רפואת חירום בצה"ל – גם עבור ההולכים על ארבע
הכשרת הצוותים הרפואיים של צה"ל לא כוללת רק הקניית ידע לטיפול חירום בבני אדם, אלא גם בכלבים. המטרה – הצלת חייהם של כלבי יחידת עוקץ, שמצטרפים אל כוח הלוחמים במבצעים
חברו הטוב ביותר של החייל: רפואת החירום בצה"ל היא מהמתקדמות בעולם – חיל הרפואה משקיע מאמצים רבים בהכשרת צוותי הרפואה של צה"ל במתן טיפול ראשוני מציל חיים. כיום, אין כמעט פעילות צבאית שבה לא מסופחת אל הכוח חוליית רפואה הכוללת חובשים, פראמדיקים ובמקרים רבים גם רופא צה"לי.
הטיפול הראשוני שמעניקה חוליית הרפואה ללוחמים יכולה להוות לעיתים ההבדל בין חיים ומוות, אך צה"ל לא משקיע משאבים רק בהכשרת צוותי הרפואה בהצלת חיי אדם, אלא גם בהצלת חיי בעלי חיים, או ליתר דיוק כלבים.
עוד בנושא:
תיעוד מהתרגיל הגדול ביחידת עוקץ: כלב תוקף "מחבל"
חדש בצה"ל: הצמיד האלקטרוני שיעזור להציל פצועים בשטח
יחידת עוקץ היא יחידת הכלבנים של צה"ל. הכלבים ולוחמי היחידה מצטרפים למבצעים צבאיים רבים במטרה להפחית סיכון מן החיילים. פועלה של היחידה במהלך צוק איתן זיכה אותה בצל"ש ממפקד האוגדה. במסגרת המבצע קיפדו את חייהם ארבעה כלבים מהיחידה.
רס"ן י', הווטרינר הראשי של היחידה הוא שמעביר את ההדרכה ברפואת החירום לצוותים הרפואיים. "המטרה של ההדרכה היא להקנות ידע לאנשי סגל רפואה בצה"ל איך להציל את חייהם של כלבים בשטח. טיפול ראשוני בכלב יכול לסייע להציל את החיים שלו, בדיוק כמו טיפול חירום בבני אדם", מסביר הקצין.
רס"ן י' מוסיף ומתאר כי "את מירב הפרקטיקה למדנו מהצבא האמריקני. אנחנו מעבירים את ההדרכה מתוך הבנה שצוותי הרפואה שנמצאים עם הכוחות בשטח הם האנשים הראשונים שיכולים להגיש עזרה לכלבים. יש מעט מאוד וטרינרים בצבא, ורובם גם לא מתעסקים בקליניקה, לכן אנחנו מנסים לרתום אנשי רפואה למשימת הצלת חייהם של הכלבים".
י' מציין כי הדרכת רפואת החירום של הכלבים הפכה לחלק אינטגרלי מהכשרת הרופאים הצבאיים. "רוב הידע הפיזיולוגי קיים אצל אנשי סגל הרפואה. ההדרכה נועדה כדי להסביר על ההתאמות שצריך לעשות כדי לנצל את המיומנויות הקיימות לטובת הכלבים.
"אני מסביר להם בעיקר על ההבדלים בין רפואת האדם ובין רפואת כלבים. הפיזיולוגיה של כלבים לא מאוד שונה מהפיזיולוגיה של בני אדם. יש יותר דימיון מאשר שוני. מי שיודע להציל בני אדם יש לו את הכלים הבסיסיים להציל גם כלבים".
לדברי הווטרינר, אחד ההבדל העיקריים בין רפואת החירום של בני האדם ובין וטרינריה הוא במינוני התרופות בשל הבדלי המשקל בין בני אדם וכלבים.
רס"ן י' מוסיף ומסביר כי "העבודה עם כלבים מצריכה גם התאמות מהבחינה הבטיחותית. אנחנו מתעסקים עם כלבי עבודה ולכן דרושה זהירות. לדקור כלב או לבדוק לו את ריריות הפה מצריכים מהמטפל לוודא שהכלב לא ינשך אותו.
"אנחנו מלמדים איך לתת עירוי לכלבים, כיצד לעצור דימומים ואיך להחדיר צינור לקנה הנשימה שלו כדי לאפשר מעבר חופשי של אוויר, טיפולים בפגיעות בבית החזה, טיפול במכות חום וטיפול בהתייבשות", מפרט הקצין.
הווטרינר הראשי של עוקץ מתאר כי הוא נתקל בלא מעט מקרים בהם טיפול חירום ראשוני לכלב פצוע הציל את חייו: "היו כמה וכמה מקרים שבהם צוותי רפואה העניקו טיפול לכלבים שנפגעו מרסיסים ועצרו דימומים. הרופאים והחובשים מראים הרבה מאוד נכונות לעזור לכלבים.
"הרבה פעמים טיפול ראשוני לא רק יכול להציל חיים, אלא הוא גם יכול לשפר את תוצאות טיפולי ההמשך שהווטרינרים מעניקים. בתרחיש מלחמתי עצירת דימומים הוא הידע שבעיני הוא החשוב ביותר כדי להציל את חייהם של הכלבים. בשיגרה אופן הטיפול בכלב שסובל ממכת חום הוא בעיניי החשוב ביותר".
"גם ברמה המבצעית יש ערך גדול להצלת חייהם של הכלבים", מסכם רס"ן י', "למרות שהשימוש בכלבים נועד כדי להפחית את הסיכון שלוקחים הלוחמים, אבל צריך לעשות הכל כדי שהם לא ייפגעו. ההכשרה של הכלבים הללו היא ארוכה ויקרה. הם משרתים את הלוחמים בצה"ל במשך לא מעט זמן.
"המטרה העליונה היא להחזיר את החייל והכלב הביתה בשלום. הגשת העזרה לכלבים כמובן לא באה על חשבון מתן עזרה ראשונה ללוחמים. מעבר לנושא המצפוני והערכי, לצבא יש אינטרס משמעותי להבטיח גם את שלומם של הכלבים".
כך מאמנים בצבא את הכלבים. צפו: