שתף קטע נבחר

עומסי חום כבדים בכל הארץ: כמה מים צריך לשתות ואיך לזהות התייבשות?

הטמפרטורות תגענה לשיאן מחר עם עומסי חום קיצוניים בכל אזורי הארץ ועמם סכנת התייבשות. אז כמה מים צריך לשתות ביום, איך לזהות את ההתייבשות ומה עושים במקרה של מכת חום? מדריך חירום

השבוע רק הולך ומתחמם עם טמפרטורות קיצוניות שיגיעו לשיאן מחר: תחזית מזג האוויר  צופה עומסי חום כבדים בכל הארץ כאשר בחלק מהאזורים יגיעו הטמפרטורות גם ל-40 מעלות ומעלה. לאור ההתחממות הזהירו משרד הבריאות ומגן דוד אדום מפני סכנת ההתייבשות, במיוחד באוכלוסיות בסיכון.

 

על פי התחזית, ישררו תנאי שרב מחר (ד') ברוב חלקי הארץ עם עומסי חום כבדים עד קיצוניים, כאשר רק ביום חמישי תשתנה המגמה ותחול הקלה בעומסי החום. בשישי יהיה מעונן חלקית עד בהיר עם ירידה קלה בטמפרטורות עם הקלה יחסית בעומסי החום.

 

בשל עומסי החום, קרא משרד הבריאות לאוכלוסיות קשישים וחולים כרוניים לנקוט באמצעי זהירות, להישאר במקומות ממוזגים, להימנע ממאמצים גופניים לא הכרחיים, ולהרבות בשתיית מים.

 

מה קורה בגוף בעת ההזעה? מדובר במנגנון המסייע לנו להתקרר, אלא שההזעה מביאה גם לאיבוד נוזלים ומכאן להתייבשות. מצב כזה עלול לסכן מנגנונים בגוף ולהוביל אף לפרכוסים, פגיעה מוחית ומוות.

 

עומס חום קיצוני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עומס חום קיצוני(צילום: shutterstock)

 

מה כמות המים אותה מומלץ לשתות?

אין קביעה מוחלטת באשר לכמויות המים הנדרשות ביממה. בעבר היה מקובל להמליץ למבוגרים על 8 כוסות שתייה ליום, אולם הוכח כי המדובר במספר ערטילאי, שאינו בהכרח מדויק. על פי נוסחה אחת, כמות השתייה היומית המומלצת לאדם בריא מתקבלת באמצעות הכפלת משקל הגוף ב-30 וחלוקת התוצאה באלף. התוצאה המתקבלת היא מספר הליטרים של נוזלים שמומלץ לשתות ביממה.

 

כך, למשל, גבר השוקל 70 קילוגרמים צריך לשתות ביום 2.1 ליטרים: 70 כפול 30, חלקי אלף. כמות זו שווה לכתשע כוסות שתייה ביום. על פי אותה נוסחה, ילד השוקל 30 קילוגרמים צריך לשתות ביום 900 מיליליטרים ביום: 30 כפול 30, חלקי אלף. כלומר כארבע כוסות ביממה.

 

עם זאת, הנוסחה בעייתית: היא מתייחסת רק לאנשים בריאים, שאינם מבצעים מאמצים גופניים גבוהים, והיא גם אינה לוקחת בחשבון את תנאי הסביבה ונתונים אישיים: מזג האוויר, הלחות, הגיל, המין או הפעילות הגופנית.

 

אנשים שעוסקים באימונים ספורטיביים אינם שותים מרצונם החופשי כמויות מספקות של מים שימנעו התייבשות. תחושת הצמא מתעוררת רק לאחר איבוד נוזלים בשידור של כ-2% ממשקל הגוף. מתאמן צמא הוא כבר מתאמן מיובש, ולכן ההמלצות העולמיות למתאמנים הן לשתות 7-5 מ"ל מים לכל ק"ג משקל גוף כשלוש-ארבע שעות לפני המאמץ, בארוחה שלפני האימון.

 

רוצה לומר, שאדם ששוקל 70 ק"ג צריך לשתות 450 מ"ל מים (3-2 כוסות) לפני שהוא מתאמן. אם האדם אינו מייצר שתן או שהשתן בצבע כהה, יש לצרוך כשעה לפני המאמץ עוד 5-3 מ"ל של מים על כל ק"ג גוף.

 

כמה באמת אתם צריכים לשתות?

 

 

כיצד יודעים אם החל תהליך התייבשות?

מנגנון הצמא בגוף אינו יעיל, והוא מגיע רק בשלבים בהם כבר החל תהליך ההתייבשות. יחד עם הצמאון, נחוש אובדן תיאבון ויובש בעור. אצל ספורטאים התייבשות קלה מביאה לירידה של כשליש מהיכולת הגופנית.

 

התייבשות ברמה בינונית גורמת לצמא, לירידה בנפח השתן, שצבעו הופך צהוב עד חום, לעייפות, ליובש בפה, לכאב ראש ולסחרחורות. במקרה כזה מעבר מישיבה לעמידה גורם לירידה מהירה בלחץ הדם, שעלולה לגרום לסחרחורת ואף לעילפון.

 

סימני ההתייבשות בילדים ותינוקות הם בכי ללא דמעות וירידה בתכיפות ובכמות השתן. אצל תינוקות עד גיל שנה וחצי - המרפס ("פונטנלה" - השקע בקדמת הראש) יהיה שקוע, ומתח העור באזור הבטן יהיה נמוך (אם תצבטו קלות את העור, ייקח לו זמן לחזור למצבו הקודם).

 

התייבשות חמורה, שבה מאבדים 5% מנוזלי הגוף או יותר, מביאה להאצה בקצב הנשימות והלב ולירידה בלחץ הדם, לישנוניות, עילפון, עור מקומט, התכווצות שרירים, פרכוסים ואובדן הכרה. כשהגוף מאבד 15% מהנוזלים - המצב קטלני.

 

התייבשות משנה את מאזן המלחים בגוף וגורמת לשינוי (עודף או מחסור) ברמות הנתרן והאשלגן בגוף. התייבשות משבשת גם את פעילות הכליות עד כדי פגיעה בלתי הפיכה ברקמותיהן.

 

בשל איבוד הנוזלים יורד לחץ הדם וכך נפגעת זרימת הדם לאיברי הגוף. האיברים הרגישים לזה הם המוח והכליות. גם הכבד, הנחשב ל"מעבדה הכימית של הגוף", נפגע קשות בשל מחסור בדם וחמצן.

 

אם החום מגיע לרמה שבה הגוף לא מצליח לקרר את עצמו, נפגעים החלבונים. וכמו שנוזלי הביצה הופכים מוצקים בעת חימום (בישול), כך גם מבנה חלבוני הגוף, שהם אבני יסוד ובניין, משתבש, והתוצאה היא פגיעה אנושה כמעט בכל תא ורקמה בגוף.

 

לשתות מספיק כדי לא להתייבש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשתות מספיק כדי לא להתייבש(צילום: shutterstock)

 

צבע השתן - אינדיקציה לכמות השתייה הנדרשת

הדרך הטובה ביותר לדעת אם שתיתם מספיק היא לזהות את הסימנים המוקדמים, והטוב ביותר הוא השתן: כמות השתן אצל מבוגר צריכה להיות כחצי ליטר עד שני ליטרים ביממה. אצל ילדים הכמות התקינה היא 12 מ"ל לק"ג ליממה, ואצל פעוטות 24 מ"ל לק"ג ליממה.

 

רמז נוסף למתן שתן תקין הוא צבעו, שאמור להיות צהבהב בהיר. שתן צהוב מאוד או חום מעיד על התייבשות. וכאמור, גם מיעוט במתן שתן הוא סימן מובהק להתייבשות.

 

סימנים נוספים המעידים על דרגת התייבשות הן ריריות יבשות: פה ולשון יבשים, עיניים יבשות או בכי ללא דמעות, ישנוניות יתר או ערפול במצב ההכרה וכמובן גם הזעה מוגברת. כל אלה מאותתים שאתם בדרך להתייבשות.

 

מה כדאי לשתות? נוזל השתייה הטוב ביותר לגוף האדם הוא מים. מומלץ שלא לשתות משקאות ממותקים, הידועים כגורמים ישירים להשמנה. ובאופן כללי עדיף להמעיט ככל האפשר במשקאות המכילים קפאין, כיוון שהם גורמים בעצמם להשתנה מוגברת ולאיבוד נוזלים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים