כך תמנעו מתינוקכם להתמכר לטעם המתוק
מגיל ינקות אנחנו מרגילים את התינוקות למזון מתוק בלי כוונה רעה, אבל בכך בעצם גורמים להם להתמכר להרגלים לא טובים. למה כדאי להרגיל אותם לאכול פחות מתוק ומה חשוב לדעת על ההרכב של תחליפי חלב לתינוקות
בשיתוף מטרנה
המודעות שלנו לחשיבות התזונה לבריאותנו גברה מאוד בשנים האחרונות, כולנו כבר יודעים לדקלם שסוכר לבן אינו בריא. אז אתם בוודאי תקפידו שהתינוק ישתה מים ולא שתייה ממותקת אבל ייתכן שהוא מקבל סוכר לבן מתחליף החלב שהוא מקבל, שכן תתפלאו לשמוע שמרבית שחלק ממוצרי התמ''ל (תרכובות מזון לתינוקות) בשוק מכילים סוכר לבן.
קיימים בשוק גם מוצרי תמ''ל (תחליפי תרכובות מזון לתינוקות) שאינם מכילים סוכר לבן, ואם לא עשיתם זאת עד עכשיו, חשוב מאוד לשים לב לרשימת הרכיבים בתווית על המוצרים ולבדוק שלא רשום עליה סוכר לבן או סוכרוז.
מזון מתוק גורם להתמכרות
"אחד הדברים הגרועים מבחינתנו הוא, שמרגילים את הילד לטעם מתוק מגיל אפס", מסבירה איריס פסקין אינגבר, דיאטנית קלינית ומדריכת הורים וילדים. "יש משמעות רבה להרגל הזה. יש המון מחקרים שמראים איזו השפעה יש להתמכרות הזאת למתוק מגיל צעיר, התמכרות שגורמת לפעילות עצבית מוגברת במוח, באיזור המוח שגורם להנאה.
"הפעילות העצבית הזאת היא מה שתגרום לתינוקכם לנטייה לחזור ולצרוך סוכר, עד כדי כך שאם לאחר מכן תמנעו ממנו את הסוכר הזה, יווצר אצלו אי שקט, מה שהיינו קוראים לו בתחפושת קצת שונה - קריז", היא מסבירה.
"מן הסתם, כשניתן לתינוק תמ''ל עם סוכר יתעורר אצלו האיזור במוח שאחראי על ההנאה, הוא יאהב את המזון וייהנה ממנו וזה אולי נראה חיובי למראית עין אבל ההפך הוא הנכון", היא אומרת, "הורה יכול לשמוח שהילד שלו אוהב את המזון אבל למעשה הוא פשוט מעודד אותו להשמין".
לדבריה, ההתמכרות הזו מתעצמת כשהילד מתחיל לאכול מזון מוצק וגם אז, הוא רוצה רק מתוק. אבל מעבר להשמנה יש השפעות נוספות מזיקות על צריכת המתוק כמו למשל, נזק לשיניים, סיכון לסכרת מסוג 2, מחלות לב שיכולות להתפתח מינקות כמו פגיעה בלבלב ופגיעה בספיגת המינרלים אצל התינוקות.
"הסוכר למעשה לוקח את המינרלים במהלך הפירוק שלו ומונע מהגוף לספוג סידן, מגנזיום ושלל ויטמינים כראוי. תינוק שרגיל למזון ממותק יחפש מתוק בכל ארוחה, כך שאין ספק שזה יבוא על חשבון אהבתו לירקות, לחלבונים ולשאר אבות המזון ההכרחיים לו. המוח של בני אדם מאוד אוהב סוכר, זה משהו אבולוציוני".
מחקרים מראים על קשר מלא בין צריכת סוכר לבן לבין שיעור עששת החניכיים, חורים בשיניים, תזונה כוללת לקויה, מדד השמנה גבוה והפחתה בצריכת מזונות מזינים כמו ירקות, פירות ומוצרי חלב על חשבונו של הסוכר. באופן כללי, ככל שצריכת הסוכרים הייתה גבוהה יותר כך התזונה הכוללת לקויה, ומדד ההשמנה גבוה יותר.
פסקין אינגבר מוסיפה כי מחקר שנערך ביפן בשנים האחרונות, בדק תינוקות שנתנו להם תמ''ל עם סוכר מגיל ינקות ועד גיל 5. תוצאות המחקר היו שרוב הנחקרים המשיכו גם בגיל חמש לצרוך משקה ממותק לפחות פעם ביום וכמעט לכולם נראו חוסרים ברורים באבות מזון אחרים. הם צרכו פחות סיבים, חלבון וירקות בצורה משמעותית".
בשיתוף מטרנה