התינוק מקיא כי הוא "מוציא שיניים"? אתם כנראה טועים
הורים רבים מקשרים בטעות תופעות שונות, ובהן הקאות, לתקופת צמיחת השיניים אצל תינוקות. מה באמת קורה לתינוק בזמן שהשיניים בוקעות, מהן התופעות הטבעיות שמלוות את התקופה ומתי כדאי להתייעץ עם רופא/ה?
רבים מאמינים שהקאות במהלך בקיעת שיניים הן תופעה נורמלית. עם זאת, רוב המומחים מסכימים היום שבקיעת שיניים לא אמורה לגרום לתסמינים כמו הקאות, חום, פריחה ושלשולים. ההורים והמטפלים בתינוקות שחווים הקאות בזמן בקיעת השיניים צריכים לבקר אצל רופאי הילדים כדי לקבוע את סיבת הופעת ההקאות.
מהי בקיעת שיניים?
בקיעת שיניים מתרחשת לרוב בגיל 12-6 חודשים, כשהשיניים של התינוק מתחילות לבקוע מתוך החניכיים. שתי השיניים התחתונות בלסת התחתונה הן לרוב אלו שמופיעות ראשונות, ולאחריהן שאר השיניים הקדמיות. השיניים הטוחנות הן לרוב הבאות בתור להופיע, והניבים מופיעים אחרונים. בגיל 3, אצל רוב הפעוטות קיים סט של מלא של 20 שיני חלב.
מאחר שצמיחת השיניים מתרחשת על פני תקופה רחבה, הורים ומטפלים רבים נוהגים לקשר אליה תופעות רבות שקורות לתינוק במהלך התקופה. אבל דווקא יותר סביר שסיבות אחרות, כדוגמת זיהומים למשל, הן הגורמות לתופעות הנוספות הללו. חילקנו את התסמינים שעלולים להתלוות אל בקיעת השיניים לשתי רשימות, שיעזרו לכם להחליט אם מדובר בתופעה נורמלית או שכדאי לגשת לבדיקה רפואית.
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
תסמינים אופייניים לבקיעת שיניים:
- לעיסה של חפצים
- בכי מוגבר מעט יותר מהרגיל
- הפרעות שינה קלות
- ריור יתר
- חוסר מנוחה
- חוסר תאבון
- חניכיים אדומות, כואבות, רגישות ונפוחות
- עלייה קלה בחום הגוף (עד 38.3 מעלות צלזיוס)
מחקרים מראים שהתסמינים מגיעים לשיא בזמן צמיחת השיניים הקדמיות, ברוב המקרים בגיל 16-6 חודשים. ככל שהילדים גדלים, הם צפויים לחוות פחות תופעות כשהשיניים מופיעות.
בקיעת שיניים איננה כוללת ברוב המקרים את התסמינים הבאים:
- נזלת
- שיעול
- שלשול
- חום גבוה
- פריחה
- סירוב לשתות
- הקאה
למה הקאות עלולות להופיע בזמן בקיעת השיניים?
הסיבה העיקרית להופעת הקאות היא הימצאות חיידק או נגיף. הקאות עלולות להופיע בזמן שהשיניים בוקעות. הורים ומטפלים נוטים לקשר בין שתי התופעות, שברוב המקרים אינן קשורות זו לזו.
ניתוח מחקרים משמונה מדינות שפורסם במרץ 2016 מראה שבקיעת השיניים אמנם עלולה לגרום לתינוקות להרגיש חוסר נוחות, אבל מאוד לא סביר שהיא תגרום להם להקיא. בגלל ההנחה שבקיעת השיניים גורמת להקאות, הן רופאות ורופאים והן הורים ומטפלים עלולים להחמיץ את הסיבה האמיתית למחלה.
עבודה שפורסמה בכתב העת Pediatrics in Review מראה שתינוקות רבים מתחילים להצמיח שיניים בערך באותה התקופה שבה הם נחשפים למחלות ילדות שונות. בנוסף, החסינות הטבעית שעברה לתינוק מאמו בזמן שהיה ברחם מתחילה להיחלש באותה התקופה.
כתוצאה מכך, רבים הסיכויים שהקאות שמתרחשות באותה התקופה מקורן בזיהום ויראלי או חיידקי.
מספר מחלות עלולות לגרום להקאות, ובהן:
- הצטננות
- שפעת
- דלקת באוזן
- דלקת מעיים או זיהום אחר במערכת העיכול
- דלקת בדרכי השתן
לעיתים, אלרגיה או אי-סבילות למזון עלולות לגרום להקאות. הרופאים יכולים לעזור לאבחן רגישויות למזונות כדי שהילדים יוכלו להתחיל להימנע ממזונות שגורמים להם להרגשה רעה.
איך נעזור לילדים כשהם מקיאים?
הקאות ברוב המקרים אינן סיבה לדאגה, ובדרך כלל הן יעברו במהירות. בכל זאת, אפשר להאיץ את ההחלמה בדרכים הבאות:
- להקפיד על שתייה מרובה
- לאפשר לילדים לנוח
- לחזור לתפריט הרגיל ברגע שחלפו 24-12 שעות מההקאה האחרונה
במקרה שאחד הסימפטומים הבאים מלווים את ההקאות, חשוב מאוד להתקשר לרופא/ה:
- חום גבוה
- פריחה שלא עוברת
- סירוב לשתות
- עצבנות חמורה
- קוצר נשימה
- סימנים של התייבשות, שכוללים פה יבש, היעדר דמעות ופחות חיתולים רטובים מהרגיל
- שינה מרובה
- בטן נפוחה
- הקאות שנמשכות יותר מ-12 שעות והקאות מאוד עוצמתיות דורשות גם הן ביקור אצל הרופא/ה