שתף קטע נבחר

קדחת הנילוס בישראל: בן 18 במצב קריטי בסורוקה

צעיר בן 18 אושפז במרכז הרפואי סורוקה במצב קשה כשהוא מונשם ומורדם לאחר שנדבק בקדחת הנילוס המערבי. מדובר בחולה השביעי החודש במצב קשה. השבוע אישרו בדיקות כי יישובי השרון וסביבות חדרה נגועים בנגיף . משרד הבריאות: התפשטות המחלה גבוהה משמעותית בהשוואה לשנים האחרונות

קדחת הנילוס ממשיכה להתפשט: צעיר בן 18 מאזור דרום הארץ מאושפז מזה יומיים במצב קריטי לאחר שנדבק בנגיף. מודבר בחולה השביעי החודש שאושפז במצב קשה, נוסף לעשרות אחרים שמצבם קל עד בינוני שלקו במחלה.  במשרד הבריאות אומרים: ההתפרצות השנה - הגבוהה ביותר בהשוואה לשנים האחרונות.

 

הצעיר, תושב הדרום, מאושפז מזה יומיים ביחידה לטיפול נמרץ כשהוא מונשם ומורדם, וסובל מקריסת מערכות. בדיקות המעבדה אישרו כי נדבק בנגיף קדחת הנילוס המערבי. מבית החולים אישרו שמצבו קריטי.

 

הנגיף עובר רק דרך עקיצות יתושים ולא מדבק מאדם לאדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הנגיף עובר רק דרך עקיצות יתושים ולא מדבק מאדם לאדם(צילום: shutterstock)
 

 

אתמול דיווחנו כי שישה מטופלים אחרים אושפזו במצב קשה בבתי החולים איכילוב ומאיר, רובם סובלים מפגיעה מוחית או נוירולוגית. חלק מהם ממשיכים טיפול במחלקת השיקום בשל הפגיעה הקשה. בבית החולים לניאדו מאושפז חולה נוסף שמצבו בינוני. נוסף עליהם, דווח על עשרות חולים נוספים מרחבי הארץ שנדבקו במחלה.

 

בדיקות ניטור של המשרד להגנת הסביבה בתחומי המועצה האזורית מנשה, מועצה אזורית אלונה, פרדס חנה כרכור, בנימינה וקיסריה איתרו יתושים נגועים בנגיף קדחת מערב הנילוס. בעקבות הממצאים קרא המשרד לאיכות הסביבה לתושבים להתגונן מפני עקיצות יתושים, וקרא למועצות ולעיריות לפעול להדברה מיידית של אזורים בהם נמצאו זחלי או גלמי יתושים.

 

משרד הבריאות אישר הערב כי התפרצות הקדחת השנה גבוהה משמעותית בהשוואה לשנים האחרונות. בשבועות האחרונים אותרו 54 חולים בכל אזורי הארץ, רובם מאזור חיפה, המרכז ותל אביב. באזור אשקלון אותרו 2 חולים, באזור הצפון 5 חולים, וכאמור חולה אחד מדרום הארץ המאושפז במרכז הרפואי סורוקה.

 

מה גורם למחלה?

קדחת מערב הנילוס נגרמת בגלל נגיף השוכן בטבע בקרב ציפורים. מהלך המחלה מתחיל ביתושות העוקצות עופות ומעבירות אליהם את הנגיף, שממשיך לחיות בגוף העופות. בשלב הבא היתושות שוב עוקצות, ומעבירות את הנגיף לבעלי חיים ולבני אדם.

 

קדחת הנילוס ( )

 

מתי הופיעה המחלה לראשונה בארץ?

על פי נתוני משרד הבריאות, המחלה נפוצה בארץ זה שנים רבות. תיעוד ראשון של קדחת מערב הנילוס כהתפרצות נרשם בישראל בשנים 1954-1950, ובשנת 1957 תועדה התפרצות שנייה.

 

גם בשנות ה-70 וה-80 המאוחרות תועדה פעילות מוגברת של הנגיף. בשנת 1997 אובחנה המחלה בעופות, לראשונה נפגעו להקות אווזים לפיטום שנמצאו רגישים במיוחד, והמחלה התבטאה שנה מאוחר יותר בהתפרצות רבת היקף. בשנת 2000 הייתה בארץ התפרצות עם יותר מ-400 מקרי מחלה. משנת 2001 ועד היום אובחנו מדי שנה עשרות בודדות של מקרים.

 

מהו שיעור ההדבקה בישראל?

מדי שנה מדווחים בישראל כ-70 חולים, רובם בעשור הרביעי ומעלה לחייהם.

 

אילו אזורים נגועים בישראל?

על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, נמצאו יתושים נגועים בשרון, ובעיקר סביב המועצה האזורית מנשה, המועצה האזורית אלונה, פרדס חנה-כרכור, בנימינה וקיסריה. עם זאת נתוני משרד הבריאות מצביעים כאמור על תחלואה גם באזורים נוספים ברחבי הארץ.

 

קדחת הנילוס ( )
קדחת הנילוס
 

 

מהם תסמיני המחלה?

מדובר במחלה קלה על פי רוב, אך היא עלולה לגרום גם לתחלואה קשה ולתמותה. לרוב ההדבקה חולפת ללא תסמינים. בחלק מהמקרים מופיעה מחלה דמוית שפעת אשר חולפת מאליה. סימניה כוללים חום, כאבי ראש, חולשה, כאבי פרקים ושרירים, דלקת בלחמית העין, פריחה ולעיתים בחילות ושלשולים.

 

בכ-1% מהמקרים המחלה הופכת קשה, עם סימנים נוירולוגיים המתאימים לדלקת קרום המוח, דלקת מוח חדה או שיתוק רפה חד. תקופת הדגירה היא לרוב 7 עד 14 ימים, ובמקרים יוצאי דופן שלושה עד 21 ימים. המחלה אינה עוברת מאדם לאדם.

 

מה לעשות אם נעקצתם?

אין צורך להיבהל, מכיוון שהסיכוי שנדבקתם בווירוס הוא נמוך ומרבית היתושים בישראל אינם נגועים בנגיף. במקרה של תגובה אלרגית לעקיצה המתבטאת בנפיחות, אדמומיות וגרד, או הופעת סימני זיהום המתבטאים באדמומיות, חום מקומי, כאב או חום גבוה, או במקרה של הופעת תסמיני שפעת לאחר עקיצה - יש לפנות לייעוץ הרופא.

 

מומלץ להתגונן מפני עקיצות יתושים. קדחת הנילוס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומלץ להתגונן מפני עקיצות יתושים. קדחת הנילוס(צילום: shutterstock)

 

האם אפשר להידבק מאדם שנדבק בווירוס?

לא, המחלה אינה עוברת מאדם לאדם.

 

מי נמצא בסיכון?

כאמור, הסיכון להידבקות נמוך מאוד. בסיכון גבוה נמצאים חולים במחלות כרוניות הגורמות לדיכוי מערכת החיסון, חולי סרטן בעלי מערכת חיסונית ירודה, תינוקות וקשישים.

 

האם כלבים וחתולים עלולים להידבק ולהדביק?

על פי הספרות הרפואית, הנגיף עובר בטבע על ידי יתושות נגועות בלבד, ואין עדויות המצביעות על הדבקה מבעל חיים לבני אדם.

 

אם נדבקתי בעבר, האם אוכל להידבק שוב?

הדבקה בנגיף אינה מחסנת מפניו, ועל כן גם מי שנדבק בעבר בנגיף הנילוס המערבי עלול להידבק בו שוב.

 

האם יש חיסון נגד הנגיף?

לא.

 

כיצד מתבצע הטיפול?

מאחר שלא קיים טיפול נגד המחלה, דרך ההתמודדות היחידה היא במניעת עקיצת יתושים באמצעות שימוש בתכשירים דוחי יתושים, רשתות לחלונות ולבוש מתאים.

 

מהם סימני האזהרה הדורשים פנייה למיון לאחר עקיצת יתושה?

  • חום ממושך מעל שבוע.
  • הקאות מרובות בכל ניסיון שתייה.
  • אי מתן שתן מעל 10 שעות.
  • נשימות מהירות (מעל 20 בדקה במבוגר, מעל 40 בדקה בילד).
  • ירידה במצב ההכרה.
  • רתיעה מאור.
  • כאבי ראש חריגים בעוצמתם או כאלה המעירים משינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
הצעיר מאושפז במצב קריטי. סורוקה
צילום: הרצל יוסף
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים