שתף קטע נבחר
 

הגלולה שמצלמת את המעי ומאבחנת את מחלת הקרוהן

בדיקה חדשנית של מערכת העיכול, המבוצעת באמצעות קפסולה עם וידאו, מאפשרת לחולי קרוהן ידועים ולמי שקיים חשד כי הם סובלים מהמחלה לקבל אבחון מדויק. כך זה מתבצע

בשיתוף אסותא

 

מחלת קרוהן היא מחלה דלקתית כרונית של המעיים, שיכולה לערב את כל איברי מערכת העיכול, בעצם מהפה ועד פי הטבעת. בדרך כלל היא פוגעת במעי הדק הסופי, ובמעי הגס.

 

בדיקה חדשנית של מערכת העיכול, המבוצעת באמצעות וידאו קפסולה, מאפשרת לחולי קרוהן ידועים ולמי שקיים חשד כי הם סובלים מהמחלה לקבל אבחון מדויק.

 

מערכת העיכול (צילום: shutterstock)
מחלת הקרוהן, כאשר איננה מטופלת ומאוזנת עלולה להיות כרוכה בסיבוכים (צילום: shutterstock)

  

ישראל - מובילה בתחלואת הקרוהן

ישראל מובילה בשכיחות מחלות מעי דלקתיות בעולם, לצד מדינות מפותחות נוספות (סקנדינביה וקנדה). אבל בעוד שבעולם שיעורי התחלואה מתמתנים, בישראל הם לא עוצרים.

 

קרוהן מופיעה, לרוב, על רקע מתחים ולחצים נפשיים, בתקופת בחינות, גיוס לצבא, הריונות ועוד. לחץ גורם להתקפים חוזרים לאחר התפרצות המחלה.

 

מחלת הקרוהן, בעיקר כאשר איננה מטופלת ומאוזנת עלולה להיות כרוכה בסיבוכים שונים כגון: היצרויות של המעי, הידבקויות ופיסטולות המחייבות תכופות התערבות כירורגית.

 

בין התסמינים האופייניים למחלת הקרוהן: יציאות תכופות, כאבי בטן, ירידה במשקל, דימומים בצואה, פגיעה בצמיחה ועיכוב בהתבגרות המינית. בהמשך ייתכנו גם חסרים תזונתיים, משום שוויטמינים ומינרלים חיוניים נספגים בעיקר במעי הדק.

 

איך מתבצעת הבדיקה?

הבדיקה מבוצעת באסותא באמצעות בליעת קפסולה, שגודלה כגלולת ויטמינים, המכילה מצלמת וידיאו זעירה, מקור אור, סוללה ומשדר. לסוללה ציפוי חלק המקל על בליעתה, כך שההליך לא כרוך באי נעימות ואינו דורש הרדמה.

 

הקפסולה מתקדמת דרך מערכת העיכול ונפלטת ממנה תוך 8-12 שעות, ובדרכה מצלמת 2-35 תמונות בשנייה ברזולוציה גבוהה בהתאם למהירות תנועתה במעי, בעזרת המידע המתקבל, ניתן ברוב המקרים לקבל תמונת מצב עדכנית, מקיפה ומדויקת של המחלה.

 

לאחר בליעתה מתהלך המטופל עם מקלט אליו מוצמד מסך, הקולט את התמונות שמצלמת הגלולה ומשדר הנחיות להתנהלות למטופל. כך, זוכה המטופל להשגחה ולהנחיה צמודה, לכל אורך הבדיקה.

 

פרופ' רמי אליקים, מומחה בגסטרואנטרולוגיה מאסותא, מסביר: "הגלולה החדשנית בודקת את כל מערכת העיכול, ויכולה לתת מידע בזמן אמת על מצב הרירית של המעי הדק והגס כאחד. בניגוד לגלולות אחרות שפועלות באופן דומה, גלולה זו מתוכננת לצילום המותאם למחלת קרוהן.

 

"היא אינה פולשנית, אינה דורשת חומרי טשטוש והסיכון בה לנזק קטן. בניגוד לבדיקות דימות אחרות, היא לא מערבת קרינה. מאחר שהחולים עלולים לעבור לאורך החיים לא מעט בדיקות, יש בכך חשיבות. הגלולה מאפשרת להעריך את היקף המחלה ואת חומרתה בחולים חדשים, וכן לבחון את השפעת הטיפול בחולים הנמצאים במעקב".

 

כמה זמן הקפסולה נמצאת במעי?

פרופ' אליקים "הגלולה הזו בשונה מהגלולה הקיימת לצילום המעי הגס, זה שהיא מצלמת מרגע שבלעת אותה, עד שהבטרייה נגמרת. יש לה יכולת שידור של בין שתיים עשרה לארבע עשרה שעות, ובעצם היא מהפה ועד פי הטבעת אמורה לצלם".

 

איזו הכנה עושים לבדיקה הזאת?

פרופ' אליקים: "ההכנה לבדיקה הזאת  היא עם חומרים משלשלים, כמו הכנה לקולונוסקופיה, הכנה לפני הבליעה של הגלולה היא בעצם ההכנה מאוד דומה להכנה לקולונוסקופיה רגילה. אחרי הבליעה, נותנים בוסטר של משלשל שידחוף את הגלולה קדימה ליציאה".

 

תוך כמה זמן מתקבלות התשובות?

פרופ' אליקים: "התשובות הן מיידיות".

 

   

בשיתוף אסותא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אבחון של מחלת הקרוהן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים