לא רק עכברת: 5 מחלות עם שמות עבריים שלא הכרתם
מה אתם יודעים על מחלת הגחלת? והאם קיבלתם חיסון נגד קרמת? בעקבות התפרצות מחלת העכברת בצפון - המחלות השכיחות שרובנו לא מכירים את השם העברי שלהן
כלי התקשורת מלאים במידע על מחלת העכברת שהתפרצה בארבעה נחלים ברמת הגולן, מחלה שרובנו לא שמענו עליה עד כה. מה לגבי מחלות מוכרות כמו טטנוס ודלקת קרום המוח, אבל עם שמות עבריים נפוצים פחות?
מחלות רבות מוכרות לנו דווקא בשמן הלועזי אך מקבלות "תרגום" לשפה העברית שפעמים רבות לא מוכר לנו. בניגוד למחלת העכברת, שעל התפרצותה ב-4 נחלים ברמת הגולן דווח בכלי התקשורת באופן נרחב בימים האחרונים, ובה נעשה מלכתחילה שימוש בשמה העברי, הרי שישנן מחלות מוכרות שדווקא השם הלועזי שלהן יישמע לכם מוכר יותר.
קרמת / אסכרה (ובשמה הלועזי דיפתריה)
מחלה חיידקית הנגרמת על ידי חיידק הקורינובקטריום דיפתריה. מדובר בחיידק השוכן בגרון ועל גבי העור, ולעיתים מפריש רעלן שגורם לדלקת ולנמק מקומי ויצירת קרום מעל השקדים וכך לחסימה של דרכי הנשימה העליונות, לחנק ולמוות.
בנוסף, הרעלן גורם לדלקת בשריר הלב שעלולה גם היא להיות קטלנית. הדרך היחידה למנוע את המחלה היא על ידי חיסון. מאז שהוכנס החיסון לשימוש, לפני כמעט מאה שנים, נעלמה לשמחתנו המחלה הקטלנית ו"צצה" רק במקומות שבהם לא הייתה התחסנות. החיסון ניתן בגיל הינקות כחלק מהחיסון המחומש, ובהמשך ניתנות מנות דחף בבית הספר.
עוד כתבות:
חשד: זיהום מים ברמת הגולן גרם לכמה מקרי עכברת
התפרצות דלקת קרום המוח בישראל: מתי להגיע למיון?
נדיר: בן 30 מאושפז במצב קשה לאחר שנדקר ממסמר
פלצת / צפדת (מוכרת יותר בשמה טטנוס)
נגרמת על ידי חיידק הקלוסטרידום טטני, שנבגיו נמצאים בכל מקום בסביבה, וגם על פני העור ואפילו במעי. החיידק מתרבה בתנאים של חוסר חמצן, ולכן התנאים בתוך פצעים הם אתר אידיאלי להתרבותו.
כשהחיידק מתרבה הוא מפריש רעלן הנקשר לתאי עצב וגורם להתכווצות מתמדת של השרירים, המלווה בכאב וסבל רב. בנוסף, הרעלן מזיק גם למערכת העצבים האוטונומית האחראית לתפקוד הלב, הריאות, ושמירת לחץ הדם.
גם מחלה קטלנית זו ניתנת למניעה על ידי מתן חיסון הניתן במסגרת החיסון המחומש. בהמשך חיינו אנחנו נשלחים לבצע חיסון במקרה של פציעה. כמו מחלת הקרמת, גם הפלצת הפכה לנדירה ביותר בעידן החיסונים, ומופיעה רק בבלתי מחוסנים.
דלקת העוצבה המרכזית (או בשמה הידוע יותר דלקת קרום המוח)
מחלה שיכולה להיגרם ממחוללים שונים, בעיקר חיידקים ווירוסים, ומתבטאת בדרגות חומרה משתנות: החל במחלה קלה החולפת מעצמה, ועד מחלה קשה שעלולה לגרום למוות. המחלה מתבטאת בחום, כאב ראש, חוסר יכולת לסבול אור, הקאות, שינוי במצב הכרה, פירכוסים ועוד.
נגד המחוללים המסוכנים הנפוצים יותר קיימים חיסונים הניתנים במסגרת תוכנית חיסוני השגרה בגיל ילדות. לדוגמא - החיסון כנגד חיידק ההמופילוס B, גם הוא חלק מהחיסון המחומש, העלים את דלקת קרום המוח הקטלנית מחיידק זה שהייתה נפוצה טרם הכנסת החיסון.
גחלת (ידועה בשם אנטרקס)
מחלה שהתפרסמה בעיקר בהקשר של נשק ביולוגי, והיא קרויה על שם החיידק שגורם לה - חיידק האנתרקס. החיידק עלול לגרום למחלה עורית, המתאפיינת בנגע שחור ומכאן שמה - כגחל מדורה שחור. בנוסף לנגעים, החיידק עלול לגרום למחלה בדרכי הנשימה שמתאפיינת בחום, חולשה, כאבי שרירים ובהמשך במצוקה נשימתית קשה ואף לדלקת קרום המוח. המחלה מטופלת באמצעות אנטיביוטיקה.
עכברת (לפטוספירה)
ואם כבר, אי אפשר בלי להזכיר את העכברת, ששמה הלועזי הוא לפטוספירה. זוהי מחלה חיידקית העוברת מבעלי חיים בעיקר דרך שתן של עכברים וחולדות, דרך מאגרי מים מזוהמים. במדינות מפותחות שאינן טרופיות, מדובר במחלה נדירה יחסית. תופעות המחלה יכולות לנוע מ"קלות" – חום, כאב ראש, דלקת עיניים, כאב שרירים, ועד חמורות - אי ספיקת כליות, אי ספיקת כבד, דלקת קרום המוח, דימום קשה ואף מוות. הטיפול בעכברת הוא על ידי אנטיביוטיקה.
הכותבת היא מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, הלל יפה