מחקר מצא: למה אנשים אוהבים כל כך פיצה
חוקרים שסרקו את מוחם של נבדקים מצאו גירוי יתר של אזורי סיפוק כשהנבדקים בחרו מזונות מעובדים ששילבו שומן ופחמימות. לדברי החוקרים, המזונות הרעים לבריאותנו "מרמים" את המוח, וגורמים לו לשלוח אותות של סיפוק מוגבר באופן לא מודע
אם גם אתם מתקשים לסרב למשולש פיצה נוסף מהמגש שלפניכם, אתם לא לבד: כנראה שלרוב בני האדם קשה לעמוד בפני הפיתוי של מזונות המשלבים שומנים ופחמימות. עכשיו מחקר חדש מגלה שהאשם הוא המוח שלנו, ששולח אותות חשמליים מוגברים הגורמים לתחושת העונג.
החוקרים, שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Cell Metabolism, סבורים שהניסוי, שנערך באמצעות סריקות מוח בזמן אמת, עשוי להסביר מדוע מגפת ההשמנה ממשיכה להתפשט ברחבי העולם ומדוע אנחנו אוכלים – גם כשאנחנו לא ממש רעבים.
המחקר מצא שמזונות מעובדים כמו פיצה, המבורגרים ופסטה ברוטב שמנת, משלבים שומנים ופחמימות מעובדים, ומעוררים את המוח בצורה כה דרמטית עד שנרצה לאכול מהם עוד ועוד – גם אם אנחנו לא ממש אוהבים את סוג המזון.
החוקרים גייסו 206 מתנדבים שהתבקשו לבחור את המזון האהוב עליהם מבין 39 סוגי מזונות. הנבדקים הסכימו לעבור סריקת מוח מסוג fMRI, שמאפשרת לסרוק את המוח בזמן אמת ולצפות באיזורים בהם מתקיימת פעילות מוחית מוגברת. הסריקה התבצעה בשעה שהמתנדבים התבוננו בתפריט.
חלק מהמזונות בתפריט כללו בעיקר שומן, אחרים כללו בעיקר פחמימות, ומזונות מסויימים שילבו בין שומן לפחמימות מעובדות - כמו עוגיות שוקולד צ'יפס.
כל משתתף קיבל סכום בסיסי של כסף, איתו התבקש "להתמקח" כדי לקבל את המזון האהוב עליו. בזמן ההתמקחות הזו, עברו הנבדקים סריקת מוח נוספת.
הסריקות הראו כי איזורי המוח שהיו הפעילים ביותר כשהמשתתפים בחרו מזונות המשלבים שומנים ופחמימות, היו אזור הסטריאטום הדורסלי והתלמוס המדיודורסלי - איזורים שקשורים בתחושת סיפוק.
"הסיפוק גורם לגירוי יתר - ממש כמו סמים"
"המזון בעידן המודרני מבלבל את המוח", כתבו החוקרים, "בעידן הקדמון, אנשים אכלו פחות או יותר את אותה ארוחה, שהכילה פחות פחמימות ויותר צמחים ובשר נא. הסיפוק מאכילת המבורגר או סופגנייה, המשלבים שומן ופחמימות, גורם לגירוי יתר של מנגנוני הסיפוק במוח, ממש כפי שעושים סמים. זוהי לא תגובה מודעת, ואף לא תגובת עונג, אלא סיגנלים תת הכרתיים".
וזו הסיבה, לדברי החוקרים, שבגללה קשה לעמוד בפני מאכלים שאינם בריאים: "מזונות בעידן המודרני מרמים את מעגלי המוח הללו", כתבו החוקרים.
"מחקרים רבים מהעבר שנעשו על בעלי חיים הראו כי הרכב המזון שלנו משפיע ישירות על המוח ועל הפרשת מעבירים עצביים שגורמים לנו לתחושות סיפוק והנאה", אומרת הדיאטנית הקלינית נעמה ליאון, "כך למשל, ידוע שבעת אכילה של מזונות עתירים בשומן יש עלייה בשחרור הדופמין במוח, שמופרש כחלק מתחושת ההנאה ממזון.
"בנוסף, נוצרת הסתגלות של הגוף לטעמים. כך למשל, מזונות מתוקים מאוד גורמים לתחושת השובע להתעכב, על ידי תנגודת למסרים שגורמים לנו להפסיק לאכול. אפקט זה מוכר לנו גם כ'אפקט המנה האחרונה'.
"הפעם החוקרים הראו שעוד לפני שאנחנו אוכלים, מתקיימת הפעלה של איזורי סיפוק במוח באופן לא מודע. הממצאים האלו בהחלט יכולים להסביר מדוע אנחנו מתפתים לאכול מזונות מעובדים שמסוכנים לבריאות שלנו, גם אם אנחנו לא ממש אוהבים אותם, ואולי הם יובילו למציאת דרכים לעכב בעתיד את המסלולים המוחיים הללו - שיגרמו לנו לא להתפתות כל כך מהר".