7 עצות: כך תאכלו בשבועות בלי להעלות גרם במשקל
מאכלי חג השבועות עלולים להטעות. מצד אחד, הם נתפסים כדלי קלוריות, אבל למעשה הם עלולים להיות בדיוק ההפך - כך תצליחו להימנע מעלייה במשקל במהלך החג ולהמשיך להקפיד על אורח חיים בריא. 7 עצות
חג השבועות מיוחד במינו. למרות שהוא קצר יחסית, הוא עשוי להיות מוקש לא קטן לדיאטה או לאנשים שמאמצים אורח חיים בריא. בעיקר בשל העובדה שמזונות רבים בחג נתפסים כדלי קלוריות, אבל במציאות הם בכלל לא כאלה: פשטידות, גבינות שמנות ומאפים שמכילים מאות קלוריות.
אפילו סלט ירקות בחג עשוי להיות משמין. חלק מהסלטים עלולים להכיל מאות קלוריות, בשל התכולה הקלורית הגבוהה של הרטבים ולעיתים אף של הירקות עצמם, כגון: גזר, גמבה, בצל וכמובן – אבוקדו.
אז מה עושים?
1. תכנון מושכל של התפריט התזונתי – הכרחי בכל ימות השנה ובעיקר בחגים. בחגים ישנה נטייה לעלות במשקל ובאחוזי השומן. ללא תכנון נכון של התפריט כמות קלוריות שנצרכת על ידי בחורה בת 25, לצורך העניין, עלולה להסתכם גם ב-2,500 קלוריות ויותר. מדובר בכמות קלוריות כמעט כפולה מסך הקלוריות המומלצת במקרה זה.
אגב, צריכה גדולה של קלורית אינה בהכרח אומרת שאכלנו הרבה. לעיתים, דווקא, להיפך. כמות קטנה של מזון עתיר קלוריות יכולה להיות הרבה יותר משמינה.
2. שתיית מים על בסיס קבוע בכל היום – במקרים רבים אנשים חווים רעב מדומה בשל התייבשות. לכן חשוב לשתות כל היום על בסיס קבוע ולפחות 2 ליטר (בימים חמים עוד יותר). כמובן, מים ומשקאות דיאטטיים אם חייבים.
3. צריכת גבינות רזות – כשאוכלים עוגת גבינה, פשטידות או סלטים שונים בהם יש גבינות, עדיף לעשות שימוש בגבינות של עד 5% שומן. כך הערך הקלורי נמוך יותר וסך הקלוריות היומי יהיה נמוך יותר. חשוב לציין, שאכילה לא מבוקרת של גבינות אפילו רזות – תוביל להשמנה.
4. תכנון של ארוחת ערב החג – חשוב לא להגיע רעבים לארוחה זו. לאכול במהלך היום, לשתות הרבה ואם אפשר להתכונן לאכול מעט קינוחים, אם בכלל. מומלץ מאוד לברר האם יש מרקים מוקרמים או מה סוג הגבינות המוגש לשולחן.
5. אכילת ירקות – תמיד כדאי להרבות באכילתם. הם משפיעים לטובה על המצב הבריאותי שלנו. עם זאת, להקפיד להימנע מרטבים עתירי קלוריות שמוגשים איתם. צריך לזכור שסלט עשוי להיות גם בעל ערך קלורי של 400-500 קלוריות בממוצע.
6. פעילות גופנית – תמיד חשוב לבצע ובוודאי בימים בהם צפויים לאכול מעל הממוצע. לא שמדובר כאן על הפתרון לעלייה אפשרית במשקל, אך ללא ספק, קיזוז קלוריות מסוים יתרום למאזן הכללי.
7. סדר הגשת המזון בארוחה - מומלץ לפתוח כל ארוחה במנה גדולה של ירקות: טריים/מאודים/מרקי ירקות דלי שומן ורק לאחר מכן להגיש את שאר המנות.
כתוצאה מן הנפח הרב שתופסים הירקות על כל צורותיהם בקיבה, באופן טבעי, צריכת שאר המנות תהיה נמוכה יותר ונקודת ההגעה לנקודת השובע והפסקת האכילה תהיה מהירה יותר.
ד"ר איתי זיו (Ph.D) , מנהל קורסי הכשרה מתקדמים לאנשי מקצוע במכללה האקדמית בוינגייט, שגיא הלוי – דיאטן קליני ותזונאי ספורט