מעכשיו - התמכרות למשחקי מחשב תיחשב כמחלה
ארגון הבריאות העולמי חשף את ספר האבחנות הרפואיות החדש ICD-11, הקובע את המחלות וההפרעות בעולם הרפואה. סה"כ נקבעו 55 אלף בעיות רפואיות. בין החידושים: אבחנה חדשה להתמכרות למשחקי מחשב, טרנסג'נדריות כבר איננה הפרעה נפשית, והתייחסות גם לרפואה המשלימה
אבחנות חדשות בעולם הרפואה: ארגון הבריאות העולמי השיק היום את מדריך סיווג המחלות ICD-11, הקובע את כל המחלות וההפרעות בעולם הרפואה. על פי הספר נקבעות אבחנות, והוא בעל משמעות אדירה גם מבחינת מימון הטיפולים על ידי קופות החולים וארגוני הבריאות ברחבי העולם וגם בישראל.
המדריך המעודכן יוצג בכינוס ארגון הבריאות העולמי במאי הבא, ויאפשר למדינות העולם להתייחס אליו, להכניס שינויים נוספים, כשהמהדורה המלאה תתפרסם סופית בינואר 2022.
במדריך ישנם מספר חידושים, כשהעיקריים – התייחסות לתחום הרפואה המשלימה, אבחנה חדשה של התמכרות למשחקי מחשב, והסרת טרנסג'נדריות מקטגוריית ההפרעות הנפשיות.
מדריך ה-ICD-11 קובע קודים לכלל 55 אלף המחלות, הפציעות וההפרעות בעולם. הוא מעניק למעשה שפה משותפת לכל העוסקים בתחום הרפואה, וגם בעל השפעה מכרעת על מימון האבחונים והטיפולים הרפואיים.
את המדריך מוציא ארגון הבריאות העולמי, כשאחת למספר שנים מוצאת מהדורה חדשה. בשנים האחרונות התבסס עולם הרפואה הישראלי על המדריך ICD-10 אולם כעת עלה הצורך להוציא מהדורה חדשה שתעדכן את השינויים הנדרשים. במהלך השנים האחרונות צוותי ה-ICD בארגון הבריאות העולמי טיפלו במעל 10 אלף דרישות לתיקון המדריך, רבים מהם נכללו במהדורה החדשה.
טרנסג'נדרים - לא ייחשבו כהפרעה פסיכיאטרית
אחד החידושים המשמעותיים שיוצגו במדריך החדש הוא פרק על רפואה משלימה. מיליוני בני אדם מטופלים בענפי הרפואה המשלימה ברחבי העולם, אולם עולם הרפואה נטה "להתעלם" מכך, ולא להתייחס להשפעות הרפואה המשלימה על גוף האדם.
עם זאת ידוע למשל ששימוש בצמחי מרפא עלול להתנגש עם טיפולים רפואיים, ובתוך כך מוכרת השפעת האקופונקטורה (הדיקור הסיני) על שיכוך כאבים, והתחום אף מוצג בספרי הנוירולוגיה כדרך לגיטמית לטיפול בכאב.
התייחסות חדשה היא ל"אי התאמה מינית", כשהכוונה היא לטרנסג'נדרים שחיים בגוף שאינו תואם את מינם הקוגניטיבי. עד כה התחום קוטלג כהפרעה נפשית. מעתה ישויכו טרנסג'נדרים לפרק על רפואה מינית, והם לא ייחשבו עוד כהפרעה פסיכיאטרית.
התמכרות למסכים
אבחנה נוספת שהתווספה לספר האבחנות החדש היא התמכרות למשחקי מחשב, תחת קטגוריית התמכרויות. על פי הערכות, תתווסף אבחנה נוספת – התמכרות לאינטרנט, אותה הגדיר כבר ספר האבחנות הפסיכיאטריות DSM.
האבחון הזה כולל את אלה המכורים לסמארטפונים, למחשבי טאבלט, לפטופים ומחשבים נייחים, לצד התמכרות למשחקי מחשב.
קריטריונים לאבחון ההתמכרות לאינטרנט יכללו בילוי זמן ממושך באינטרנט תוך ויתור על קשרים חברתיים או מטלות יומיומיות, צורך לבלות זמן ממושך כדי להגיע לדרגת סיפוק גבוהה ("היי"), אובדן עניין בעיסוקים אחרים, חוסר יכולת לחדול משימוש במחשבים ובסמארטפונים, והשימוש באינטרנט לשיפור מצב רוח ירוד או לבריחה מהמציאות.
הוספת האבחנה באה לאחר שנים שבהן טענו פסיכולוגים ופסיכיאטרים כי מדובר בהפרעה נפשית ההולכת וצוברת תאוצה בעולם המערבי, כיוון שהיא דומה להתמכרויות אחרות. במסגרת ההפרעה מוגדרים ילדים ובני נוער כנמצאים בדרגת סיכון גבוהה להתמכרות.
עדויות רבות מסבירות כיצד התמכרות לאינטרנט פועלת מבחינה נוירולוגית וכיצד ניתן לטפל בה. אחד המחקרים שנערכו בתחום הראה כי הסובלים מהתמכרות לאינטרנט מדגימים שינויים בתמסורת בין תאי המוח השולטים על ריכוז, על בקרה ועל עיבוד רגשי. שינויים אלה דומים לשינויים מוחיים שנצפו אצל מכורים להירואין ולסמים אחרים.
מחקרים נוספים הראו כי אנשים הגולשים באינטרנט מדגימים שינויים בפעולת מערכת הדופמין במוח. מדובר במעביר עצבי (נוירוטרנסמיטור) המאפשר לחוות סיפוק ועונג.
מחקרים אחרים הראו כי הסובלים מהתמכרות לאינטרנט הם בעלי קולטנים מעטים יחסית באזורים שונים של המוח, או שהם סובלים מליקוי בתפקוד פעילות הדופמין.