למה בריא יותר לאכול צ'יפס עם בשר שמן וסלט
הוא אחד המאכלים הפופולריים במערב, הוא ממכר וטעים והולך מצוין לצד מזון מהיר כמו המבורגר או דג מטוגן. אבל ממה מורכב הצ'יפס, מה הוא עושה לבריאות שלנו, האם עדיף לאפות או לטגן אותו ועם מה לאכול אותו כדי למזער נזקים? לכבוד יום הצ'יפס הבינלאומי שחל מחר - דיאטנית מפרקת את המאכל המטוגן לגורמים
אחד הדיאלוגים הזכורים מסרט הפולחן "ספרות זולה" מתנהל בין שניים מהגיבורים הראשיים של הסרט, ועוסק בשאלה המהותית אם כדאי או לא כדאי לאכול צ'יפס עם המון מיונז. השאלה הזו הפכה מאז לקאלט, והצ'יפס הפך כבר מזמן לחלק בלתי נפרד מהתרבות הקולינרית המערבית.
בשנים האחרונות מסעדות שמבוססות על טהרת הצ'יפס קמות בערים גדולות כמו ניו יורק, וגם לישראל הגיעה הבשורה ואף הפכה ללהיט. פיסות תפוח אדמה בקונוס משולש נטבלות במגוון ענק של מטבלים שהפכו לגולת הכותרת של המנה המטוגנת.
אחת הסיבות שבגללן הצ'יפס הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו היא הזמינות הרבה שלו. ממסעדות מזון מהיר שמוכרות המבורגר בארצות הברית, דרך הפיש אנד צ'יפס המסורתי באנגליה ועד הצלחת עם שניצל והצ'יפס שכל ילד ישראלי אוהב, תפוחי האדמה המטוגנים, שדרך ההכנה שלהם קלה, נוחה ומהירה - הם הפתרון הזמין והנוח בהזדמנויות רבות.
קראו גם:
אוהבים צ'יפס? הסיוט הבריאותי שכדאי לכם להכיר
בריטניה: צ'יפס וטוסטים שחומים מדי - מסרטנים
סכנת הטוסט והצ'יפס: מהו החומר הרעיל במזון שמסרטן?
אבל האם הצ'יפס בריא לנו?
זו כבר שאלה אחרת, והתשובה עליה מורכבת, וקשורה בדרך ההכנה של הצ'יפס ובחומרים שמהם מכינים אותו.
מה הערכים התזונתיים בצ'יפס?
הערכים התזונתיים הממוצעים של 100 גרם צ'יפס תפוחי אדמה הם 540 קלוריות, 5.5 גרם חלבון, 35 גרם שומן ו-49 גרם פחמימות.
מה החסרונות של צ'יפס?
החיסרון העיקרי בצ'יפס שאנחנו קונים ברשתות המזון המהיר והפלאפליות, מלבד הכמות האדירה של השמן שמשמש להכנתו ונספג בו, הוא הכמות הגבוהה של הפחמימות. עודף פחמימות הופך לשומן שנאגר לנו בכרס ובכבד ולא מוסיף לנו בריאות. ברגע שמוסיפים שומן לפחמימות, וכאמור, יש הרבה ממנו, השילוב הופך לבריא אפילו פחות, ממש כמו להוסיף שמן למדורה.
חיסרון נוסף הוא איכות השמן הירודה. שמן שמטגנים אותו שוב ושוב עובר הליך של חימצון ועלול להישרף. חריכת המזון מזיקה לנו וחושפת אותנו למחלות. אקרילמיד, חומר רעיל שנפלט כאשר מחממים מזון בטמפרטורות גבוהות מאוד, נמצא קשור עם נזקים למערכת העצבים וכגורם לסרטן בבעלי חיים.
קשה להפסיק לאכול צ'יפס. רק עוד אחד ועוד אחד ודי, וכך מתחסלת לה חבילה שלמה. הסיבה היא המונוסודיום גלוטמט שמוסף תדיר במטרה לחזק את טעם ההמבורגר (או המאכל האחר שמוגש לצד הצ'יפס) כדי לגרום לנו לרצות עוד ועוד ממנו.
מה עדיף? אפוי או מטוגן?
חלק מהצ'יפס שאנחנו צורכים מגיעים משקיות קפואות מהסופר, ואז מדובר על צ'יפס שכבר טוגן פעם אחת, ומטגנים אותו שוב בבית. במקרים כאלה העדיפות היא לאפות אותו בתנור ולא לטגן בפעם השנייה. בכל מקרה, אם מתאפשר, עדיף להכין את הצ'יפס בבית מתפוחי אדמה טריים.
אם מטגנים את הצ'יפס בבית, חשוב לשים לב שאין עשן ואין ריח או מראה של חריכה. מעט גזר שתוסיפו למחבת בעת הטיגון יכול לסייע במניעת החימצון של השמן.
אם אתם אופים את הצ'יפס הוא יכיל כמות קטנה יותר של שומן, אבל עדיין מדובר במאכל עתיר פחמימות שגורם לנו לעלייה ברמות הסוכר ובעקבותיה עלייה גם ברמות האינסולין, שגורם לנו לאגור שומן מצד אחד, ולחוש רעב מצד שני, מה שמקשה עלינו להפסיק לאכול.
אז איך למזער את הנזק?
אם חשקה נפשכם בצ'יפס, מומלץ לשלב כמות קטנה ממנו בארוחה שמכילה בשר שמן וסלט או ירק מבושל / אפוי / מאודה בשמן זית. השומן מפריע לספיגת הסוכר ומונע בכך את עליית האינסולין.
תחליפים טעימים ובריאים יותר לצ'יפס
צ'יפס פרמז'ן: מפזרים על נייר אפייה גבינת פרמז'ן מגוררת ואופים כ-5 דקות.
צ'יפס קייל: מערבבים קייל עם שמן זית, מלח ופלפל ואופים בתנור כ-7 דקות.
צ'יפס גזר: מצפים את הגזר בביצה, קמח שקדים וגבינת פרמז'ן מגוררת ואופים בתנור כ-15 דקות.
צ'יפס סלרי: פורסים שורש סלרי, מטגנים או אופים אותו ומפזרים מעליו גבינה שמנה כלשהי (למשל פרמז'ן או רוקפור). אופים בתנור כ-7 דקות.
עדינה בכר היא דיאטנית קלינית M.Sc במרכז גלאנט לטיפול בסוכרת