שתף קטע נבחר
 

מדריך חבישות, פציעות ודימומים שלב אחר שלב

איך מטפלים בשפשופים, כיצד עוצרים דימומים ומה עושים בפציעת דקירה? מדריך חבישות מהיר לטיפול ראשוני בשטח, צעד אחרי צעד

חבלות הן חלק בלתי נפרד מחייהם של תינוקות, ילדים וגם מבוגרים. מתאונות ועד אירועים חבלניים, פציעות הן לרוב שטחיות אך במקרים מסוימים עלולים להוביל לדימום מסכן חיים. אז איך חובשים צעד אחר צעד?

 

צפו במדריך המצולם:

 

 

העור, האיבר הגדול ביותר בגופנו, נועד להגן עלינו מפני זיהומים וחבלות, אבל כאשר הוא נפגע, הדימומים והזיהומים עלולים לסכן חיים.

 

הפציעה אולי הכואבת מכולם היא שפשופים, אותם חווים בעיקר רוכבי אופניים ואופנוע. שפשופים לא מהווים סכנת חיים. מדובר בפצע שטחי שלרוב אינו מדמם ואינו מותיר צלקות על העור.

 

כך עוצרים את הדימום

1. הפעולה הראשונה בטיפול בשפשוף היא לשטוף במים וסבון. אם המקום מדמם ויש ערכת עזרה ראשונה זמינה, חטאו את המקום וחבשו במידת האפשר בחבישה סטרילית בפד גזה או תחבושת. אם אין אפשרות לעצור את הדימום באמצעות לחץ בחבישה סטרילית, יש לעצור באמצעות בד נקי כמו מגבת או חולצה נקייה.

 

להפעיל לחץ חזק על מקום הפציעה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להפעיל לחץ חזק על מקום הפציעה(צילום: shutterstock)

 

2. מניחים את הפד גזה על מקום הפציעה ומפעילים לחץ מקומי לא חזק. רק כדי לעצור את הדימום הקל המתהווה שם. אם הדימום חזק יותר, יש להשתמש בחבישת לחץ.

 

הרעיון הוא להפעיל לחץ ישיר על המקום של הדימום, כדי לעצור את כלי הדם המדמם. לרוב חבישת הלחץ מתבצעת באמצעות תחבושת אישית, כמו זו הנמצאת בכיסו של כל חייל ובערכות עזרה ראשונה.

 

3. כורכים את רצועות התחבושת מעל מקום הדימום ומלפפים את הרצועות סביב מרכז התחבושת שוב ושוב. לבסוף קושרים מעל התחבושת, כלומר מעל מקום הדימום כך שיתהווה לחץ על נקודת הדימום. לחץ זה מפעיל את מערכת קרישת הדם ולוחץ על כלי הדם כדי לצמצם את הדימום הפעיל.

 

אם התחבושת מתחילה להאדים, סימן שהדימום עדיין פעיל. במקרה כזה ניתן ליטול פיסת בד, או בד הקרוי "משולש" בערכת העזרה הראשונה, מבצעים קשר ואותו מניחים על המקום המדמם מעל התחבושת, מלפפים ושוב קושרים על אותו המקום.

 

4. במקרה של פציעה מגוף זר כמו דקירה מסכין, אין להוציא ולא לשלוף את הגוף הזר התקוע בגוף, יש להשאירו במקומו. כל הזזה או ניסיון שליפה שלו – עלול לגרום לקריעת כלי דם, דימומים מסכני חיים ואף פגיעה עצבית.

 

5. בכל פציעה מדממת, יש לסור לבדיקת רופא, או להזעיק את צוות מגן דוד אדום. בתוך כך יש לגשת תוך 48 שעות למרפאה של קופת החולים לקבלת חיסון אנטי טטנוס, אם לא קיבלתם בחמש השנים האחרונות, או במקרה שאתם לא זוכרים מתי קיבלתם את החיסון האחרון. החיסון ניתן על ידי אחות המרפאה, ואין צורך במרשם או בהפניית רופא.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כך תחבשו נכון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים