שתף קטע נבחר
 

נלחמים באלרגיה: למה כדאי לא לסדר את המיטה בבוקר

מאווררים את החדר בכל בוקר ומסדרים את המיטה מיד אחרי שאתם קמים - אולי כדאי שתשנו את ההרגלים שלכם, בעיקר אם אתם מועדים לסבול מאלרגיה. למה האלרגיה מתפרצת דווקא עכשיו ומה ניתן לעשות כדי להקל על המצב?

בעונות המעבר והפריחה יותר ויותר אנשים סובלים מנזלת אלרגית המלווה בהתעטשויות, גרד בגרון ובעיניים ואף גדוש וסתום. קל לטעות ולחשוב שמדובר ב"הצטננות מזגנים" או "שפעת" הקשורה לנגיפים שונים אך במקרים רבים זאת פשוט - אלרגיה.

 

מחלות אלרגיות אשר מערבות את דרכי הנשימה צוברות תאוצה והן מהמחלות השכיחות ביותר בעולם המערבי. שינויי מזג האוויר בשנים האחרונות וההתחממות הגלובלית רק מחמירים את המצב, מקדימים את תקופות האלרגיות שהופכות לארוכות יותר וקשות יותר.

 

חלק מכם סובלים מאלרגיה לאבקנים מסוימים בעונות מסוימות של השנה, ואחרים יכולים להיות מאותגרי אלרגיה לאורך רוב חודשי השנה בשל רגישות לקרדיות, עובשים ועוד.

 

חשוב לדעת שאלרגיה יכולה לפרוץ בכל גיל, ומטופלים רבים אינם יודעים שהם אלרגיים, ושניתן לטפל בבעיה זו. הרופא המטפל יוכל לאבחן באם מדובר בהצטננות או אלרגיה, לרוב ידרשו גם בדיקות לאבחון הגורמים המדויקים לאלרגיה ויינתן הטיפול המתאים לכל אחד.

 

יכולה לפרוץ בכל גיל. אלרגיה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יכולה לפרוץ בכל גיל. אלרגיה(צילום: shutterstock)

 

 

אז איך מתמודדים עם אלרגיה עונתית? הנה כמה עצות חשובות ופחות שגרתיות להתמודדות:

 

1. דעו את האויב

ראשית חשוב להבין מה מעורר את האלרגיה אצל כל אחד ואחת. הטיפול לעיתים יכול להיות דומה, אך פעולות המנע שיש לבצע כדי להקטין את החשיפה אליהם יכולות להשתנות בהתאם לגורם האלרגני.

 

רבים מאתנו, נוטים לחשוב שהאלרגיה שלנו היא הצטננות ורצים למדפי התכשירים ללא מרשם, לרוב ליטול תרסיסים נוגדי גודש. חשוב לדעת שאמנם פעולתם המידית טובה אך שימוש מעל ל-5 ימים בתרסיסים אלו עלול לפגוע ברירית האף, לייצר מצב של גודש תמידי ושימוש תכוף יותר בתרסיסים עד יצירת נזק ותלות בתרופה.

 

על כן יש לפנות לרופא המטפל לאבחן באם מדובר באלרגיה כדי לקבל טיפול מתאים, ותרסיסים אשר מתאימים לשימוש ממושך.

 

2. המניעה מתחילה בבית

אנו שוהים שעות ארוכות בבית, לבטח בשעות הלילה, ובמרחב זה מצטברים גורמים רבים שעלולים לגרום או להחריף את האלרגיה:

 

לפעמים משתלם להיות מבולגנים - מסדרים כל בוקר את המיטה? כבר לא בטוח שזה כדאי. חוקרים מצאו שלאחר שמסדרים את המיטה הלחות נכלאת במצעים ובמזרן והמיטה הופכת למצע מושלם לשגשוג של קרדית האבק, אחד מגורמי האלרגיה הנפוצים ביותר.

 

קרדית האבק מצטברת בסיבי המצעים ובמזרן המיטה ולהערכת מדענים במיטה ממוצעת עשויים להימצא כ-1.5 מיליון קרדיות.

 

 

  (צילום: shutterstock)
אל תטרחו לסדר את המיטה(צילום: shutterstock)

 

איזה מצעים להעדיף? - כאלה שניתן לכבס לעיתים קרובות בטמרפטורה גבוהה (מעל 60 מעלות), אשר מפחיתה את כמות האלרגנים בין השמיכות.

 

 אל תשאירו את החלון פתוח - אוויר צח הוא דבר נפלא אבל בעונות הפריחה נישאים באוויר אינספור אבקנים ואלרגניים שחשוב לא להכניסם הביתה. כשהאבקנים נכנסים לבית הם מצטברים על הריהוט ועל השטיחים והשפעתם תהיה לאורך זמן. בעונות האלרגיה חשוב לא להשאיר חלונות פתוחים.

 

ספורט? לא בכל שעה - פעילות גופנית מומלצת בכל גיל וקשורה קשר הדוק לשמירה על הבריאות. עם זאת, בעונות הפריחה מומלץ להימנע מפעילות ספורטיבית בחוץ, בעיקר בשעות הבוקר ובשעות אחר הצהריים המוקדמים בהם העצים והצמחים משחררים אבקנים המתפזרים באוויר.

 

כדאי גם להתיידד עם אפליקציה לחיזוי מזג האוויר ולוודא שאין בחוץ רמת זיהום אוויר ו/או אבקנים לפני שיוצאים לפעילות בחוץ.

 

3. טפלו באלרגיה נכון

מי שנוטה לאלרגיות עלול לא פעם לסבול מתסמיניה השונים, גם אם ניסה להתגונן ממנה ככל הניתן. גם בגזרת הטיפולים חשוב להמנע מטעויות אשר מקשות על השגת המטרה - הקלה בסימפטומים ולא פחות חשוב מכך טיפול בדלקת האלרגית.

 

הנה כמה עצות מפתח:

 

אבחון מדויק - כאמור יש לוודא עם הרופא המטפל כי אכן מדובר בתסמיני אלרגיה ולא וירוס או הצטננות. אם זו אכן אלרגיה יש לסווג מהם הגורמים אליהם הגוף אלרגי – צמחים שונים, חיות, מזונות, עובש ואבק.

 

כיסוי טיפולי שלם - מומלץ לטפל בתסמיני נזלת אלרגית על פי חומרתם בטבליות אנטי היסטמין, תרסיס אף סטרידואלי, או משלב של שניהם. הטיפול המשולב מומלץ על ידי האיגודים המקצועיים בארץ ובעולם והוכיח את יעילותו.

 

מומלץ ליטול אנטי היסטמין שפועל לאורך כל שעות היממה כדי לשפר את השליטה בתסמינים, לעומת תכשירים הפועלים למשך זמן מצומצם ועלולים לגרום לכך שלא תהיו מוגנים חלק מהיום, דבר שעלול להביא להחמרה בתסמינים.

 

השימוש בתרסיס אף סטריאודלי, מהסוג שיכול לכסות את כל האזורים באף וגם לטפל בדלקת האלרגית. אם אתם חשים בגרונכם צריבה וטעם מר לאחר השימוש בתרסיס משמע אינכם נוטלים אותו כהלכה או שהוא אינו כזה שמכיל כיסוי מלא לכל חלקי האף ונספג בקלות.

 

לא פחות חשוב הוא משך השימוש בתכשירים אלה, אשר צריך להיות מותאם אישית לכל אחד ואחת מכם. ואחרון אחרון חביב, לאלה הזקוקים לטיפול רב לאורך כל השנה יש פתרונות וטיפולים נוספים.

 

בכל מקרה, התאמת אורח חיים, נקיטת אמצעי מנע, טיפול נכון ומדויק ובעיקר מודעות לאלרגיה, יכולים להפסיק את הסבל מתסמיני האלרגיה לאורך חודשי השנה ולאפשר לכם לנשום לרווחה.


פרופ' ננסי אגמון לוין היא מנהלת היחידה לאלרגיה אימונולוגיה קלינית והמרכז לאנגיואדמה, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר

 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לחיות עם האלרגיה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים