שתף קטע נבחר
 

כשה-HIV מפסיק להיות מדבק

שורה של מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי הטיפול בנגיף ה-HIV מביא את הווירוס לרמה שבה לא ניתן להבחין בו בבדיקת דם. במצב זה הנשא אינו מדבק ויותר ויותר רופאים מתירים לנשאים עם רמות אפסיות של HIV לקיים יחסי מין שאינם מזדמנים ללא קונדום

בעבר הלא רחוק הידבקות בנגיף ה-HIV, משמעותה הייתה גזר דין מוות עבור הנשא. ללא טיפול תרופתי, גורם הנגיף לכשל במערכת החיסונית של הנשא, וחושף אותו לזיהומים קשים. כבר שנים ארוכות שנשאות HIV נחשבת למחלה כרונית. הטיפול התרופתי שנוטלים הנשאים הפך עם השנים ליעיל יותר ויותר, עד שכיום אנשים שנדבקו בווירוס חיים חיים כמעט זהים באורכם ובאיכותם ליתר האוכלוסייה.

 

עוד בנושא:

לחיות עם HIV: כך תקבלו את הזכויות המגיעות לכם

לחיות עם HIV: בדיקות תקופתיות שחשוב לבצע

מעכשיו: התרופה שמונעת HIV תסובסד בכל הקופות

 

שורה של מחקרים שהתפרסמו בעת האחרונה מראים כי הטיפול התרופתי לא רק מאריך ומשפר לאין ערוך את חייהם של הנשאים, אלא גם הופך את המחלה ללא מדבקת.

 

בדיקת דם לא תאתר את הנגיף (צילום: Getty mages imagebank) (צילום: Getty mages imagebank)
בדיקת דם לא תאתר את הנגיף(צילום: Getty mages imagebank)

 

המצב הרפואי בו רמת שכיחות הנגיף בדם היא כה נמוכה, עד שהסיכון להידבקות הופך אפסי, מכונה Undetectable, או בלתי ניתן לאבחנה.

 

במצב זה נגיף ה-HIV בלתי ניתן לאיתור בבדיקת דם סטנדרטית. בדיקת הדם אשר מאתרת הימצאות של נוגדנים לנגיף בדם, לעומת זאת, תניב תוצאות חיוביות לנשאות גם כשהנגיף מגיע לרמת Undetectable.

 

לא גורם נזק ולא מדבק

ד"ר גל וגנר, מנהל המרפאה הגאה בתל אביב, מסביר כי "היום הנשאות של הווירוס הפכה להיות מחלה כרונית. הטיפול התרופתי מדכא את הווירוס ומביא אותו לרמה שהווירוס לא ניתן לאבחנה. רמת הווירוס בדם היא אפסית. במצב כזה הנזקים שמסב הווירוס לגוף האדם נמוכים מאוד והוא גם אינו מדבק".

 

ד"ר וגנר מדגיש את חשיבות האבחון של נשאות ה-HIV: "ככל שהאבחון הוא מוקדם יותר, כך קל יותר להגיע לרמה של Undetectable. ככל שהאבחון הוא סמוך יותר לזמן ההדבקה אין לווירוס זמן לגרום לנזקים לגוף וההשפעה שלו היא יותר זניחה".

 

"בעת האחרונה התפרסמו מחקרים שמראים שמי שמגיע לרמה בה הווירוס לא ניתן לאבחון הוא גם לא יכול להדביק אחרים", מוסיף הרופא. "מחקרים בדקו מאות זוגות שאחד מבני הזוג הוא נשא והשני לא. החוקרים גילו שבקרב הזוגות שבהם הנשא היה Undetectable לא היו הידבקויות".

 

אי נטילת הטיפול תחזיר את הרמות הגבוהות של הנגיף בדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אי נטילת הטיפול תחזיר את הרמות הגבוהות של הנגיף בדם(צילום: shutterstock)

 

מחקרים שהתפרשו על פני עשור ובדקו מאות רבות של זוגות הומוסקסואלים והטרוסקסואלים, שאחד מבני הזוג אובחן כנשא בסטטוס של Undetectable, לא מצאו הדבקות חדשות שמקורן בבן הזוג, גם כשבני הזוג קיימו יחסי מין לא מוגנים.

 

מחקר שבוצע ב-14 מדינות במערב אירופה וכלל 458 זוגות של גברים הומוסקסואלים ו-687 זוגות הטרוסקסואלים לא הראה אף הדבקה ב-HIV. הידבקויות חדשות שארעו במהלך המחקר לא היו קשורות לפרטנר נשא ה-HIV.

 

מחקר אחר שבוצע בין השנים 2005 ל-2015 וכלל יותר מ-1,700 זוגות מעורבים של נשא HIV ופרטנר שאינו נושא את הנגיף גם גילה כי נשאים שרמת הנגיף בדמם היה של Undetectable לא הדביקו את בן או בת זוגם. המקרים הספורים בהם כן התגלתה הדבקה נגרמו לאחר שהנשאים נטלו את הטיפול התרופתי שלא על פי הנחיות הרופאים.

 

"הגנת ה-Undetectable היא הגנה מאוד מאוד טובה", מסביר ד"ר וגנר, "כמובן שצריך להיזהר גם מהידבקות במחלות מין אחרות, אבל השורה התחתונה היא שעבור הרוב הגדול של ארגוני הבריאות בעולם, ובהם ארגון הבריאות האמריקאי, בלתי ניתן לאבחנה משמעותו בלתי ניתן להדבקה. יותר ויותר רופאים בעולם מתירים לבני זוג לקיים יחסי מין בלתי מוגנים כשהוירוס של הפרטנר הנשא הוא Undetectable".

 

חשיבות רבה לאבחון מוקדם

ד"ר וגנר מוסיף ומפרט שככל שהאבחון סמוך יותר למעוד ההדבקה כך הנזק שגורם הנגיף הוא קטן יותר. "ככל השאבחון הוא מוקדם יותר הזמן שיש לווירוס לגרום לנזקים הוא קצר יותר והזמן שייקח להגיע לרמת אפסיות של הנגיף בדם גם הוא קצר יותר. לכן החשיבות של אבחון וקבלת טיפול היא קריטית – ככל שמאבחנים יותר כך הנשאים מגיעים מהר יותר לרמת ה-Undetectable ויהיו פחות הידבקויות. אם הנשא יפסיק את הטיפול התרופתי רמות הווירוס בדם יעלו וישיבו לרמה בה ניתן יהיה להבחין בו והנשאות תחזור להיות מדבקת".

 

הוועד למלחמה באיידס מתאר כי ההתפתחות הרפואית בחקר ה-HIV תורמות לניפוץ הדעות הקדומות השגויות לגבי נשאי הנגיף. "המחקרים מהתקופה האחרונה מוכיחים שאדם שחי עם HIV ומקבל טיפול באופן מיטבי, לא יכול להיות מדבק בעת קיום יחסי מין ללא קונדום.

 

מתוך כך, בשנה האחרונה הצטרף הוועד למלחמה באיידס לעוד מאות ארגונים ברחבי העולם להצהרה שאומרת אנדטיקטיבל = לא מדבק (U=U) זהו צעד נוסף בשבירת הסטיגמה על אלה החיים עם HIV אשר כיום יכולים לנהל אורח חיים בריא", מתארים בוועד.

 

אתמול (ד') פרסם משרד הבריאות נתונים חדשים לגבי HIV. בשנת 2017 דווח על 405 הידבקויות חדשות בנגיף. המדובר בעלייה לעומת השנה הקודמת, בה דווח על 361 מקרים.

 

נכון לסוף 2016 חיים בישראל כ-7,400 נשאי HIV וחולי איידס. בעולם חיים כ-40 מיליון נשאים. בכל יום מתגלים בעולם כ-7,000 נשאים חדשים. בשנת 2016 נפטרו בישראל 41 בני אדם שנשאו את הנגיף.

 

בשנת 2016 דווח על 361 מקרים חדשים של הידבקות בנגיף. המדובר בירידה במספר מקרי ההידבקות בנגיף – בשנת 2015 דווח על 409 מקרים ובשנת 2014 דווח למשרד הבריאות על 459 מקרים חדשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איידס HIV מעבדה בדיקת דם
צילום: shutterstock
צילום: ynet
מנהל המרפאה הגאה ד"ר גל וגנר
צילום: ynet
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים