננים נמוך ביותר. מסנני קרינה עשויים לגרום לרגישויות שונות בעור וככל שמספרם נמוך, כך קטן הסיכון לתגובה אלרגית. הוא מכיל גם אנטי אוקסידנט המגן מפני רדיקלים חופשיים ומים טרמליים, בעלי תכונות מרגיעות ונוגדות גירויים בעור. מגיע ללא חומרי בישום, ללא פראבן, עמיד במים והיפואלרגנים. 109.90 שקל, להשיג ברשתות הפארם, בקופות החולים ובבתי מרקחת
אפקלאר דואו של לה רוש-פוזה: קרם-ג'ל עם מסנן קרינה SPF30, מעניק לחות ומראה מאט. מעבר להיותו מסנן קרינה, הג'ל גם מסייע בטיפול ומניעהשל פגמי עור חמורים, מסייע בפתיחת נקבוביות סתומות ומסייע בתיקון ומניעת סימנים אדומים וחומים המופיעים כתוצאה מפגמי עור. 129 שקל, להשיג בבתי מרקחת פרטיים וברשתות הפארם
רול און לילדים של סקין גארד: תחליב הגנה בעל מקדם הגנה SPF50 באריזת רול-און קומפקטי המאפשר מריחה מהירה ונעימה לצד הגנה גבוהה ורחבה. הרול און קומפקטי ונוח לשימוש ומריחה על כל הגוף, הוא לא מלכלך, לא נשפך ולא נוזל על הגוף. מכיל פרו-ויטמין B5 להעשרת העור בלחות וויטמין E (אנטי אוקסידנט) להגנה על העור ועשיר באלוורה ואלנטואין להרגעת העור. 29.90 שקל, להשיג ברשתות השיווק והפארם המובחרות
מינרל פאודר של מאג'יריי: תכשיר להגנה מפני השמש עם מסנן קרינה SPF20 שמגיע כאבקה מינרלית קלילה המספקת עור במראה מאט, נטול ברק ושמנוניות, בניגוד לתכשירי ההגנה שמגיעים במרקם קרמי או משחתי. 210 שקל, להשיג אצל קוסמטיקאיות מורשות המופיעות באתר המותג
קרם הגנה אורגני לגוף של ערוגות: קרם היפואלרגני בעל מסנן קרינה SPF 30 במרקם נוזלי ונוח להתזה ומריחה על הגוף, נספג בקלות ובניחוח עשב לימון עדין. מסנן 96% מקרני UVA ו- UVB, ללא כימיקלים המצויים במקדמי הגנה גבוהים אחרים וללא חומרים משמרים למעט תמצית היערה שגם הוא נחשב למשמר טבעי. 79 שקל, להשיג באקו סטור ובאתר
קרם הגנה שמגן על הבגדים של ניוואה: הקרם, שמגיע עם מקדם הגנה SPF50 ו- SPF30 מגיע עם ידית ספריי נוחה לשימוש ובאריזה מוגדלת המתאימה לכל המשפחה. מכיל קומפלקס הגנה על העור וקומפלקס נוסף המהווה הגנה על הבגדים, שפועל בתהליך הכביסה כך שאינו מפריע להגנה על העור ורק משפיע על הבגדים. הנוסחה עמידה במים, נספגת במהירות ומעניקה לחות לעור רך ונעים. 75-80 שקל, להשיג ברשתות הפארם ברחבי הארץ