שתף קטע נבחר

לידות שקטות: למה לוקח חצי שנה לנתח את העוברים

משפחות שעברו לידה שקטה נאלצות לחכות חודשים ארוכים עד שמתבצע ניתוח לאחר המוות ועד שמתקבלות התוצאות. "זמני ההמתנה הופכים לעינוי כפול", סיפרה אחת הנשים, "אנחנו לא יכולים לדעת מה קרה לעובר שלנו ובינתיים אנחנו לא יכולים להרחיב את התא המשפחתי". משרד הבריאות: "קיים מחסור בפתולוגים, נעודד את ההתמחות בתחום"

כאב מתמשך: בכמחצית ממקרי הלידות השקטות בישראל ההורים מבקשים לבצע נתיחה של גופת הוולד על מנת ללמוד מה הייתה סיבת המוות. הנתיחה חשובה במיוחד לנשים שרוצות להיכנס שוב להריון, מכיוון שהיא עוזרת לצוות הרפואי ולהורים להבין מה קרה במהלך ההריון שהסתיים בלידה שקטה.

 

הבעיה: בישראל יש רק מומחים בודדים לפתולוגיית עוברים, והתוצאה היא שההורים נאלצים להמתין חודשים ארוכים עד לקבלת תוצאות הנתיחה.

  

"זמני ההמתנה הופכים לעינוי כפול", סיפרה אישה שעברה לידה שקטה. "אנחנו לא יכולים לדעת מה קרה לעובר שלנו, ואנחנו לא יכולים להרחיב את התא המשפחתי ולהביא עוד ילד בגלל שאין לנו תוצאות של הנתיחה. זה מאוד קשה".

 

היריון (צילום: shutterstock)
ההמתנה לתשובות היא עינוי. לידה שקטה(צילום: shutterstock)

  

"לידה שקטה" הוא המונח הלא־רפואי ללידה של עובר מת, ומדי כשנה עוברות כאלף נשים בישראל את החוויה הקשה. בסדרת כתבות, שמתפרסמת בשבועות אלה ב"ידיעות אחרונות", נחשפים ליקויים בהתנהלות המדינה בטיפול ובסיוע לנשים לאחר לידה שקטה.

 

כתבה זו עוסקת בעדויות שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות", של נשים שטוענות שפרק הזמן עד לביצוע הנתיחה נמשך כשלושה חודשים, ועד שמגיעות תוצאות הנתיחה חולפים עוד כמה חודשים של סבל. וכך, ההורים נאלצים להמתין בין שישה לשמונה חודשים רק כי העומס המוטל על הפתולוגית המומחית לנושא בבית־החולים מאיר בכפר־סבא, ד"ר דבורה קדרון, שעובדת שעות ארוכות כדי לטפל במקרים מכל מרכז הארץ, הוא כבד מדי.

  

בינתיים העובר המת מושם במקפיא של בית־החולים או בפורמלין, וההורים לא יכולים לתכנן הריון נוסף. בחלק מהמקרים הרופא המטפל לא מוכן להתחיל בטיפולים חדשים לבני הזוג עד שיגיעו תוצאות הנתיחה, וזאת כדי למנוע הישנות של לידה שקטה.

 

מומחים בודדים לפתולוגיית עוברים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומחים בודדים לפתולוגיית עוברים(צילום: shutterstock)
 

"ככל שעובר זמן התוצאות פחות אפקטיביות"

"משפחות מתקשרות הרבה פעמים למכון הפתולוגי ומתחננות לקבל תשובות", מספרת עו"ד רות אפק מעמותת "חיבוק בשקט", שעברה בעצמה לידה שקטה ומסייעת לנשים נוספות שעברו את התהליך. "בחלק מהמקרים אומרים להם שנתיחה של עוברים שנפטרו היא בעדיפות האחרונה כי יש להם משימות נוספות, אבל זה לא נתפס ולא סביר".

  

אחת הנשים שהמתינה חודשים ארוכים לתוצאות הנתיחה היא ע', שעברה לידה שקטה בבית־החולים בילינסון בפתח־תקווה בתחילת דצמבר. רק בפברואר - שלושה חודשים לאחר הלידה - בוצעה הנתיחה לעובר שנפטר, ורק במאי היא קיבלה את התוצאות.

  

אישה נוספת, מ', עברה לידה שקטה בבית־החולים שיבא, ובספטמבר 2014, שנה ושלושה חודשים לאחר הלידה, היא ביקשה לדעת היכן העובר שלה נקבר. לדבריה, לאחר בירורים בבית־החולים התברר שהוא עבר נתיחה לאחר המוות אבל בזמן שחלף מאז הוא כלל לא נקבר. "הנחמה היחידה היא העובדה שהיא זכתה להשתתף בהלוויה של העובר שלה", סיפרו מכרים של האם. "היה לה מאוד קשה לדעת שהעובר שלה היה במקרר של בית־החולים במשך יותר משנה".

  

הדחייה במועד הנתיחה עלולה גם לפגום בתוצאות. "כשחולף יותר מדי זמן מאז הלידה קשה יותר לבצע את הנתיחה. חלק מהאברים מתקשים ואז התוצאות שמגיעות פחות אפקטיביות ויש פחות אפשרות ללמוד מה הסיבה ללידה השקטה או להפסקת ההריון", הסבירה עו"ד אפק. "חייבים לטפל בבעיה הזו ברמה הלאומית".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מקצוע הפתולוגיה כמו כלל תחומי הרפואה עובר התמקצעות לתחומים פרטניים, הדורשים מומחיות ומיומנות גבוהה במתן תשובה, דבר שמעלה את העומס על העוסקים בתחום. קיים מחסור בפתולוגים בכלל, ובפתולוגים העוסקים בפתולוגיה של ילודים ועוברים בפרט. הנושא הונח לפתחה של המועצה הלאומית לפתולוגיה. על אף המענקים שמשרד הבריאות הקציב לטובת מקצוע הפתולוגיה (מקצוע במצוקה) עדיין הביקוש להתמחות בתחום זה איננו רב. המועצה הלאומית לפתולוגיה תעסוק בעידוד ההתמחות בתחום".

  

מהמשרד הוסיפו ש"לא נקבע פרק זמן מקסימלי לנתיחת הגופה, שכן ישנן דרכים לשמר את הגופה עד לביצוע הניתוח. עם זאת, נעשים נסיונות, לאור רגישות המצב, לבצע את הנתיחה קרוב ככל הניתן לזמן ההגעה למכון".

  

מבית־החולים בילינסון נמסר בתגובה: "קיים מחסור ארצי ברופאים פתולוגים והפתולוגיה מוגדרת כמקצוע במצוקה. עקב כך נעשות בדיקות על פי סדר דחיפותן הרפואי. הדגימות הראשונות שנבדקות הן אלו שתוצאותיהן יכולות להציל חיי חולים".

  

מהמרכז הרפואי שיבא נמסר: "שיבא הינו המרכז הגדול ביותר בארץ המטפל בנשים עם לידה שקטה. אנו מלווים באופן אישי הן קלינית והן נפשית נשים אלו וממשיכים בליוויין הצמוד במסגרת 'מרפאת חוה' המעניקה טיפול ייעוד למצבים מורכבים מסוג זה. החל משנת 2015 שונו נהלי הקבורה בכל הנוגע ללידות שקטות וקיים שיתוף פעולה מלא עם כלל הגורמים המטפלים בקבורת נפלים ותינוקות רכים, תוך שיתוף המשפחה ובהתאם לרצונה. נמשיך לפעול בכל המישורים על מנת להוות בית עבור נשים במצב זה ולוודא שמקרים מסוג זה המוזכר בכתבה לא יישנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה קורה במצב של לידה שקטה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים