שתף קטע נבחר
 

מחקר: כך מהירות האכילה שלכם גורמת לכם לחלות

חוקרים שבדקו אנשים שחולקו לאוכלים "איטיים" ואוכלים "ממהרים" מצאו הבדלים ניכרים בין שתי הקבוצות במדדי בריאות שונים. כך למשל, המהירים נמצאו בסיכון של פי 5 ללקות בתסמונת המטבולית - שגורמת להשמנת יתר, יתר לחץ דם ורמות גבוהות של שומנים בדם. איך אפשר להפוך לאכלנים איטיים ובריאים יותר?

על פי הרפואה הסינית, מערכת העיכול היא ה"מרכז" שלנו. תזונה נכונה ועיכולה מאפשרות לגוף להשתמש בצורה המיטבית ביותר במרכיבי האוכל על מנת לייצר דם ו"צ'י" (אנרגיה), החיוניים לתפקודנו היום יומי. מעבר לזה, פגיעה במערכת העיכול הוכחה גם במחקרים מערביים כקשורה גם לפגיעה בשינה, בנפש ובמערכות נוספות.

 

על פי הרפואה הסינית, מערכת העיכול מעדיפה אוכל חמים ומבושל, שמקל על פירוק המרכיבים וניצולם עד תום. בעולם המודרני, ובפרט במזג האוויר הישראלי החם, אנחנו צורכים הרבה מוצרים מצוננים ואף קפואים, שותים משקאות עם קרח ומבלים מעט מדי זמן באכילה עצמה – לרוב על הדרך, בזמן העבודה, או מול הטלוויזיה או הנייד.

 

גבר אוכל כריך תוך כדי הליכה (צילום: shutterstock)
אוכלים על הדרך, פוגעים בבריאות(צילום: shutterstock)

מחקר מקיף מאוניברסיטת הירושימה (יפן) בדק את ההשפעה של קצב האכילה על התפתחות התסמונת המטבולית הכוללת השמנת יתר, יתר לחץ דם או רמות גבוהות של שומנים רעים בדם. המחקר, שהוצג בסוף השנה שעברה בכנס השנתי של אגודת הלב האמריקאית (American Heart Association), כלל 642 גברים ו-441 נשים שזוהו כאוכלים איטיים (30 דקות), רגילים או מהירים (5 דקות) ועקב אחריהם במשך למעלה מ-5 שנים.

 

תוצאות המחקר הראו הבדלים משמעותיים בהתפתחות התסמונת המטבולית - 11.6% מהאוכלים המהירים לקו בתסמונת, פי חמישה מקבוצת האוכלים האיטיים - שמתוכה לקו בה 2.3% בלבד.

 

המחקר גם הראה קשר בין אכילה מהירה ובין עלייה במשקל והימצאות שומנים רעים בדם. מחקרים נוספים הראו שהאוכלים ה"ממהרים" סובלים מעודף משקל בשיעור של פי 3 ביחס לאוכלים האיטיים, ומ-50% יותר אירועים של ריפלוקס (נוזל חומצי מהקיבה עולה במעלה הוושט וגורם לתחושה של צרבת בחזה ובגרון ולדלקת).

 

מדוע זה קורה? ראשית, הרוק שלנו מכיל אנזימים שמפרקים את האוכל, ובליעה מהירה של האוכל מונעת את שלב העיכול הראשוני. שנית, נדרש זמן לקיבה ליידע את המוח שהגיע אוכל לעיכול, ו/או שהקיבה מלאה (שובע), ואכילה איטית מספקת את הזמן לאיתות הזה.

 

כשאוכלים - רק אוכלים

אז מה הפתרון? לאכול, ורק לאכול - זאת ניתן להשיג בעזרת תרגול באכילה מודעת (Mindfull Eating).

 

מחקרים רבים שפורסמו בעשור האחרון, בהם מחקר שערכו חוקרים באוניברסיטת צפון קרוליינה ושפורסם בחודש מרץ השנה, מראים שתרגול מיינדפולנס בזמן הארוחה משפר את הרגלי האכילה, מוריד את כמות אכילת הבינג' (בולמוס), וברמה הקלינית משפר מדדי סוכר, תומך בירידה במשקל, עוזר בטיפול בהפרעות אכילה ועוד.

 

אישה אוכלת (צילום: shutterstock)
תרגול באכילה מודעת. ללעוס לאט, ליהנות מכל ביס(צילום: shutterstock)
  

תרגול מיינדפולנס באכילה מתייחס לפרקטיקה של להיות ב"כאן ועכשיו" ומאפשר לנו ליהנות באופן מלא מהארוחה ומחוויית האכילה, במתינות וריסון. כדי לתרגל זאת, הנה מספר עצות לאכילה יותר מודעת:

 

1. שבו: אל תאכלו תוך כדי תנועה. שבו. יש פחות סיכוי שתוכלו להעריך את הארוחה שלכם כאשר אתם עושה מולטי-טסקינג. בנוסף, קשה לעקוב אחר כמה שאנחנו אוכלים כשאנחנו חוטפים "על הדרך".

 

2. כבו את המסכים (טלוויזיה, מחשב, נייד): כשמביטים במסך, לא ניתן לראות מה אוכלים, כמה אכלנו ולאן האוכל הולך.

 

3. לעסו כל ביס כ-30 פעמים: הסינים צדקו. קחו את הזמן ליהנות מטעמים ומרקמים בפה לפני שאתם ממהרים לבלוע ולעבור לביס הבא. אם לא 30, אז לפחות תספרו עד 10.

 

4. הניחו את הסכו"ם אחרי כל ביס: לעיתים קרובות אנחנו כבר מכינים את החתיכה הבאה עם המזלג והסכין בזמן שאנחנו עדיין לועסים את המנה הקודמת שלנו. נסו להניח את הכלים אחרי כל נגיסה, וליהנות ממה שכבר יש לכם בפה.

 

5. לא חייבים ללקק את הצלחת: רבים מאיתנו חונכו שחייבים לסיים את כל מה שיש בצלחת. ולפעמים אפילו לא הרשו לנו לעזוב את השולחן לפני שסיימנו. אז זהו, שלא חייבים. אפשר לארוז את השאריות ולשמור לארוחה הבאה. ואם אתם מאלה שחייבים לנקות את הצלחת, קחו צלחת קטנה. לכל היותר - תקחו מנה נוספת. הרעיון הוא לאכול מה שצריך, לא מה שאפשר.

 

הכותב הוא מרצה למחקר ברפואה סינית, בקמפוס ברושים בית הספר ללימודי רפואה משלימה אינטגרטיבית  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשפר את הרגלי האכילה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים