שתף קטע נבחר
 

כושר עם משמעות: 3 אנשים שהיוגה הפכה להם את החיים

בר הייתה ילדה חרדית בעלת עודף משקל והפכה לאחת מחלוצות היוגה בעירום, ניר ריסק את רגלו בתאונה והשתקם כמעט לגמרי, וזואי סבלה מכאבי גב שאפילו רופאים לא יכלו לפתור ומצאה ישועה. יוגה היא הרבה יותר מ"עוד" פעילות גופנית. 3 אנשים שבלעדיה חייהם היו שונים לגמרי מספרים את סיפורם

בשנים האחרונות אנו רואים עלייה בפופולריות של אימון היוגה ומראה של אדם ההולך ברחוב עם מזרון מגולגל תחת בית השחי כבר אינו תלוש מהמציאות כפי שהיה לפני עשור. בשקט בשקט היא טיפסה אל לב המיינסטרים, והפכה להיות הדבר הלוהט הבא.

 

קיראו עוד:

נא להכיר: גורו היוגה הלוהט שמגיע לישראל

יוגה לחיטוב הגוף: איך בוחרים את השיטה המתאימה

יוגה: כשתרגול הופך לדרך חיים

  

היא תורמת לבריאות הפיזית והנפשית גם יחד, מקלה על לחץ, מחזקת את המערכת החיסונית ומהווה פתרון טבעי לבעיות קשב וריכוז - פלא שהיא נגעה בכל כך הרבה? בין אלפי הסיפורים של האנשים שהיוגה סייעה להם ניתן למצוא גם לא מעט סיפורים משני חיים. לרגל יום היוגה הבינלאומי שיתקיים מחר, הנה 3 סיפורים כאלה.

 

עזבה את הדת והפכה למדריכת יוגה בעירום

השקט, הרוגע והרוך שמלווים את קולה של בר עמר, אינם מסגירים ולו לרגע את סיפור חייה המטלטל. היא נולדה בשם ברכה וגדלה בשכונת קמניץ בירושלים, בת אמצעית בין 6 אחים במשפחה חרדית.

 

"גדלתי שם ולמדתי בשכונת מאה שערים וכמובן שהחינוך הוא חרדי והכל מופרד לבנים ובנות", היא מספרת. "כבר אז התחילו הרבה שאלות ותהיות, הרבה כעס על המגזר החרדי. הרגשתי שאני לא מחוברת לאלוהים, או לעצמי".

 

הטרדות מיניות שעברה והיחס הלא שוויוני העיבו על חייה. היא החלה לסבול מהפרעות אכילה קשות ובגיל 15 משקלה כבר הגיע ל-98 ק"ג. לאחר שנים של משברים וכאבים נפשיים היא החליטה לחזור בשאלה ולעזוב את הדת, או כפי שהיא מתארת זאת: "מבחינתי חזרתי בתשובה, פנימה". בגיל 18 היא פתחה דף חדש וטסה להוואי. במשך השנתיים וחצי שלאחר מכן היא טיילה ברחבי ארה"ב ולבסוף חזרה לארץ והתמקמה בתל אביב.

 

בר עמר (ליאור קסטנר)
"היוגה עזרה לי להפסיק לסבול". בר עמר(ליאור קסטנר)

 

"הגעתי לתל אביב בגיל 21 עם המון כאב רגשי והמון בלבול. שותף מהדירה שלי אמר לי שיוגה בטח תעשה לי טוב", היא נזכרת. "לא ידעתי שום דבר על יוגה והחלטתי לנסות. מהשיעור הראשון חוויתי חיבור מאוד גדול. הרגשתי משהו שאני לא מצליחה להבין מה הוא, אבל ידעתי שאני רוצה להמשיך".

 

מהר מאוד היא הבינה שהיא מצאה את מקומה הטבעי. היא החלה לתרגל באופן יומיומי ותוך שלושה חודשים כבר הפכה למורה מן המניין במקום שרק פקדה לראשונה, זמן לא רב לפני כן. "אלה היו שלושה חודשים אינטנסיביים שתירגלתי בהם המון", היא אומרת. "לימדתי האטה יוגה, שזו יוגה מסורתית, תרגול שמחבר אותך לצד הרוחני, המדיטטיבי".

 

עם הזמן היא החלה להתעמק בעולם היוגה יותר ויותר. חייה סוף סוף קיבלו משמעות. "לאט לאט הפסקתי לסבול כמו שסבלתי לפני. הגעתי ליוגה עם המון הפרעות אכילה ודימוי גוף בעייתי. הרבה כאב מהדת, הרבה בושה".

 

בסטודיו בו לימדה אף פגשה את מי שעתיד לשנות את חייה בשנית, נימו סאן, מטפל ומנחה לטנטרה יוגה ומורה להרחבת התודעה. "הוא העביר סדנה, משהו שקשור לטנטרה והייתי נורא סקרנית", היא משחזרת. "עברתי אצלו כמה טיפולים והוא דירבן אותי לעזוב את הכל ולפתוח סטודיו משלי: מקום בו אוכל לגור וגם ללמד יוגה ולהתפתח בדרך הפנימית שלי".

 

בר עשתה כן ופתחה סטודיו משלה בשכונת פלורנטין, אך היא הרגישה שיש בה עוד מקומות כואבים שצריכים להשתחרר. "אמרתי לנימו שיחסית למי שהייתי פעם עברתי שינוי גדול, אבל אני מרגישה שיש רבדים יותר עמוקים בתודעה שלי ושל הגוף שאני עדיין לא מצליחה לפתור, כמו דימוי הגוף והמיניות. הרגשתי שאני לא מספיק חופשייה".

 

נימו ייעץ לה להתחיל להעביר שיעורי יוגה בעירום אך נתקל בהתנגדות. "זה היה נשמע לי מוזר וסליזי וחודרני וממש לא רוחני", היא מספרת. "בהתחלה התנגדתי מאוד אך תוך 24 שעות מרגע ההצעה כבר ארגנתי ערב של 20 איש אצלי בסטודיו: בנים, בנות, סשן שמאני מדהים", היא מספרת בגאווה, "ומאז ועד היום אנחנו עושים יוגה בעירום".

 

השיעורים זוכים להתעניינות רבה. רבים מגיעים על מנת להתפשט מכל המסכות ולהרגיש בנוח עם גופם במצב הכי טבעי לאדם. "זה שילוב מאוד חזק של חומר ורוח, הפיזי עם הלא פיזי", מסבירה בר. "זו יוגה שהיא לא יוגה רגילה, מאוד פסיכולוגית. היא עובדת על כל התת מודע שלנו, על ריפוי, על שחרור של העבר, על חופש. אנשים עוברים פה תהליכים מדהימים".

 

בר עמר (ליאור קסטנר)
השתחררה מהבגדים וגם מהעבר. בר עמר(ליאור קסטנר)

 

הרופאים ניבאו רעות, היוגה הוכיחה אחרת

הריגוש הספורטיבי היה כל עולמו של ניר חיים שכרוף בן ה-33 מהרצליה. בהיותו נער הוא כבר הספיק להתנסות במגוון סוגים של ספורט אתגרי, היה בנבחרת ישראל בגלישת רוח ושיחק כדורסל באופן קבוע. אך כל האתגרים הללו החווירו לעומת האתגר שציפה לו בגיל 17.

 

"נסעתי עם חברים לטיול גלישה בצרפת, Coast To Coast, על אופנוע. נסענו המון וראינו המון מקומות מדהימים", הוא משחזר. "באחת מהנסיעות ירד גשם ואוטו פגע בי. שכבתי על הכביש ולא יכולתי לזוז. הרגל שלי התרסקה לגמרי".

 

למרבה המזל הנהגת שפגעה בו הייתה אשתו של מנהל אחד מבתי החולים הטובים באירופה. הוא הובהל במהירות לשם ועבר שני ניתוחים ארוכים בניסיון לשקם את העצם שברגלו, שהתפרקה לחלוטין.

 

"הרופא אמר לי שכנראה אצלע כל החיים ושבטח שלא אוכל לרוץ", הוא מספר. "הייתי בן 17, מאוד יהיר וחוצפן, ואמרתי לו שבקיץ הבא אני בא לגלוש עוד פעם בצרפת. הוא כמובן לא באמת לקח אותי ברצינות".

 

ניר שב לארץ והחל בתהליך שיקומי לא פשוט. "כיסא גלגלים, הליכון, קביים. עברתי שיקום סיזיפי וארוך. הייתי בנאדם מאוד פיזי עד אז וחיפשתי איך אני חוזר לנוע – אבל לא יכולתי לחזור לספורט האקסטרים שעשיתי קודם", הוא מסביר.

 

ניר חיים שכרוף (ליאור קסטנר)
היוגה עזרה לו להשתקם כמעט לגמרי. ניר חיים שכרוף

 

במהלך שנת השיקום הארוכה הוא נחשף למגוון שיטות טיפוליות. את היוגה הוא הכיר כחלק ממסע החיפוש שלו אחר פעילות גופנית שתספק לו את הריגוש שאבד. "יום אחד חבר הציע לי להצטרף לשיעור יוגה בקאנטרי וזרמתי. כבר אז הייתה לי נגיעה לעולם הרוח", הוא מספר.

 

"בתיכון למדתי פילוסופיה בנוסף להתעסקות בספורט ופתאום כשהגעתי ליוגה הבנתי שבדיעבד שני הצדדים האלה, שהיו עד אז מאוד נפרדים – פשוט התחברו. בסוף השיעור הראשון פשוט שכבתי והרגשתי שהגעתי למקום שחיפשתי הרבה מאוד זמן. מקום מאוד שלם".

 

הוא החל להתמסר לעולם היוגה ולתרגל באופן יומיומי את התורה העתיקה. "גיליתי שיטה מאוד קשובה לגוף", הוא אומר, "כזו שמאפשרת לך להתאמן בצורה אינטנסיבית ולהגיע לרמות שהם כביכול מאוד גבוהות – מבלי להישחק ולהרוס את הגוף. לעשות את זה בצורה בריאה".

 

עם השנים הוא הספיק לטייל בעולם, לסיים תואר ולהשתקם כמעט לגמרי, כאשר היוגה מלווה אותו בכל שלב. "היום 17 שנה אחרי אני עדיין מרגיש את הרגל ויש דברים שאני מוגבל בהם אבל אני לא צולע, זה לא משהו שניתן להבחין בו", הוא מספר.

 

במהלך התואר הוא אף הספיק להשלים קורס מדריכי יוגה ולהפוך למורה מן המניין. כיום הוא משלב את היוגה עם תחום ההפקה ומפיק אירועי יוגה גדולים ברחבי הארץ, על מנת לחשוף חובבי ספורט נוספים לאימון. "היום יש לזה מקום, יותר ביקוש, ואני מרגיש שיש לי חלק בזה. ברגע שאתה רואה כמה ערך זה נותן אתה ממש הופך להיות מיסיונר של הדבר הזה", הוא מסכם.

 

ניר חיים שכרוף ()
"הרגשתי שהגעתי למקום מאוד שלם". ניר חיים שכרוף

 

לעמוד זקוף מול העולם

עד שנות נערותה המוקדמות גדלה זואי גורן, בת 43 מתל אביב, בחווה בדרום אפריקה יחד עם משפחתה. כבר בגיל ילדות היא אהבה לעסוק בספורט והתנסתה בריקוד, טניס והתעמלות קרקע, אך בגיל 14 הכל השתנה - עם המעבר של משפחתה בחזרה לישראל.

 

הילדה שרק התחילה את שנות התבגרותה נקרעה בן רגע מהמקום בו חיה כל חייה. "היה שם איזה שוק נפשי", היא נזכרת, "גדלתי בחוות כותנה נידחת בדרום אפריקה והחזירו אותי לרמת השרון, אז כנראה שהיה שם פער קטן".

 

היא החלה לסבול מכאבי גב ובעיות יציבה שבשנתיים שלאחר מכן רק הלכו והתגברו. "היום אני מבינה שהנפש סגרה לי את החזה", היא מסבירה, "אולי פשוט רציתי להתחבא". בגיל 16 המצב החמיר עד כדי כך שגבה התעגל למצב לא טבעי. היא מצאה את עצמה בביקורים תכופים בחדרי מיון ותחת אינספור טיפולים שניסו להקל על המצב.

 

השנים עברו אך פתרון לבעיה הקשה טרם נמצא. מצב הרוח הלך וירד ואיתו התחזקו הכאבים. "בערך באמצע שנות העשרים שלי גרתי ולמדתי באמסטרדם. מישהו סיפר לי על שיטת יוגה 'שאני חייבת לנסות' ואני די פקפקתי, עד שכאב לי ברמה שלא יכולתי יותר", היא אומרת. "הלכתי לנסות וזה שינה לי את החיים. כן, עד כדי כך. בשיעור הראשון כבר הבנתי שמצאתי את הפתרון שלי".

 

זואי גורן (תמיר ב אילן)
מה שהרופאים לא הצליחו לעשות עשתה היוגה. זואי גורן(תמיר ב אילן)

 

התברר ששיטת היוגה ה"מסתורית" שפתרה לזואי שנים של כאבים הייתה האיינגר יוגה. "לא הבנתי שיוגה יכולה להיות פיזית כל הזמן", היא אומרת. "חשבתי שאלה רק נשימות ומדיטציות, אבל השיטה הספציפית הזו ממש מחזירה עצמות למקום המקורי שלהם. הזיזו לי את הגוף בצורה כל כך משמעותית שכשיצאתי מהשיעור הרגשתי כמו בגוף שלא הכרתי. שיעור אחד הספיק בשביל להראות לי את הפוטנציאל ולתת לי הרגשה שלא הכרתי מימיי".

 

היא נשארה באמסטרדם והחלה ללמוד את תורת האיינגר יוגה באופן מקצועי אצל אחד מהמאסטרים הגדולים בעולם, קלה סורן. היום, בניגוד לכל התוכניות שלה דאז, היא חיה ומלמדת יוגה. "אז עוד למדתי באוניברסיטה וחשבתי שהחיים מכוונים אותי לעבודה משרדית באיזה תאגיד, זה בכלל לא היה בתוכנית שלי", היא מספרת.

 

בנוסף לבעיית היציבה החמורה שנפתרה זואי מעידה על כך שהיוגה שינתה את חייה לבלי הכר. "התרגול שומר על הבריאות הפיזית ועל היציבה, שזה בעצם הבסיס של השיטה. עם יציבה נכונה וחזה פתוח ניתן להתנהל יותר בקלות בחיי היומיום המערביים. זו בעצם השיטה היחידה שהיא ממש רפואית. יש מדע מאחוריה. מדע מוכח".

 

יום היוגה הבינלאומי ייערך ב-21 ביוני בנמל תל אביב, במסגרתו יתקיים הפנינג חגיגי בהפקת שגרירות הודו , הכולל תרגולי יוגה פתוחים לקהל הרחב עם מורים בכירים מהודו וניו יורק, טקס רשמי בנוכחות שגריר הודו ומופע אמנותי מרהיב.

 

 

 

צפו בדילן וורנר, גורו היוגה שכבש את האינסטגרם:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליאור קסטנר
עזבה את הדת והפכה למדריכת יוגה בעירום. בר עמר
ליאור קסטנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים