הניסוי הארצי שיקבע: עד כמה אתם מאושרים?
מחקר ראשון מסוגו שעורך משרד המדע והטכנולוגיה ימפה את מידת האושר בישראל. החוקרים מקווים להשיג תשובות לשאלות מסקרנות, כגון איפה גרים האנשים הכי מאושרים בארץ ומי מאושר יותר - רווקים או נשואים
משרד המדע והטכנולוגיה עורך בימים אלו מחקר שבעזרתו הם מקווים עורכי הניסוי להרכיב את מפת האושר הישראלית. המשתתפים בניסוי, שתוצאותיו יוצגו "בליל המדענים" שיתקיים ביום ה' הקרוב, השיבו על שאלון שפותח על פי מדדי אושר מקובלים בעולם.
באמצעות הנתונים, כך מסביר עורך המחקר, ד"ר אייל דורון, ראש החטיבה לפסיכולוגיה ורוח בבית הספר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי, מאמינים החוקרים כי הם יוכלו לספק תשובות לשאלות מסקרנות, כגון איפה גרים האנשים המאושרים בישראל ומי מאושר יותר – רווקים או נשואים.
כך תדעו האם אתם מאושרים:
עוד בנושא:
הנאה ומשמעות – הדברים שגורמים לנו אושר
דו"ח: מי המדינה המאושרת בעולם - ואיפה ישראל
"המטרה שלנו היא ליצור מפת אושר ישראלית", מפרט ד"ר דורון, "באמצעות הניסוי אנחנו מבקשים לבחון פרדיגמות על אושר וכיצד הן באות לידי ביטוי בארץ, למשל האם הבאת ילדים לעולם מגדילה את הסיכוי לחיים מאושרים".
החוקר קובע כי "אושר הוא תכלית החיים. כך היה מאז ומעולם ועל כך גם מסכימים כל הוגי הדעות החשובים לאורך ההיסטוריה. אושר והדרך אליו מעוררים עניין רב. מדובר בסוגיות שמרתקות הרבה מאוד אנשים. לנתונים יש יכולת להשפיע על החלטות חיים. מקובל לחשוב שאם נפעל על פי כללים מסוימים הסיכוי שלנו לחיות חיים מאושר הוא גדול יותר. הניסוי הזה מבקש לבחון זאת. האם באמת חתונה מגבירה את הסיכוי לאושר? האם מקצוע ומקור פרנסה טובים מבטיחים אושר? אלו הנחות בסיס שמסקרן לבחון האם הן עומדות במבחן המציאות".
ד"ר אייל מוסיף ומציין כי בשנים האחרונות ישראל ניצבת גבוה במדד האושר העולמי. "אנחנו מדורגים כבר בשנה השנייה ברצף במקום ה-11 בעולם. זהו נתון מפתיע. הסוקרים העולמיים אף חשבו שהנתונים מהארץ מסולפים. האירופאי הממוצע רואה בחדשות שישראל היא מדינה שנמצאת בעימות מתמשך. זה מפתיע לגלות שבמקום רווי מתחים כמו ישראל חיים אנשים מאושרים".
איך אתה מסביר זאת?
"השאלה המרכזית שהמשתתפים במחקר נשאלים היא איפה הם מדרגים את עצמם בסולם ערכים של 0 עד 10, כשאפס מייצג את החיים הגרועים ביותר עבורך ועשר את החיים הכי טובים. אנחנו לא שואלים את המשתתפים איך הם הרגישו אתמול. כנראה שאם זו הייתה השאלה, הסיכוי שאנשים היו נותנים תשובה שמושפעת יותר מהמתח הכללי בישראל.
"השאלה שאנחנו מציבים היא מנותקת מהיום יום. היא קשורה יותר לתחושות עמוקות של שייכות ומשמעות. ישראלים מאוד מחוברים למקום שהם גדלים בו. המשפחתיות בארץ היא מאוד משמעותית. יש פה הרבה מקדמים טובים שמהווים בסיס איתן למדד אושר גבוה יחסית".
ד"ר אייל ממשיך ומסביר כי "רוב המחקרים שאנחנו ניזונים מהם על מידת האושר הם מחקרים בינלאומיים, בעיקר אמריקאיים. יש מעט מאוד מחקר ישראלי בנושא ומכאן החשיבות של הסקר שאנחנו מבצעים. המחקר שם לעצמו לבחון האם הפרדיגמות לאושר תקפות גם עבור ישראלים.
"במהלך חיינו אנחנו נחשפים להרבה מאוד מסלולי חיים שונים. האפשרויות שלנו הן אינסופיות. אנשים רוצים לדעת אם בסוף הדרך שבה הם בוחרים ללכת מחכה להם אושר. מחקר כזה יכול לספק אינדיקציות לכך".
בליל המדענים, שבמסגרתו יוצגו נתוני המחקר, יפתחו 13 אוניברסיטאות ומוזיאוני מדע את שעריהם לקהל הרחב ללא תשלום. האירוע יתקיים באוניברסיטת בר אילן, אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת חיפה, האוניברסיטה הפתוחה, מוזיאון המדע בחיפה, אקדמיית אלקאסמי, מכללת אורנים, המכללה האקדמית להנדסה באשדוד ובאר שבע, מוזיאון המדע בירושלים, מכון ויצמן והמרכז לחקלאות ימית באילת.
שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס (הליכוד), תיאר כי "ליל המדענים הוא הזדמנות מצוינת לחשוף את הרלוונטיות של המדע לחיי היום יום. באמצעות ניסוי האושר אנחנו חושפים היבט נוסף של המדע ומנסים לפתח עוד מסתורין מחידת האושר שמעסיקה את כולם".
כדי להשתתף בניסוי האושר של משרד המדע לחצו כאן