שבוע לפני: ההכנות שמבוגרים צריכים לעשות לקראת הצום
"בגלל השינויים שבאים עם הגיל בני ה-65 ומעלה צריכים להתכונן לצום של יום כיפור כבר שבוע לפני", אומרות דיאטנית ומאמנת ומפרטות מה צריך לעשות לפני ובמהלך הצום בשביל לא לפגוע בבריאות ומה הם שש המצבים בהם חייבים להפסיק לצום
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
להתכונן שבוע לפני. צפו בד"ר סיגל אילת-אדר וד"ר אילת דונסקי מסבירות למה ואיך לעשות את זה נכון
להתכונן נכון לצום בגיל מבוגר
כשמגיעים חגי תשרי אנחנו מתחילים להתכונן לצום יום הכיפורים. על מנת לצום ביום הכיפורים, על אנשים בגיל 65 ומעלה, להתכונן לצום בתשומת לב רבה. זאת כמובן, כדי לא להזיק לבריאותם.
לאור השינויים המתרחשים בגוף עם העלייה בגיל. שינויים, כמו למשל הצרות של העורקים אנשים מבוגרים רבים סובלים מעלייה של לחץ הדם ומרמות סוכר מוגברות, ולכן קיים אצלם חשש מוגבר מהתייבשות.
במקרים של התייבשות אצל אנשים מבוגרים, קיים חשש לפגיעה חמורה העלולה להסתיים בשבץ או בהתקף לב. עקב כך, קיימת חשיבות יתרה להרבות בשתייה ביום שלפני הצום ובמהלך הארוחה המפסקת, כמו כן יש חשיבות לגמילה הדרגתית ממוצרים המכילים קפאין, ובמיוחד מקפה, גמילה הדורשת מספר ימים.
על כן, את צום יום הכיפורים יש לחלק לשלושה חלקים, ההכנות שנדרשות לפני הצום עצמו, ההתנהגות במהלך הצום ומה הפעולות שלנו בתום הצום. לפניכם מספר דגש להתנהלות נכונה ובריאה.
עוד במדור 60 פלוס:
7 דגשים לתזונה מחזקת ומבריאה למבוגרים
מניסיון: 6 שינויים מבריאים לשנה החדשה
ביקור אצל הרופא. אנשים מבוגרים שנוטלים תרופות, חייבים להתייעץ ברופא המטפל ולקבל ממנו הנחיות. ברוב המקרים הרופא יאשר לצום, ולכן במידה ואינו מאשר – אין לצום.
במידת האפשר הרופא ימליץ לקחת את התרופה לפני כניסת הצום ומיד בצאתו, אבל כשלא ניתן, לעתים ימליץ הרופא ליטול את התרופות עם 35 סמ"ק מים או משקה מר.
קפה. כבר כשבוע לפני הצום מומלץ לצמצם בהדרגה את צריכת הקפאין. להוריד בהדרגה עד ל-0 את שתיית הקפה ו/או הקולה וכן אכילת שוקולד. אנשים רבים עלולים לסבול מכאבי ראש בזמן הצום, אם לא מפחיתים את התלות בקפאין.
פחמימות. פחמימות ניתן לחלק לפשוטות ולמורכבות, הפחמימות הפשוטות לא עוזרות לנו בצום עצמו ולכן יש לאכול בעיקר פחמימות מורכבות, כמו: לחם מלא, אורז מלא, פסטה, תפוחי אדמה, פתיתים וכדומה.
חשוב לאכול פחמימות כבר מספר ימים לפני הצום. זאת על מנת למלא את מאגרי הגליקוגן בגוף. הגליקוגן הוא מקור האנרגיה שלנו ביום הצום.
נוזלים. יש להקפיד על שתיה מרובה כבר בימים שלפני הצום. מדובר על כמות של כ- 8-10 כוסות שתיה ליום, תלוי במזג האוויר. השתיה המומלצת היא מים. שתיה מוגזת עלולה לפגוע לנו בתחושת הצמא ולגרום לנו לא להרגיש צמאים.
לא מומלץ לשתות שתיה מתוקה, בעיקר לאנשים עם בעיות של רמות גלוקוז מוגברות.
בוקר הצום. בבקר לפני תחילת הצום וגם בארוחה המפסקת נוסיף מנה של פחמימות . אפשר בארוחת הבוקר לאכול 2 פרוסות לחם, בארוחת ה-10 פרי או שניים ובארוחה המפסקת תוספת שך פחמימה ליד המנה הבשרית.
המנעות ממאכלים שגורמים לצמא. בארוחה המפסקת נשתדל לאכול מאכלים שאינם מלוחים מידי או חריפים, שעלולים לגרום לנו לתחושת צמא. מרק עוף הוא מקור מצויין לנוזלים ולחלבונים. במרק ניתן לשים איטריות, שיהיו מקור הפחמימה.
אפשר לאכול מנה בשרית כגון עוף או דג ומי שרגיל, בשר. להוסיף על שליש עד חצי צלחת פחמימה. ניתן לאכול ירק מבושל, אבל בארוחה המסויימת הזו הוא לא הכי חשוב. ניתן לקנח בתה עם סלט פירות או לפתן. לחליפין, פרוסה קטנה של עוגת דבש.
חובה להפסיק את הצום במצבים הבאים: עייפות קיצונית, קוצר נשימה, סחרחורת או עילפון, כאב או אי-נוחות בחזה, דופק מהיר או לא סדיר וכאב ראש קיצוני.
ד"ר סיגל אילת-אדר הינה דיאטנית קלינית וראש התוכנית לחינוך לבריאות במכללה האקדמית וינגייט; ד"ר אילת דונסקי הינה ראש המגמה לפעילות גופנית ובריאות בגיל המבוגר מהמכללה האקדמית וינגייט
בשיתוף מגדלי הים התיכון