500 מתים בשנה: מהי מפרצת של אבי העורקים
מפרצת של אבי העורקים (אאורטה) היא אחד הרוצחים השקטים השכיחים ביותר, בעיקר בגברים מעל גיל 50. איך מתרחש הקרע, למה אנחנו לא שמים לב לכך שזה קורה עד שנעשה מאוחר מדי, איך אפשר לאבחן ולמנוע ומהם הטיפולים המומלצים? ד"ר עמי שיינפלד משיבא עם כל התשובות
בעוד כחודשים נציין 5 שנים למותו הכואב של הזמר האהוב אריק איינשטיין. כפי שפורסם, איינשטיין נפטר בגלל דימום פנימי קשה שנגרם בגלל קרע של האאורטה (אבי העורקים) הבטנית. מעניין להזכיר שגם פרופ' אלברט איינשטיין נפטר מקרע של האאורטה (בשנת 1955). במחלקת ניתוחי לב בבית החולים שיבא בתל השומר, ציינו השבוע אלף ניתוחי החלפת אבי העורקים.
מהי האאורטה?
האאורטה, או אבי העורקים, הוא כלי הדם הגדול ביותר בגוף. מדובר במעין צינור שקוטרו גדול יותר ממטבע של 10 שקלים ונע בין 2.5 ל-3.5 סנטימטרים. הוא יוצא מהחדר השמאלי של הלב ומגיע עד שיפולי הבטן.
מהאאורטה יוצאות הסתעפויות משניות לכל איברי הגוף החשובים ובהם עורקי הלב והמוח, הגפיים, המעיים והכליות. באבי העורקים זורמים אלפי ליטרים של דם במהלך היממה. בשעה אחת בלבד, בזמן מנוחה, עוברים דרכו 300 ליטרים של דם.
מהי מפרצת של האאורטה?
מפרצת היא הרחבה של האאורטה. ההרחבה עלולה להתרחש בכל נקודה לאורך העורק, ואפשר לדמות אותה לבלון שהולך ומתנפח. ובדומה לבלון שמתנפח יותר מדי, כך גם כשהאאורטה מגיעה לקוטר גדול מ-5.5-5 סנטימטרים, הסכנה לקרע הולכת וגדלה וההמלצה למטופל/ת תהיה להחליף את המקטע הרחב באמצעות ניתוח, או להשתיל צינור סינטטי דרך המפשעה להקטנת המקטע שהתרחב.
עוד כתבות בנושא:
מפרצת אבי העורקים: האבחון שיציל אותך
אבי העורקים התפוצץ – בדקה האחרונה הרופאים הצילו את רינת
מה הרג את אריק איינשטיין?
מה שכיחות המחלה?
מפרצת של האאורטה איננה מחלה נדירה, השכיחות של מפרצת במקטע הבטני היא 4%-8% מהאוכלוסייה , ואילו במקטע החזי (טורקלי) 4%-6% מהאוכלוסייה. המחלה מופיעה בעיקר אצל אנשים מעל גיל 50, ומעט יותר אצל גברים מאשר אצל נשים. מעניין לציין שכמעט 500 אנשים מתים בארץ מפריצה - קרע של מפרצת של האאורטה, ורובם לא ידעו שהם סובלים ממחלה זו.
ואכן, לא לחינם המחלה הזו מכונה "הרוצח השקט", כיוון שהאאורטה הולכת וגדלה מבלי שהחולה מרגיש בכך. רק כאשר ממדיה עצומים, או כשהיא חלילה נקרעת, מופיעים הסימנים הקשים, אבל אז לעיתים זה כבר מאוחר מדי.
למה זה קורה?
הסיבה השכיחה ביותר להרחבה של האאורטה היא הזדקנות. ממש בדומה לרקמות אחרות שבגופנו, למשל העור, גם האאורטה מאבדת מהגמישות שלה ועם השנים היא הופכת להיות יותר שבירה. כשאנחנו מתבגרים, העור שלנו מאבד מהאלסטיות שלו, ובאותו אופן גם אבי העורקים נעשה פחות גמיש. כשמוסיפים לכך גורמי סיכון נוספים כמו יתר לחץ דם, עישון, ועוד, יש לכך השפעה על התרחבות האאורטה.
חלק מהפונים הם צעירים יותר, ואצלם הסיבה להיווצרות המחלה יכולה להיות נטייה משפחתית. בקבוצה זו המעקב והטיפול יהיו צמודים ומחמירים יותר.
איך מזהים את המחלה?
הזיהוי הוא לעיתים קרובות מקרי, אבל בגלל השכיחות הגבוהה יחסית, בשנים האחרונות ההנחיה שלנו היא להעלות את המודעות אצל המטופלים והמטפלים. פונה שמגיע לחדר המיון או לרופא/ת המשפחה עם היסטוריה משפחתית של מפרצת כלי דם או עם גורמי סיכון כמו יתר לחץ דם, עישון, או גורמי סיכון למחלות לב, נבקש לבצע אקו לב ואולטרסאונד בטן - בדיקות שאינן חודרניות ועשויות לספק מידע רב על אודות ממדי האאורטה.
לדוגמא, לפני מספר ימים פנה לרופא המשפחה גבר בריא בן 51 בגלל צריבה במתן שתן. הרופא שלח אותו למספר בדיקות שכללו צילום חזה, ושם הועלה החשד להרחבה של האאורטה, שהתברר כנכון. ברור שאין קשר בין הצריבה במתן השתן לבין ההרחבה של האאורטה, אבל מרגע גילוי וזיהוי הממצא החל בירור מקיף שכלל אקו לב וסי-טי של האאורטה, ואכן נמצאה מפרצת של האאורטה, והחולה נותח בהצלחה.
גילו לי מפרצת, מה הטיפול?
הטיפול החשוב ביותר הוא שמירה על אורח חיים בריא והקפדה על ערכי לחץ דם תקינים, דהיינו פחות מ-140/85. חשוב לעשות ספורט אירובי מבוקר, אך להימנע מפעילות שכרוכה במתח או תחרות. מומלץ גם לעקוב אחר ממדי האאורטה מדי 6 חודשים באמצעות אקו לב ואולטרסאונד בטן.
אם ממדי האאורטה הם מעל 5 ס"מ, יש לשקול טיפול ניתוחי. אם ההרחבה מתרחשת באאורטה העולה (החלק של האאורטה שעולה מהלב), ההמלצה תהיה החלפת האאורטה בניתוח פתוח. אם ההרחבה היא באאורטה היורדת, ההמלצה תהיה לעיתים השתלה ותיקון של המקטע דרך המפשעה.
ד"ר עמי שינפלד הוא מנהל מרפאת האאורטה הטורקלית (אבי העורקים), מרכז הלב, שיבא, תל השומר