חייו של נתן ניצלו בנס, כך תצילו את חייכם במקרה של טביעה
31 רוחצים קיפדו את חייהם ב-2017 לאחר שטבעו למוות בים. נתן אילן, שרחץ בחוף ללא שירותי הצלה, היה כפסע ממוות בין הגלים. "אני זוכר שאמרתי לעצמי 'עכשיו אני מבין איך אנשים מתים בטביעה'", הוא מתאר. קראו את הכללים שיצילו את חייכם
אמצעי הזהירות שישמרו עליכם מטביעה:
הקיץ כבר בעיצומו והבילוי המועדף על ישראלים רבים בחוף הים עלול להסתיים באופן טרגי אם הרוחצים לא מקפידים על כללי הזהירות. רק אתמול (שבת) טבע צעיר בן 28 לאחר שנכנס לחלץ אדם שקרא לעזרה. ביום שבת שעבר טבע למוות צעיר בן 25 בחוף גאולה בתל אביב. בשבוע שעבר נפגע גבר בן 49 באורח אנוש לאחר שניסה להציל צעיר שטבע בחוף הסטודנטים בחיפה.
גם הבילוי של נתן אילן (28) וחבריו בחוף הים של חדרה כמעט והסתיים באסון. הוא מתאר כי הוא נכנס לטבילה עד גובה הברכיים בחוף שאינו מוכרז וללא שירותי הצלה. "המים היו רדודים", מספר אילן, "נכנסתי לצלילה ופתאום גיליתי שאני לא יכול לעמוד. ניסיתי לשחות לכיוון החוף אבל רק התרחקתי ממנו".
אילן מוסיף ומתאר כי חבריו בחוף לא הבינו כי הוא נקלע למצוקה. "פתאום קלטתי שאני טובע, זה היה תוך שניות. בהתחלה חשבתי שאני מסוגל לצאת מהפלונטר הזה, אבל רק הלכתי והתרחקתי מהחוף. למזלי בן הזוג שלי קלט שאני במצוקה".
"אמרתי לעצמי: ככה מתים בטביעה"
בן הזוג של אילן, חזי רייזבוים, ניסה למשוך אותו לכיוון החוף, אבל החל לטבוע בעצמו. "התחלתי לבלוע כמויות של מים. לא הצלחתי להחזיק את הראש מעל המים. חזי הרים את הראש שלי כדי שאצליח לנשום, אבל גם הוא התחיל להתעייף. הוא היה שחיין תחרותי וגם אני בחור צעיר ובכושר. לרגע לא דמיינתי שאקלע לכזו סיטואציה. אני זוכר שבאותם רגעים אמרתי לעצמי 'עכשיו אני מבין איך אנשים מתים בטביעה'".
אחותו של אילן ואנשים נוספים ששהו באותו זמן בחוף הבחינו במצוקה שלו ושל בן זוגו ונחלצו לעזרתם. "הם הוציאו אותנו מהים ממש ברגע האחרון. גם בחוף לא הפסקתי להקיא מים ופינו אותי לבית חולים. הייתי רגע ממוות".
הוא מסביר כי "המסר מהמקרה שלי הוא מאוד ברור – אסור להתעסק עם הים. אלו כוחות שאנחנו לא מודעים לעוצמה שלהם. נכנסתי למים עד גובה ברכיים ועדיין נקלעתי לסיטואציה שרק בנס הצלחתי להיחלץ ממנה. היום אני יודע עד כמה זה מסוכן להיכנס למים בחוף שאין בו מציל", מדגיש אילן.
לא לשחות נגד הזרם
אלי שוורצברג, מנהל אגף חופים ואגמים בעיריית ראשון לציון, מציין כי "אנשים נכנסים למים בחופים לא מוכרזים או בשעות שאין בהן שירותי הצלה, ואלו המועדים שבהם האסונות מתרחשים. אסור בתכלית האיסור להיכנס למים בחוף שאין בו מציל".
שוורצברג מסביר שעין בלתי מיומנת תתקשה לזהות אזור רחצה שיש בו זרמים מסוכנים: "מערבולת שעלולה לגרום לטביעה היא למעשה זרם מים שנע מהחוף אל העומק. במקרים כאלו צבע המים כהה יותר וניתן להבחין שכיוון זרימת המים הוא מהחוף אל הים, אבל אנשים לא מנוסים יתקשו לזהות את המערבולת מהחוף והם מכניסים את עצמם לסיטואציות מסוכנות".
"יש לשחות לרוחב הזרם"
לדבריו אסור לרוחץ שנקלע למערבולת שמרחיקה אותו מהחוף לשחות לכיוון החוף. "בניגוד לאינטואיציה אסור לשחות נגד הזרם. הזרם תמיד יהיה חזק יותר מהשחיין. השחיין שינסה לשחות נגד הזרם לכיוון החוף יתעייף עד שהוא יתחיל לטבוע. שחייה נגד הזרם חורצת את הדין של הטובע".
שוורצברג מסביר כי רוחצים שנקלעו למערבולת צריכים לשחות צפונה או דרומה, בכיוון אופקי לזרם. "אסור להתנגד לזרם. צריך לחצות אותו לרוחב – או צפונה או דרומה – עד שמרגישים שמגיעים לקרקע מוצקה.
"אם טובע לא מצליח לחצות את הזרם לרוחבו, עליו להניח לזרם לסחוף אותו עד למעבר למשברי הגלים ושם עליו להמתין לחילוץ. אסור לאבד עשתונות ומומלץ להשקיע את האנרגיה בציפה ולא בשחייה".
הוא מציין כי בשל גובהם הנמוך ילדים בסיכון מוגבר לטביעה: "אסור להשאיר ילד לבד במים אפילו לרגע. ילד במים חייב השגחה צמודה של מבוגר כל העת. הקפדה על הכללים הללו מצילה חיים".