שחיקת שיניים: מה הסיבות - ו-4 טיפולים שיעזרו
התגובה השכיחה ביותר של אנשים המאובחנים כמהדקי או שוחקי שיניים היא תדהמה. הסיבה לכך היא פשוטה – התופעה מתרחשת פעמים רבות בלילה בזמן שינה עמוקה ואין יכולת לזכור אותה. התופעה הולכת ומתגברת וגורמת לנזק בלתי הפיך לשיניים ולפה עד למצב של הרס מוחלט ואובדן שיניים בריאות - מהן כל הסיבות ומהו הטיפול המומלץ?
התופעה של הידוק ושחיקת שיניים הפכה לנפוצה מאד בשנים האחרונות. כיום כ-30% מהאוכלוסייה סובלים מהתופעה ברמה כזו שפוגעת באופן משמעותי בבריאות השיניים והפה.
מהי שחיקת שיניים?
שחיקת שיניים (Bruxism) הינה הפרעה הקשורה למערכת הלעיסה, בה השיניים נפגשות ונעות מצד לצד, בעיקר במהלך שינה וכתוצאה מכך נשחקת השכבה החיצונית של השן.
הידוק שיניים (Clenching) הינה תופעה דומה, בה הלסתות "ננעלות" אחת על השנייה, לעיתים בכוח רב (כוח "מפצח") ללא תנועה צידית. תופעות אלה נפוצות בעיקר במהלך שינה עמוקה, אך בהחלט קיימות גם במהלך שעות היום אצל חלק מהסובלים מהתופעה.
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
כיצד ניתן לדעת אם אני סובל/ת מהתופעה?
ברוב המקרים קשה לדעת מאחר שאנחנו לא מודעים לפעילות הלילית של הלסת, אך יחד עם זאת ישנן עדויות רבות בשטח שלא ניתן להתעלם מהן:
1. רעשים - בחלק מהמקרים שחיקת שיניים צידית מלווה ברעשים משמעותיים שבן/בת הזוג שלנו יעירו לנו עליהם. לעיתים הורים שומעים את ילדיהם שוחקים שיניים. הידוק שיניים, לעומת זאת, מתרחש בדממה כך שאינו מלווה כלל ברעשים.
2. שיניים שטוחות/שבורות/סדוקות - לשחיקת שיניים לאורך זמן מופע ברור בפה ובמהלך בדיקת שיניים שגרתית יציין הרופא שתלוליות השיניים נראות שחוקות, השן הופכת "שטוחה" יותר, שברים קטנים וסדקים מופיעים על השיניים, ובמקרים חמורים יותר ניתן לראות הפחתה במימד האנכי של הפנים וקשיים באכילה.
3. כאב או רגישות - הכאב יופיע בזמן לעיסה ותיתכן גם רגישות לקור כתוצאה מהתקלפות שכבת הזגוגית.
4. סדקים בשחזורים - במקרים חמורים של שחיקה ובעיקר במקרי הידוק עלולים להופיע סדקים בשחזורים כגון סתימות או כתרים עד כדי צורך בטיפולי שורש, כתרים ואף עקירות שיניים.
בדיקת תפקוד שרירי לעיסה במעבדת שינה תיתן אבחנה מוחלטת וחד משמעית. יש לציין שחלק גדול מהאנשים שוחקים שיניים גם במהלך היום, בעיקר במקצועות הדורשים ריכוז רב כגון תכנתי מחשב, אמנים וכו'.
מהן הסיבות לשחיקת שיניים?
שחיקת שיניים מוגדרת כהפרעת שינה והסיבות לה אינן ידועות באופן מוחלט. ככל הנראה שחיקת השיניים מהווה מעין "שסתום" לשחרור מתחים נפשיים. לחץ נפשי (סטרס), מתח וכעס לעיתים מוצאים דרכם לשיניים. גם מצב של הפרעות במפרקי הלסת, או איזון סגר לקוי עלול לגרום לחלוקת כוחות לא נכונה ועומס רב על חלק מהשיניים ולשחיקה.
מהו הטיפול המומלץ?
כמו בתופעות כרוניות אחרות, אבחון מוקדם ימנע את ההשלכות והנזקים החמורים של שחיקת והידוק השיניים. הפתרונות הטיפוליים המקובלים:
1. רגיעה נפשית - הפחתת המתח הנפשי והלחץ באמצעים תרופתיים ושאינם תרופתיים.
2. מגן שיניים ללילה (Night guard) – יש המכנים אותו בטעות "סד לילה". זהו מגן גמיש/קשיח העשוי מסיליקון רפואי או מאקריל אשר יוצר הפרדה בין השיניים ומונע את פעולת השחיקה.
במקרים רבים מגן כזה יכול להפחית ולמנוע לגמרי את פעולת השחיקה, אבל גם אם זה לא קורה, מה שישחק זה המגן ולא השיניים. חשוב מאוד להתאים מגן נוח לשימוש ודק ככל הניתן על מנת שהמטופל אכן ישתמש בו.
3. החלשת שרירי לעיסה – ניתן להחליש את שרירי הלעיסה העיקריים, המאסטר והטמפורליס על ידי הזרקה תקופתית של בוטוקס לשרירים אלו. הפעלת השרירים המוגזמת תימשך אך בעוצמה פחותה משמעותית כך שהנזק יופחת. להזרקה יש השפעה לאורך כל שעות היום ולא רק בלילה, ללא שינוי כלשהו במראה הפנים.
4. טיפול דנטלי – במקרים של שחיקת שיניים הטיפול מורכב ביותר וכולל הרמת מנשך והחזרת איזון הסגר באמצעות הכתרה של שיניים רבות ושיקום פה מלא.
ד"ר ערן פרמון, רופא שיניים ומנהל מרפאת ׳מאלו קליניק׳ רמת השרון והמורשה היחיד בישראל לטיפול בשיטת ALL-ON-4 מטעם ׳מאלו קליניק׳ העולמית