שתף קטע נבחר

שלטי אזהרה מזויפים מפני מחסור במגנזיום במים נתלו בת"א

השבוע נתלו בבניינים משותפים בתל אביב ועל ברזיות במקומות ציבוריים שלטים המזהירים את הציבור מפני צריכת מי שתייה מותפלים כי הם אינם מכילים מגנזיום בחתימת משרד הבריאות, שמבהיר - אין להם יד בדבר, השלטים מזויפים. עם זאת, מומחה מודה: "המחסור במגנזיום אכן חמור, אוכלוסיות בסיכון – צריכות לגשת לבדיקת דם"

תושבים בתל אביב נתקלו בימים האחרונים בשלטים הקוראים להם ליטול תוסף מגנזיום עקב המחסור במינהל במים המותפלים. השלטים נתלו בחדרי מדרגות בבניינים משותפים ובמקומות נוספים. במשרד הבריאות מבהירים כי השלטים לא נתלו מטעמם. עם זאת מומחה מבהיר: המחסור במי השתייה המותפלים בישראל משמעותי ומסוכן, אוכלוסיות בסיכון צריכות לגשת לבדיקת דם.

 

המחסור החמור במגנזיום במי השתייה כבר נדון פעמים רבות בשנים האחרונות, כששיאו במחקר ישראלי רחב היקף שנערך בשירותי בריאות כללית, שמצא לאחרונה את התוצאות החמורות של המחסור הזה. המחקר, שבדק 178 אלף מבוטחים, מצא עליה של 6% בשיעור מחלות הלב בקרב נבדקים שצרכו מים מותפלים, לעומת אלה שקיבלו מים רגילים.

 

דוגמא לשלט אזהרה מפני מים מותפלים ()
דוגמא לשלט אזהרה מפני מים מותפלים שנתלה בבניינים בתל אביב

מחקרים רבים שנערכו בעבר, כבר הראו כי המחסור במגנזיום מגביר את הסיכון להתקפי לב, שבץ מוחי, סוכרת ויתר לחץ דם. לפני מספר שנים, העריך משרד הבריאות שההתפלה, שהיקפה היה אז 250 מיליון קוב בשנה, תגבה את חייהם של 250 איש כל שנה. היום שיעור ההתפלה מגיע ל-600 מיליון קוב, כשכ-60% ממי השתיה בישראל הם מותפלים.

 

עוד כתבות בנושא:

אבץ, ברזל, מגנזיום וסידן: איך תדעו שחסר - וכמה לקחת

צורכים מספיק מגנזיום? סביר להניח שלא

מים מסוכנים: איך קרה שהתחלנו לשתות יותר מדי

  

"אי אפשר לומר למיליוני ישראלים לקחת מגנזיום"

"עשרות רבות של מחקרים קשרו בין חוסר מגנזיום לתחלואת לב, סוכרת, יתר לחץ דם ושבץ מוחי", אומר ל-ynet פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, בריאות הציבור וטוקסיקולוגיה מאוניברסיטת בר אילן, שעמד בראש המחקר הנרחב, "רשות המים מודעת למחסור במגנזיום, והציעה לתושבים ליטול מגנזיום. אבל ודאי שאי אפשר לומר למיליוני ישראלים להתחיל לקחת מגנזיום מדי יום רק בשל ואקום מנהיגותי שלא דואג להשלים את החסר במים".

 

תושבים בתל אביב מצאו, כאמור, את השילוט שעליו נכתב: "אזהרה: המים המסופקים לבניין זה הם מים מותפלים ולכן אינם מכילים מינרלים חיוניים לתפקוד הלב כגון מגנזיום. מומלץ להשלים צריכת מגנזיום באופן עצמאי באמצעות תוספים". על השלט חתום לכאורה משרד הבריאות. בתגובה מסר גורם בכיר במשרד כי הודעות לציבור אינן מועברות דרך שילוט בבתים, וכי ההודעה אינה מטעמם.

 

עם זאת, המחסור במגנזיום, כך התריעו מומחים פעמים רבות בשנים האחרונות, הולך ומחמיר, ובמשרד הבריאות טרם הנחו את הציבור כיצד לנהוג. ברשות המים מסרבים בשלב זה להוסיף מגנזיום למים המותפלים, והציעו לתושבים ליטול מגנזיום אם כתוסף מזון או דרך מזונות העשירים במגנזיום כמו אבוקדו ואגוזים.

 

"רשות המים איננה גורם רפואי מוסמך", אומר פרופ' אמיתי, "לא הגיוני להורות לתושבים ליטול מגנזיום כך סתם". עד להחלטה ממשלתית בנושא, ממליץ פרופ' אמיתי לאלה הנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב כלי דם או סוכרת, לבדוק את רמת המגנזיום וליטול מגנזיום על פי המלצת רופא המשפחה.

 

"המגנזיום נמצא ברובו בתוך התאים ולא בנוזל הדם", מסביר פרופ' אמיתי, "לא תמיד ניתן לגלות מחסור במגנזיום בבדיקת הדם. אם בדיקת הדם הראתה שקיים מחסור במגנזיום, אין ספק שיש ליטול תוספים על פי הוראת רופא. אבל אם הבדיקה לא הראתה מחסור, אין פירושו של דבר שאין מחסור בגוף. ולכן, אנשים בקבוצת סיכון צריכים להיוועץ ברופא, שיחליט האם יש טעם ליטול מגנזיום גם כשבדיקת הדם תקינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מחסור חמור במגנזיום. מים מותפלים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים