אם קרוב משפחה שלי לקה בשבץ, גם אני נמצא בסיכון?
כ-15 אלף איש לוקים בשבץ מוחי מדי שנה. באיזה גילאים זה עלול לקרות, מה הסיכויים להחלמה ואיך תזהו את הסימנים - מיתוסים ועובדות על שבץ מוחי שכדאי שתדעו את האמת עליהם
שבץ מוחי היא מחלה שבה נגרמת פגיעה בלתי הפיכה בתאי המוח וזאת בשל חוסר באספקת הדם לתאי המוח. היא מופיעה ברגע אחד ומובילה להידרדרות מהירה של החולה.
ברגע שבו זרימת הדם נחסמת והדם לא מגיע לאזור מסוים במוח, השעון מתחיל לתקתק. בשניות הראשונות האזור מפסיק לתפקד ובדקות ובשעות שלאחר מכן מתחיל תהליך של מוות בתאי המוח.
בישראל בכל שנה ישנם כ-15,000 אירועים מוחיים חדשים, 40% מהם כבר לא יוכלו לחזור הביתה.
כך תזהו סימנים לשבץ
בשנים האחרונות נפוצו לא מעט תאוריות וסיפורים על השבץ המוחי, חלקם מפחידים במיוחד וחלקם עלולים לגרום לנזק, אז מה נכון ומה לא? שימו לב:
הסימנים להופעת השבץ ברורים וידועים. חשוב להכיר את הסימנים השונים שכן זיהוי בזמן יכול להציל את החולה.
הסימנים המוכרים יותר הם שיתוק פתאומי של היד, הרגל, עיוות פתאומי של שרירי הפנים והפרעה פתאומית בדיבור שהופכת את דברי החולה למבולבלים ולא ברורים.
יש עוד כמה סימנים נוספים ופחות נפוצים שכדאי להכיר, ובהם הפרעה פתאומית בשדה הראייה, פגיעה בשיווי המשקל שגורמת לאי-יציבות וכאב ראש חזק ופתאומי.
בהופעת סימפטומים אלו חשוב להתפנות ישירות ובמהירות למיון, רצוי מאוד להתפנות בעזרת מד"א ולא ברכב המשפחתי. ואנא מכם, אל תחכו לראות האם הסימפטומים עוברים, שיטה זו עלולה להוביל לאסון.
הנה עוד כמה מיתוסים שכדאי לדעת את האמת עליהם:
רק אנשים מבוגרים עלולים ללקות בשבץ מוחי - לא נכון
אומנם גורמי סיכון אלו נפוצים אצל אנשים בני 60 ומעלה, אך זה לא אומר שצעירים ואפילו ילדים לא יכולים ללקות בשבץ מוחי. גורמי הסיכון הם סוכרת, לחץ דם, שומנים בדם, השמנת יתר, חוסר פעילות גופנית, מחלות לב ידועות, הפרעות בקצב לב, עישון וכפי שנראה בהמשך גם נטייה משפחתית.
אצל צעירים וילדים הגורמים מעט שונים, ובהם מחלות נדירות של העורקים. חשוב לשים לב כי אומנם הנסיבות שונות אך הסימנים לזיהוי השבץ זהים.
השיקום משבץ מוחי עלול להמשך שנים ארוכות - נכון ולא נכון
השיקום תלוי במספר גורמים ובהם גיל החולה, גודל הנזק במוח והשלב שבו המטופל קיבל את הטיפול. כאשר נגרם נזק מוחי, השיקום עלול להימשך חודשים ולעיתים גם שנים.
כאשר המטופל או קרוביו מזהים את הסימפטומים במהירות ומגיעים לקבלת טיפול באופן מיידי, הטיפול לרוב יהיה יעיל יותר ובכך השיקום יהיה קצר.
קיימות שתי שיטות טיפול, באחת, חומר המוזרק לווריד ממיס את הקריש שגורם לחסימה בעורק ומאפשר להחזיר את זרימת הדם למוח. שיטה זו אפשרית עד ארבע וחצי שעות לאחר אירוע השבץ.
השיטה השנייה היא דרך צנתור מוח. שתי שיטות אלו יעילות ולעיתים גם השילוב ביניהן מאפשר להחזיר את המטופל למצבו התקין, אך היות שברוב המקרים החולים מגיעים בשלב מאוחר מדי לבית החולים, רובם לא יוכלו להיעזר בהם.
אחרי שבץ מוחי אתה אף פעם לא תהיו אותו דבר - לא נכון
אומנם 40% מהמטופלים לאחר שבץ מוחי נאלצים להתאשפז במוסד סיעודי או חלילה לא שורדים את המחלה, אך 60% חוזרים לקהילה.
שליש מהם חוזרים ללא שום פגיעה תפקודית, שליש חוזרים עם פגיעה בינונית שתאפשר להם לתפקד בעזרת אמצעים שונים כמו הליכון ושליש מהם יחזרו עם פגיעה קשה שתחייב אותם להיעזר בתמיכה שוטפת במהלך היום-יום.
אם קרוב משפחה שלי לקה בשבץ גם אני נמצא בסיכון - נכון
לא רק זאת, גם מטופל שקרוב משפחתו לקה במחלה של העורקים בלב, במוח או ברגליים נמצא בסיכון גדול יותר לשבץ מוחי.
מטופלים בקבוצת סיכון צריכים להגיע לביקורת אצל רופא המשפחה בתדירות גבוהה, לבצע בדיקות שגרתיות כדי למצוא ולאזן את גורמי הסיכון, אם מדובר בלחץ דם גבוהה שיש לאזן, סוכרת, מחלות לב או הפרעות בקצב הלב שדורשות טיפול רפואי. טיפול נכון יוריד את הסיכון לשבץ מוחי.
בשורה התחתונה, אם תזהו את הסימנים בזמן ותיגשו לבית החולים לקבלת טיפול מיידי, יש לכם סיכוי לא רע לצאת מזה בשלום ובבריאות.
הכותב הינו מנהל המכון הנוירולוגי בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד
כך תזהו את הסימנים לשבץ מוחי: