הניתוח שמאפשר לקטועי רגליים ללכת בקלות יותר
בשורה לקטועי הרגליים: מוט טיטניום שמושתל לתוך העצם מאפשר הלבשה קלה ומהירה של התותבת, וחוסך את הכאבים, הלחץ והשפשופים שגורמת התותבת המסורתית. אורתופדים מומחים מבית־החולים בילינסון ומבית לוינשטיין ביצעו לראשונה בישראל את ההליך החדשני. המנותח טאלב אלעמור: "בטוח שאיכות החיים שלי תשתפר"
צילום: מדיקל אונליין מפעילת אתר מדיקו
מדי שנה מאות אנשים בישראל מאבדים את רגלם כתוצאה מפציעה או ממחלה. רבים מהם סובלים מאוד כאשר הם משתמשים בפרוטזה שגורמת להם לכאב ולעיתים לפציעה בגדם, מקשה עליהם את ההליכה, וגם הרכבתה והסרתה אינן נוחות להם.
"עד היום הייתה לי פרוטזה אבל היא לא הייתה נוחה והיה לי קשה להסתדר איתה", סיפר טאלב אלעמור, תושב הנגב ומדריך תלמידים בחינוך המיוחד. "היא מאוד מגבילה - קשה לשבת או ללכת איתה. גם לוקח הרבה מאוד זמן ללבוש ולהסיר אותה".
אלעמור, שנפצע לפני כשנתיים בתאונה ורגלו נקטעה, הפך השבוע למנותח הראשון בישראל בהליך חדשני שנועד להפוך את השימוש בפרוטזה לקל ויעיל ביותר.
הניתוח, שנעשה בבית־החולים בילינסון בפתח־תקווה, הוא למעשה השתלת מוט עשוי טיטניום באורך של כ־16 סנטימטרים לעצם הרגל, שחלק ממנו בולט אל מחוץ לעור. החלק שבולט מחוץ לעור מתחבר בקלות באמצעות בורג לפרוטזה, מבלי שהיא נוגעת בעור הרגל.
החיבור הישיר של התותבת לעצם - באמצעות המוט - מאפשר לקטוע הרגל הליכה קלה ופשוטה ללא חשש מהתנתקות של הפרוטזה בכל צעד. בנוסף, השיטה החדשה מאפשרת טווחי תנועה מלאים של מפרק הירך ללא כל מגבלה, חלוקת משקל גוף נכונה והימנעות מכאב, מלחץ ומשפשוף שגורמת התותבת שמולבשת על העור. ההרכבה וההסרה של התותבת הופכת לקלה ומהירה ואורכת 7־10 שניות בלבד.
"שינוי חיים משמעותי עבור קטועי הגפיים"
השיטה החדשה מתאימה לכל סוגי הקטיעה - מעל או מתחת לברך - והמנתח שפיתח אותה, פרופסור לאורתופדיה מאוסטרליה, הגיע לבית־החולים בילינסון וביצע את הניתוח הראשון יחד עם מנהל המחלקה האורתופדית בבית־החולים ד"ר סטיבן וולקס ועם ד"ר חגי אמיר, מנהל המחלקה לשיקום אורתופדי בבית לוינשטיין, שיוביל את תהליך השיקום והתאמת התותבת החדשה לכל מנותח שיעבור את ההליך.
"הניתוח הוא בבחינת שינוי חיים משמעותי עבור קטועי גפיים. מדובר בניתוח יחסית קטן שמעניק שיפור אדיר. אני מתרגש להיות חלק מהצוות שמביא בשורה זו לחולים", אמר ד"ר סטיבן וולקס, מנהל המחלקה האורתופדית בבילינסון.
ד"ר חגי אמיר, מנהל המחלקה לשיקום אורתופדי בבית־החולים השיקומי בית לוינשטיין הוסיף: "זהו יום היסטורי בשיקום האורתופדי בישראל. זוהי בשורה לכל הקטועים הטראומטיים, ובעיקר לקטועים מעל הברך שאינם מסתדרים עם התותבת המסורתית. הבאנו היום את ישראל לקדמת השורות של השיקום העולמי".
והמנותח הראשון, אלעמור, משוכנע: "אני זקוק עוד לשיקום, אבל אני בטוח שאיכות החיים שלי תשתפר".