למה כשמזדקנים כואב יותר? 7 טיפולים מפחיתי כאב
כ-20% מאוכלוסיית העולם סובלת מכאב כרוני הפוגע אנושות בחייהם. מומחה לכאב, אורטופד ומטפל בשיטות אלטרנטיביות מסבירים למה עם העלייה בגיל מרגישים כאב חזק יותר, מה הם הבעיות הרפואיות שגורמות לכאבים, מתי הכאב הופך לכרוני ונותנים שבע אפשרויות טיפול שונות להפחתת הכאב במיוחד בגיל מבוגר
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
לא דימיון - הכאב מתגבר עם הגיל. כמיליון מבוגרים מעל גיל 18 סובלים בישראל מכאבים כרוניים ומספרם הולך וגדל. על פי עדויות מחקריות רוב בני ה-60 פלוס סובלים מכאבים הנגרמים כתוצאה משינויים מבניים בעצמות ובאורח החיים. כאב שלא אובחן וטופל עלול להפוך לכאב כרוני שעתיד לפגוע באיכות החיים של המבוגר.
נכון שפעמים רבות הסימפטומים הנקשרים להתבגרות הגוף ולהזדקנות לא תמיד ניתנים לשליטה או ריפוי, המומחים טוענים כי אבחון בזמן וטיפול נכון יקלו על הכאב ויסייעו לחזור לתפקוד מלא מבלי לפגוע באיכות החיים ובעצמאות בגיל מבוגר.
עוד במדור 60 פלוס:
מסמכים רפואיים וביטקוין: השינויים החדשים שיש להכניס לצוואה
4 סיבות להתחיל לתרגל טאי צ'י - היום
זהו אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לחיים מאושרים
הכאב: קריאה של הגוף לתשומת לב
"כאב מוגדר על ידי הארגון הבינלאומי לחקר הכאב כחוויה תחושתית ורגשית בלתי נעימה הקשורה לנזק ממשי או פוטנציאלי לרקמה". מסביר ד"ר אלון מנשה ראובני, מנהל מכון הכאב בבית החולים השיקומי רעות תל אביב "כאב הינו אזעקה ואיתות של הגוף ויכול לנבוע ממחלות שונות. כאשר כאב נמשך מעבר למספר ימים, יש לפנות לייעוץ רפואי לבדיקת מקור הכאב על ידי מומחה בתחום. גם כאבים המופיעים לסירוגין דורשים התייחסות ובירור רפואי מקצועי".
"חשוב לדעת כי כאבים שלא יטופלו כראוי ובזמן, עלולים להפוך לכרוניים. לכאב גם דרגות חומרה שונות הנעות מדרגה קלה שניתן להתמודד עמה בעזרת משככי כאבים חלשים ועד לכאב עצום הפוגע ביכולת לתפקד כראוי".
"כאב העולה על שלושה חודשים מוגדר ככאב כרוני ועלול להוביל להפרעה תפקודית קשה ולשבש בצורה משמעותית את איכות החיים" מסביר ד"ר מנשה ראובני.
"התפיסה הטיפולית השיקומית בכאב כרוני מתחשבת בהיבטים המנטליים, הפסיכולוגים, התפקודיים והסוציאליים של האדם. כלומר: מדובר בגישת טיפול רב מקצועית במחלה, בכאב ומעל לכל באדם. מטרת הטיפול השיקומי היא לסייע למטופל בהתמודדות היומיומית ולאפשר לו לתפקד ולחזור לחיי שגרה שוטפים באופן אופטימלי".
4 בעיות רפואיות הגורמות לכאב בגיל מבוגר
"לפי הספרות הרפואית העולמית הסיבה הכי נפוצה לכאבים כרוניים בגיל המבוגר הינה שינויים ניווניים במפרקים גדולים, אוסטאוארטריטיס, הגורמים בעיקר לכאב בברכיים, כתפיים ,אגן וירכיים" אומר ד"ר מנשה ראובני. "הסיבה הבאה הינה כאבי גב הנגרמים בעקבות שחיקה של עמוד השדרה ובלטי דיסק, שאר הסיבות נובעות עקב חבלה לרקמות הגוף, מחלות עצביות או מחלות כרוניות דלקתיות של איברים ורקמות ואף מחלת הסרטן".
1. ארתרופתיה: "הינה שם כולל לפגיעה במפרקים, שכשמה כן היא, מתבטאת בנוקשות במפרקים ודלקות הגורמות לכאבים". מסביר ד"ר ארנרייך אדם, מומחה בכירוגיה אורטופדית.
"דלקות מפרקים עלולות להיווצר מגורמים שונים, כשהנפוצות ביותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת הן הניוונית שמקורה ברקמת החיבור אשר בדרך כלל מוגדרת ככרונית. כאשר אינן מטופלות נכונה עלולות דלקות מפרקים לגרום להגבלת התנועה ובמקרים קיצוניים יותר להגיע עד להגבלה תפקודית משמעותית ונכות. טיפול נכון בדלקות פרקים אומנם לא תמיד יכול למנוע את הכאבים לגמרי, אך בהחלט יכול למזער את הכאב ולשפר את איכות החיים".
2. אוסטאוארתריטיס: "מחלה ניוונית בה חולים מעל ל-700,000 איש בישראל" אומר ד"ר ארנרייך "בתהליך טבעי המתחיל לרוב מעל גיל 60 הסחוס של המפרקים הולך ונשחק וכתוצאה מכך הרווח המפרקי מצטמצם".
"תופעות הלוואי הנגרמות כתוצאה מהמחלה הן כאבים, שמקורם כתוצאה משפשוף העצמות האחת בשנייה ופגיעה באיכות החיים. קשה יותר לבצע פעולות יומיומיות שגרתיות, עלולה להופיע נפיחות במפרק, נוקשות, הגבלה בטווחי התנועות, חריקות ועוד. התופעה נפוצה בדרך כלל במפרקים הגדולים נושאי המשקל: הירך והברך ורווחת בקרב האוכלוסייה המבוגרת. כמו כן, עלולה להחמיר עקב גורמים גנטיים, סכרת, דלקות פרקים, עודף משקל, גמישות יתר במפרקים, עיוותים במבנה השלד וכדומה".
3. מחלת דיסק ניוונית או פריצת דיסק: "ככל שאנו מתבגרים הדיסקים בעמוד השדרה, שתפקידם להפריד בין החוליות ולשמש כמעין בלמי זעזועים המאפשרים טווח תנועה עוברים שינויים ניווניים ותכונותיהם הפיזיקאליות משתנות. חלקם נורמאליים וטבעיים המתרחשים עם השנים וחלקם עלולים להיגרם כתוצאה מתנועות ופעולות לא נכונות כמו ישיבה שפופה וממושכת, עישון סיגריות ועוד". מסביר ד"ר ארנרייך "במקרים אלו הדיסק בין החוליות נשחק ונפגע ואלו מתחככות זו בזו, מה שגורם לכאב חד. שחיקה זו יכולה לקרות בכל אחד מחלקי עמוד השדרה, אך נפוצה בעיקר באזור הצוואר, המותניים והגב התחתון".
"תופעה זו הופכת שכיחה בגיל ה- 40 ומתגברת החל מגיל 60".
4. כתף קפואה: "תסמונת קלינית הרווחת בקרב אוכלוסייה מבוגרת בגילאי 40 עד 80 במהלכה נוצרת נוקשות והגבלת התנועה באזור הכתף, מה שגורם לקושי בביצוע פעולות ותנועות פשוטות של המפרק" מפרט ד"ר ארנרייך.
"בדרך כלל אין מדובר בתופעה פתאומית, כי אם בהתדרדרות מתמשכת עד למצב בו היכולת התפקודית נפגעת. במצב זה השרירים הנוספים הנמצאים בסביבת המפרק ותומכים בו עוברים למצב של פעילות יתר על מנת לפצות על שריר הכתף שפעילותו נפגעה, מתעייפים וגורמים לכאבים".
7 אפשרויות לטיפול בכאב
ד"ר ארנרייך, מומחה בכירורגיה אורטופדית וגבעון פלד, מטפל בשיטות אלטרנטיביות ופרא-רפואיות מציגים שבע אפשרויות שונות לטיפול שיפחית את הכאב.
1. פעילות גופנית - הטיפול הפשוט. אחת הבעיות הנפוצות היא שמבלי לשים לב, בגילאים מבוגרים אנו פשוט מפסיקים לזוז באופן קבוע ולא מפעילים את גופנו כפי שהיינו רגילים בעבר. דרך הטיפול הראשונית והפשוטה היא פשוט להתחיל לנוע מחדש.
ניתן להתחיל בשינוי תנוחות מוכרות וקבועות ולהזיז את גופנו כמה שיותר. בין אם מדובר בהליכה רנדומלית וקצרה למכולת (במקום להניע את הרכב) ובין אם בפעילות ספורטיבית הנערכת באופן קבוע. זה ישפר את גמישות המפרקים, יחזק את השרירים והעצמות, ישפר את יכולת הלב-ריאה, וגם יעניק דחיפה אדירה למצב הרוח. כמובן, גם במקרה זה – כל אחד יודע מה יהיה הספורט המועדף עליו. גם בגיל מבוגר מאוד - פשוט צריך להתחיל לנוע. לנוע, ולטפל.
2. דיקור רפואי - על ידי פיזיותרפיסטים ורופאים מומחים. הדיקור נקרא גם דיקור "יבש" או מערבי מתבטא בפעולה של החדרת מחט לסביבת האיזור הפגוע בו אנו חשים כאב. הטיפול אומנם מזכיר דיקור סיני, אך שונה ממנו ואינו מתבסס על רדיאנים או אנרגיות, אם כי על מחקרים וידע אנטומי, פיזיולוגי ונוירופיזיולוגי.
הטיפול שכיח בקרב פיזיותרפיסטים, רופאי משפחה ואורתופדים. כאשר אזור מסוים מודלק ופגוע בגופנו, השריר מקיים פעולה שנקראת כיווץ הגנתי, שמטרתו להגן מפני פגיעה נוספת. כיווץ זה יוצר הגבלה של זרימת הדם לאותו האזור, הגבלה של טווח התנועה וגורם לכאבים. הדיקור הרפואי מתבצע באמצעות מחטים שאורכם 15- 100 מ"מ היוצרים בדקירתם דימום מיקרוסקופי שגורם לחידוש אספקת הדם ומרכיביו האמונים על טיפול במצבי דלקת ולשחרורה.
בנוסף, השארת המחט, המהווה עצם זר בתוך הגוף לפרק זמן מסוים, גורמת לשליחה מוגברת של כדוריות דם לבנות לאזור ובכך גם לטיפול וריפוי דלקות. נהוג לבצע את הדיקור במשך מספר פגישות, אך ההקלה בדרך כלל מורגשת כבר אחרי הטיפול הראשון.
3. דיקור סיני - אנרגיה לשחרור הכאב. הדיקור הסיני מתבסס על מיפוי נקודות בגוף וערוצי אנרגיה שמסייעים להקל על כאבים ולאזן בין הגוף ובין הנפש.
הסינים גורסים כי הצ'י, אנרגיית החיים, היא האנרגיה הזורמת בערוצים קבועים לאורך ולרוחב הגוף הנקראים מרדיאנים. באמצעות דקירתם ויצירת גירוי, מאמינים הסינים שניתן להשפיע על אזורים שונים, על תפקודם, לטפל בכאבים ועוד. דיקור סיני ידוע ביכולתו לעזור לכאבי שרירים וכאבים הקשורים בגיל המעבר.
4. כוסות רוח - טיפול שמקורו ברפואה הסינית. טיפול שבמהלכו מורחים את הגוף בשמן ומעסים את העור והשרירים.
במהלך טיפול זה מוצמדות כוסות, היכולות להיות עשויות ממגוון חומרים, לעור על ידי ואקום שנוצר בפעולת חימום או באמצעות משאבה. ואקום זה יוצר פעולת יניקה באזור הכאוב, מה שגורם לסימנים הידועים בצורת קווי המתאר של פיית הכוס.
פעולת היניקה והלחץ שיוצרות כוסות הרוח על אותם האזורים משחררת את האנרגיה ומאפשרת לה לזרום באופן טבעי וחופשי ובכך לרפא את הכאב. טיפול כוסות הרוח ידוע לטיפול במגוון רחב של בעיות, החל מאסטמה, דרך חיזוק מערכת החיסון ועד כאבים שונים.
5. עיסוי רפואי - להקלה על כאבים ומתחים. העיסוי הרפואי הוא שם כולל לעיסוי שיכול לכלול בתוכו מגוון סוגי וטכניקות עיסוי שונות, בהתאם לסוג ומקור הכאב. מטרתם להקל על כאבים ע"י שימוש בלחיצות, מתיחות, הנעת מפרקים ועוד.
ביכולתו של העיסוי ופעולות הלחיצה והמתיחה להניע את זרימת הדם, לשפר טווח תנועה ועוד. מלבד ההטבה בכאב, ידועה פעילות העיסוי גם ככזו מרגיעה ונעימה ומשחררת מתחים נפשיים.
6. לטפל במרחב הביתי - מכשירים להקלה על הכאב. הטכנולוגיה מאפשרת לטפל בסוגי כאבים שונים בסביבה הבייתית ובאופן עצמאי. בעוד שבעבר טכנולוגיות טיפול שונות היו ניתנות לשימוש ויישום אך ורק במכשירים הנמצאים במכוני כאב ובתי חולים, כיום את אותן הטכנולוגיות ניתן למצוא במכשירים קומפקטיים למרחב הביתי.
כך למשל, מכשיר הסילקן רליף של חברת Silk'n Therapy. המכשיר בגודל כף יד משלב שלוש סוגי אנרגיות, אנרגיית גלי רדיו דו קוטביים, אנרגיית לייזר נמוכה ואינפרא אדום שמטרתם לזרז תהליכי ריפוי, לעודד התחדשות, להפחית דלקות חוזרות ולהגדיל את טווח התנועה של האיבר הכואב.
7. מכוני כאב - מומחים לכאב ברחבי הארץ אפשרות נוספת להתמודדות עם כאבים הם מכוני הכאב המצויים ברחבי הארץ.
במכונים אלו מועסקים רופאים מומחים לשיכוך כאב אשר מטרתם לאבחן את מקור הכאב ולהעניק טיפולים שונים, תרופתיים ובמידת הצורך אף פולשניים וזאת בהתאם למיקום, לסוג, לעוצמה ולסבל אותו חווה המטופל.
נסו בבית - 10 תרגילים ליציבה נכונה והפחתת כאבים:
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"